Συμβολαιακή με τον Όμιλο Besana για κελυφωτό φιστίκι στην Ξάνθη

Η επιτυχής παρουσία του ιταλικού ομίλου Besana με συμβολαιακή καλλιέργεια φουντουκιάς και η ανάγκη να αξιοποιηθούν υπογόνιμα εδάφη (πετρώδη, πηλοαργιλώδη, αργιλοπηλώδη) οδηγεί σε νέα συμβολαιακή συνεργασία με την εισαγωγή καλλιέργειας κελυφωτού φιστικιού (αιγινήτικο) αρχικά στην Ξάνθη με μακροπρόθεσμη στόχευση τα 5.000 στρέμματα στην περιφέρεια.

Ο διευθυντής ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης, μεταφέρει ότι προκρίθηκε το κελυφωτό έναντι του πεκάν, εξηγώντας ότι «η περιοχή είναι γεμάτη από άγρια φιστικιά. Πρόκειται για καλλιέργεια ανθεκτική σε μεγάλες αλατότητες εδάφους και νερού άρδευσης. Η παράκτια ζώνη στην περιφέρεια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υφαλμύρωσης».

Επίσης, σημειώνει ότι η καλλιέργεια δεν θέλει πολλές βροχές τον Σεπτέμβρη, αντίθετα ζητάει ξηροθερμικές συνθήκες για να μην παρουσιαστεί υγρασία στον καρπό. Διευκρινίζει ότι προϋπόθεση αποτελεί τα εδάφη να μην έχουν υψηλή στάθμη υδάτων, «γιατί η καλλιέργεια έχει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα» και σημειώνει πως από τα 450.000 στρέμματα στην Ξάνθη, τα 150.000-200.000 είναι καλά, τα υπόλοιπα μετρίως καλά, αλλά ορισμένα είναι λιγότερο προνομιούχα. Προσθέτει πως το κελυφωτό φιστίκι είναι κατάλληλο για την παραλιακή ζώνη των νομών Ροδόπης, Καβάλας, Έβρου και Ξάνθης.

Η σχέση των παραγωγών με τον όμιλο Besana αναπτύσσεται και για το κελυφωτό μέσω της 1978foods IKE που ανέλαβε την αποκλειστική εκπροσώπηση στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας στην ολοκληρωμένη καλλιέργεια και πώλησή του. Μπορούν να επιλέξουν συμβόλαια 13 ετών με ενδεχόμενο 20ετίας και οι πρώτες φυτεύσεις θα γίνουν τον Μάρτη σε τουλάχιστον 100 στρέμματα με ενδεχόμενο 300.

Δούναι και λαβείν

Τα κόστη για το κελυφωτό φιστίκι, όπως και για το φουντούκι, κυμαίνονται στα 500 ευρώ/στρέμμα. Ο παραγωγός, αγοράζοντας το φυτό, λαμβάνει τριετή τεχνική υποστήριξη και συμβόλαιο που σημαίνει εξασφάλιση της παραγωγής. Πολιτική του oμίλου για να διασφαλίσει την ποιότητα είναι η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας από τοπικούς γεωπόνους.

Οι δύο καλλιέργειες διαφέρουν ως προς την πυκνότητα φύτευσης, καθώς στο κελυφωτό είναι 25 δέντρα/στρέμμα, τα οποία είναι τριετίας και εμβολιασμένα, ενώ στο φουντούκι 62 δέντρα και είναι αυτόρριζα, μεριστωματικά (in vitro). Κοινή συνισταμένη είναι ότι μπαίνουν στην παραγωγή από την πέμπτη χρονιά. Το κελυφωτό έχει καλύτερη τιμή παραγωγού, που διαμορφώνεται στα 10-12 ευρώ για τα ανοιχτά πρώτης κατηγορίας, με δέσμευση επαναγοράς των καρπών από την Besana.

Ο κ. Καμαριανάκης επισημαίνει ότι πρόκειται για καλλιέργεια σχετικά εύκολη, μηχανικής συλλογής, κατά τι δυσκολότερη από του φουντουκιού. Προσθέτει ότι ο προϊστάμενος του Γεωπονικού Τμήματος του ομίλου είναι από τους καλύτερους γνώστες της παγκοσμίως. Ο όμιλος, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση τα προϊόντα να έχουν ποικιλιακά χαρακτηριστικά, θα έχει σε 1-2 ποικιλίες κελυφωτού πνευματικά δικαιώματα. Τέλος, αναφέρει ότι ο παραγωγός θα πληρώνεται την ετήσια χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος.