Τελειώνουν τη συλλογή του αρακά οι πρώιμες καλλιέργειες

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις από την περσινή χρονιά ολοκληρώνεται η συλλογή του νωπού αρακά από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας μας, Ανάβυσσος, Λοκρίδα, Εύβοια κ.ά. και τη σειρά παίρνουν οι οψιμότερες περιοχές. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκίνησε και η συλλογή του βιομηχανικού αρακά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και το σύνολο της παραγωγής περνά μέσα από συμφωνίες παραγωγών και μεταποιητών.

Μία από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας μας στην καλλιέργεια του αρακά είναι και η Λοκρίδα. Για δεκαετίες ολόκληρες, ο πρώιμος αρακάς καλλιεργείται κυρίως στις Λιβανάτες, παρουσιάζοντας όμως τα τελευταία χρόνια μία σημαντική μείωση. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής στις πρώιμες περιοχές των Λιβανατών και τη σειρά ήδη έχει πάρει η Θήβα.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή του αρακά, ο Γιώργος Κατσάνος, παραγωγός από τις Λιβανάτες, κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά που κλείνει με αρνητικό πρόσημο: «Είχαμε ξεκινήσει με 1,5 ευρώ το κιλό κατά την περίοδο του Πάσχα και σήμερα κλείνουμε στα 60 με 70 λεπτά το κιλό. Η μέση στρεμματική απόδοση κυμάνθηκε περίπου στα 500 κιλά, κάτι το οποίο δεν μας ικανοποιεί για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο».

Πρόβλημα η οροβάγχη

Ανασταλτικός παράγοντας στην καλλιέργεια του αρακά αποτελεί και η παρουσία της οροβάγχης. Το παρασιτικό αυτό ζιζάνιο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις και είναι δύσκολο στην καταπολέμησή του από τους παραγωγούς. Στην περιοχή της Λοκρίδας, πολλά χωράφια έχουν προσβληθεί, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Ακολουθεί η Θήβα με όψιμη παραγωγή

Τον κύκλο της παραγωγής μετά τις Λιβανάτες ακολουθεί η Θήβα, χωρίς όμως μεγάλες διακυμάνσεις στο θέμα της τιμής. Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, φθάνοντας από 400 έως 600 κιλά το στρέμμα. Μεγάλο, επίσης, είναι το πρόβλημα και στην αγορά, καθώς σημαντικές ποσότητες νωπού αρακά έχουν συγκεντρωθεί στα ψυγεία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

Βιομηχανικός αρακάς

Πριν από μία εβδομάδα, ξεκίνησε και η συλλογή του βιομηχανικού αρακά από περιοχές κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας. Λόγω και των καιρικών συνθηκών, οι στρεμματικές αποδόσεις κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα περίπου στα 600 κιλά το στρέμμα. Οι συμβάσεις, που υπέγραψαν οι παραγωγοί με εταιρείες κατεψυγμένων, έφτασαν στα 30 λεπτά το κιλό. Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα και οι καλλιέργειες εξελίσσονται κανονικά.

Η συλλογή των λοβών θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου και τη σκυτάλη της παραγωγής θα παραλάβουν τα νωπά φασολάκια.