Θεοδώρα Κουκουβά: Γραβιέρες από την Κάλυμνο για τους καταναλωτές του Βορρά και της Ανατολής

Στην ηλικία των 18 ετών, η Θεοδώρα Κουκουβά από την Κάλυμνο είχε ήδη τελειώσει την εκπαίδευσή της στην τυροκόμηση και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το δικό της τυροκομείο στην περιοχή του Άργους, στο νησί της, για να φτιάξει τα δικά της τυριά με το γάλα που διέθετε η ίδια.

Σήμερα δημιουργεί ιδιαίτερα τυριά, όπως γραβιέρα με σύκο ή καρύδι, έχει ανοίξει το δικό της μαγαζί λιανικής, προωθεί τα προϊόντα της σε όλα τα καταστήματα της Καλύμνου, αλλά και στα γύρω νησιά, ενώ αναζητούν τα τυριά της και από την Τουρκία. «Φοίτησα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων από την ηλικία των 15 ετών, αφού είχα πάρει την απόφαση να εξελίξω την κτηνοτροφική δραστηριότητα της οικογένειάς μου, καθώς εκτρέφουμε αιγοπρόβατα.

Σε ηλικία περίπου 18 χρονών που τελείωσα από τη σχολή, άνοιξα τη δική μου επιχείρηση με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, αλλά και την επιδότηση από ένα πρόγραμμα leader», αναφέρει η Θεοδώρα στην «ΥΧ».

Παραδοσιακό τυροκομείο Καλύμνου

Το τυροκομείο της Θεοδώρας είναι το μοναδικό πιστοποιημένο με ISO τυροκομείο του νησιού και όταν το δημιούργησε είχε ως στόχο, εκτός από το δικό της γάλα, να προμηθεύεται γάλα και από τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους του νησιού. Όπως αναφέρει η ίδια, ακόμα δεν έχει πετύχει πλήρως τον στόχο της, καθώς «το παραεμπόριο υπάρχει ακόμα στο νησί». Η Θεοδώρα συνεργάζεται με κτηνοτρόφους για την προμήθεια και αγελαδινού γάλακτος.

Η εκπαίδευση που έλαβε στη Γαλακτοκομική Σχολή τής έμαθε όλα όσα χρειαζόταν για να επιτύχει σε αυτόν τον τομέα. «Εμείς δεν ξέραμε από παστερίωση, ούτε τον τρόπο να προσέχουμε κάποια μικρόβια. Με τη γνώση μπαίνεις σε άλλο στάδιο και καταφέρνεις να εξελιχθείς», εξηγεί η Θεοδώρα.

Παίρνοντας ιδέες από την πορεία της εκπαίδευσής της, αλλά και μέσω πειραματισμών, η ίδια επινοεί πρωτότυπα προϊόντα. «Δημιουργούμε το παραδοσιακό τυρί του νησιού, ένα αλμυρό λευκό τυρί με πικάντικη γεύση που στεγνώνει κρεμασμένο στον αέρα για περίπου έναν μήνα και έπειτα μπαίνει στην άλμη. Επίσης, φτιάχνουμε γραβιέρα με θυμάρι, πιπέρι, καρύδι και σύκο.

Θέλαμε να φτιάξουμε και κάτι διαφορετικό από την κλασική γραβιέρα. Κάνοντας, λοιπόν, την πρακτική μου στο Μέτσοβο, είχα δει που έφτιαχναν ένα τυρί με πιπέρι, οπότε πειραματίστηκα και βγήκε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Η γραβιέρα με το θυμάρι είναι το πρώτο προϊόν σε πωλήσεις, επίσης υπάρχει μεγάλη κατανάλωση στη γραβιέρα με το πιπέρι, ενώ φέτος έφυγε πολύ και η γραβιέρα με το σύκο κυρίως από τουρίστες από τη Ρωσία που το προτιμούν», αναφέρει.

Ακόμη, φτιάχνει γιαούρτι, ανθότυρο και ρυζόγαλο. Όπως τονίζει, το ελληνικό καταναλωτικό κοινό είναι πιο κλασικό στα τυριά που προτιμά, καθώς επιλέγει τις πιο κλασικές γεύσεις.

Προώθηση προϊόντων

Η Θεοδώρα πουλάει τα προϊόντα της με την επωνυμία «Παραδοσιακό Τυροκομείο Καλύμνου» τόσο στο νησί της Καλύμνου σε όλα τα καταστήματα, αλλά και στην Κω και στη Ρόδο. Επίσης, έχει δημιουργήσει το δικό της κατάστημα λιανικής στην τουριστική περιοχή της Καλύμνου Πάνορμος από όπου διαθέτει τα προϊόντα της και έχει άμεση επαφή με τους καταναλωτές.

 

Έκθεση στην Τουρκία

Μέσω της έκθεσης Slow Food στην Τουρκία, στην οποία συμμετείχε, η Θεοδώρα είχε την ευκαιρία να προωθήσει τα προϊόντα της στη γειτονική χώρα και να ανταλλάξει ιδέες. Όπως αναφέρει η ίδια, «μας κάλεσε το επιμελητήριο να συμμετάσχουμε στη συγκεκριμένη έκθεση και η αλήθεια είναι ότι οι συνάδελφοι εκεί μας αγκάλιασαν. Είδα ότι έχουμε αρκετά μεγάλες διαφορές με τους Τούρκους ως προς την παρασκευή των τυριών, καθώς εκείνοι τα τρώνε εντελώς φρέσκα τα τυριά». Η θετική εντύπωση που έκαναν τα τυριά της Θεοδώρας στους Τούρκους είχε ως αποτέλεσμα να τα αναζητήσουν και στο νησί της Καλύμνου. «Επειδή έβαλαν και κάποια καραβάκια που έρχονταν στην Κάλυμνο, ήρθαν πολλοί πελάτες και μας βρήκαν για να πάρουν προϊόντα. Και στα σούπερ μάρκετ της Καλύμνου που έχουμε τα προϊόντα τα αναζήτησαν οι Τούρκοι, καθώς τα είχαν δοκιμάσει στην έκθεση».