Στα τέλη της εβδομάδας βγαίνουν οι καστανάδες

Στα τέλη της εβδομάδας ξεκινά η συλλογή του κάστανου, με την Κρήτη και τις πιο πρώιμες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας να ανοίγουν τον χορό. Η εικόνα ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, καθώς χαρακτηριστικά στην Κρήτη περιμένουν φέτος μεγάλα μεγέθη, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στη Μελιβοία και στην ορεινή Φθιώτιδα. Επίσης, φέτος, κατά κοινή ομολογία, οι προσβολές από ιούς και εχθρούς ήταν μικρότερης έκτασης.

Στα ορεινά χωριά των Χανίων, με τα 20 και βάλε καστανοχώρια, όπου παράγεται το ονομαστό κάστανο της Κρήτης, οι παραγωγοί θα αρχίσουν να συλλέγουν στο τέλος του μήνα και για όλο τον Οκτώβρη, οπότε και θα ξεκινήσει η εμπορία. «Φέτος έχουμε λιγότερους καρπούς, αλλά η εικόνα τους είναι άριστη.

Φέτος, κατά κοινή ομολογία, οι προσβολές από ιούς και εχθρούς ήταν μικρότερης έκτασης

Το κάστανο είναι χοντρό και ποιοτικό. Άλλωστε, λιγότεροι καρποί στο δέντρο σημαίνει και μεγαλύτερα μεγέθη», μας είπε ο Μανώλης Μοτάκης, καστανοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων, όπου παράγεται περίπου το 1/5 του κάστανου του νομού, όπως σημείωσε ο ίδιος. Η παραγωγή εκτιμάται στα 60 κιλά ανά δέντρο κατά μέσο όρο και, παρά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, η χρονιά έδωσε θετικά μηνύματα ως προς την εξέλιξη του έλκους της καστανιάς.

Όπως σημείωσε ο κ. Μοτάκης, «ο εμβολιασμός του δέντρου έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια και, ενώ πρέπει να περάσει μια πενταετία για να έχουμε καθαρή εικόνα, φαίνεται πως ήδη ο εμβολιασμός ανέκοψε τους ρυθμούς επέκτασης του ιού».

Πάνω από το 60% είναι μικρότερα μεγέθη σε Μελιβοία και Φθιώτιδα

Στον αντίποδα της Κρήτης, στην ορεινή Φθιώτιδα, φέτος τα δέντρα είχαν πολλές και μικρές ζίνες (σ.σ.: τα αγκαθωτά κελύφη), ενώ όσον αφορά τους εχθρούς της καστανιάς, παρατηρήθηκαν λιγότερες προσβολές. Ο καστανοπαραγωγός Παναγιώτης Δρόσος, από τον Αγ. Γεώργιο Τυμφρηστού, επισημαίνει ότι φέτος υπάρχει πολυκαρπία και συνεπώς μικρότεροι καρποί. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «τα α’ κατηγορίας ως προς το μέγεθος υπολογίζονται στο 20%-30% της συνολικής παραγωγής, όταν πέρσι αντιστοιχούσαν στο 60%-70%». Στην περιοχή καλλιεργείται Μαρώνι και κρητικό κάστανο. Η συλλογή ξεκινά με την πρώτη ποικιλία στις 20-25 Σεπτεμβρίου και ακολουθεί στις 5 Οκτωβρίου το κρητικό.

Περισσότερα θα είναι τα μικρά κάστανα φέτος και στη Μελιβοία του Νομού Λαρίσης, όπου η συλλογή θα ξεκινήσει το πενθήμερο 25 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Βαγγέλη Κρανιώτη, ενώ στην περιοχή φέτος περίμεναν πως θα είχαν μεγαλύτερη παραγωγή από την περσινή των 1.000 τόνων, η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες κράτησαν χαμηλά τις ποσότητες και το μέγεθος του καρπού, αν και η φετινή όψιμη χρονιά ίσως αφήσει περιθώρια για διορθώσεις.

«Πέρσι, το 60% της παραγωγής ήταν πρώτης κατηγορίας μεγέθη, ενώ φέτος θα είναι περίπου 15%-20%. Εάν πέρσι ένα κιλό κάστανα είχε 40 κομμάτια, φέτος θα έχει 60-70. Αυτό σημαίνει μικρότερο εισόδημα για τον παραγωγό, αλλά και περισσότερα εργατικά, τα οποία απαιτεί το μικρότερο κάστανο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «ΥΧ».