To Αγρόκτημα Παπαδήμα στηρίζει τις εξαγωγές

Όταν η συνεργασία αποδίδει καρπούς

To Αγρόκτημα Παπαδήμα, από τα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας, στηρίζει τις εξαγωγές
To Αγρόκτημα Παπαδήμα, από τα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας

Στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη ομάδα παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, την Bionet West Hellas, ανήκουν τα αγροκτήματα Παπαδήμα, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων, που βρίσκονται στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, μεταξύ του Ευήνου ποταμού, του Πατραϊκού Κόλπου και της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Ο Ιωάννης Παπαδήμας, αν και πτυχιούχος μαθηματικός, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης και είναι από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές στη Δυτική Ελλάδα. Πιστεύοντας στις αρχές της συνεργασίας και της ομαδικότητας εντάχθηκε σχεδόν από την αρχή, πριν από 20 χρόνια, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας.

«Αρχίσαμε ως μια μικρή ομάδα ανθρώπων και σήμερα έχουμε καταφέρει τα παραγόμενα προϊόντα μας να κατακτήσουν και τις αγορές του εξωτερικού», τονίζει ο κ. Παπαδήμας. Ο ίδιος προσθέτει ότι «σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οι όποιες δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν ανήκεις σε κάποια ομάδα και έχεις όρεξη για δουλειά».

Λίπανση

Τα αγροκτήματα Παπαδήμα, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων, αποτελούνται από 100 στρέμματα μανταρίνια Νόβα και 50 στρέμματα πορτοκάλια Lane Late και 400 και πλέον στρέμματα στα οποία εναλλάσσονται διαφορετικές καλλιέργειες, όπως μηδική, σιτάρι, καλαμπόκι και βαμβάκι.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαδήμας, η λίπανση των καλλιεργειών του αγροκτήματος επιτυγχάνεται με τη χρήση της κοπριάς από βιολογικά αιγοπρόβατα, βιολογικού και φυτικού κομπόστ, και με την εφαρμοζόμενη αμειψισπορά στις καλλιέργειες.

«Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την άριστη διατροφή των καλλιεργειών, διατηρώντας παράλληλα ένα ζωντανό και υγιές έδαφος. Ο τρόπος αυτός βασίζεται στη φιλοσοφία της αειφορικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με στόχο να προστατέψουμε το περιβάλλον και να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας», επισημαίνει ο βιοκαλλιεργητής. Παράλληλα, πρόσθεσε πως ετησίως παράγει κατά μέσο όρο 250 τόνους εσπεριδοειδή. Η μεγαλύτερη ποσότητα των βιολογικών πορτοκαλιών και μανταρινιών διοχετεύεται σε χώρες του εξωτερικού, μέσω της Bionet West Hellas, ενώ συνεργάζεται και με αλευροβιομηχανίες.

Εξαγωγές

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή της ομάδας Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας διοχετεύεται, κατά κύριο λόγο, στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και τελευταία της Σουηδίας (στα σούπερ μάρκετ ICA). Μάλιστα, κάθε χρόνο, εξάγουν περίπου 4 εκατομμύρια κιλά εσπεριδοειδή.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας δραστηριοποιείται στην παραγωγή αποκλειστικά πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων, καθώς και στην επεξεργασία, στην τυποποίηση, στην προβολή και στην εμπορία των βιολογικών προϊόντων των μελών του. Έχει ως μέλη του βιοκαλλιεργητές από όλη τη Δυτική Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια όλων των ειδών οπωροκηπευτικών, τα οποία μπορούν να παραχθούν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των πρώιμων κηπευτικών.

Λειτουργεί στη Γαστούνη, την πλέον σύγχρονη μονάδα τυποποίησης βιολογικών οπωροκηπευτικών στη χώρα. Επίσης, συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους και σοβαρότερους διανομείς βιολογικών οπωροκηπευτικών της Ευρώπης.

Φυσικό πάρκο της Ελλάδας

Όπως έχει επισημάνει ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού, Γεράσιμος Καραντινός, σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, σε μια περιοχή που καλείται το «Φυσικό πάρκο της Ελλάδας», στη λίμνη Μεσολογγίου, καλλιεργείται το 34% των βιολογικών εσπεριδοειδών και εκτρέφεται το 30% των βιολογικών ζώων της χώρας.

Τα κύρια βιολογικά προϊόντα που παράγουν είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο, κρασί, γαλακτοκομικά και κρέας, τα οποία επεξεργάζονται, τυποποιούνται και συσκευάζονται σε σύγχρονες μονάδες, που διασφαλίζουν την άριστη ποιότητά τους.

Τυποποίηση

Έχει κατασκευάσει και λειτουργεί από το 2007 σύγχρονο συσκευαστήριο βιολογικών φρούτων, 2.000 τ.μ., στη Γαστούνη Ηλείας, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο συσκευαστήρια, το ένα στην Αχαΐα και το άλλο στην Αιτωλοακαρνανία για τη διαλογή, την τυποποίηση και τη συσκευασία διάφορων οπωροκηπευτικών. Όλοι οι παραγωγοί-μέλη του συνεταιρισμού, επιπλέον της πιστοποίησης για τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, για την εφαρμογή διαδικασιών ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, πιστοποιούνται με βάση το πρότυπο GlobalGap.