Τριπλή επένδυση μέσω Leader από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων

Για τριπλή επένδυση ετοιμάζονται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων, τον μοναδικό συνεταιρισμό που κατέθεσε πρόταση στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα για ένταξη στα προγράμματα Leader. Ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Ντανάκας, αναφερόμενος στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του συνεταιρισμού, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «η επένδυση που θέλουμε να κάνουμε είναι τριπλή και φθάνει τα 600.000 ευρώ περίπου, εκ των οποίων ο συνεταιρισμός θα καταβάλει το 50%».

Όπως εξηγεί, η πρώτη φάση αφορά τον αυτοματισμό της μάλαξης του ελαιοκάρπου, «με στόχο να μπορεί να φθάνει τους 40 τόνους ανά ώρα, και αυτό βέβαια σημαίνει νέα εγκατάσταση με μηχανήματα τελευταίας λέξης της τεχνολογίας. Το δεύτερο σημείο του επενδυτικού σχεδίου προβλέπει την κατασκευή μίας σύγχρονης τυποποιητικής μονάδας που θα μας δίνει τη δυνατότητα να συσκευάζουμε το δικό μας ελαιόλαδο. Η δυναμική του συνεταιρισμού είναι τέτοια που μας οδηγεί στο τρίτο μέρος της επένδυσης να προχωρήσουμε στην κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης ελαιολάδου».

Πλέον, ο συνεταιρισμός περιμένει τη θετική έκβαση του αιτήματος, αφού έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη δική του δαπάνη χωρίς δανεισμό.

Καθετοποίηση

Όπως εξηγεί ο κ. Ντανάκας, «τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, όπως είναι η νομιμοποίηση καθετοποιημένων ελαιουργικών εργοστασίων στην Ελλάδα. Να δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα σε ένα εργοστάσιο να παράγει και να επεξεργάζεται όλα μαζί με τα υποπροϊόντα, όπως ισχύει στην Ιταλία και στην Ισπανία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός Μολάων είναι μέτοχος την τελευταία 12ετία τόσο στην ΚΑΣΕΛ όσο και στην Ένωση. «Επειδή η αγορά απαιτεί ιχνηλασιμότητα στο λάδι, και εμείς διαθέτουμε επίσημα την πιστοποίηση της ιχνηλασιμότητας του ISO22005 του 2007, προχωράμε σιγά-σιγά στη συσκευασία του δικού μας λαδιού».