Νέο τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αλίαρτο

Το αγρόκτημα της Κωπαΐδας του ΓΠΑ βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αλιάρτου

Η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, ανακοίνωσε τη δημιουργία γεωπονικού τμήματος στη Βοιωτία, με αντικείμενο την εκτατική κτηνοτροφία και τις εναλλακτικές καλλιέργειες. Το τμήμα θα εντάσσεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και για τη λειτουργία του θα διατεθούν από την Περιφέρεια Στερεάς 3 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, στην Κωπαΐδα υπάρχει έκταση του ΓΠΑ, στην οποία οι φοιτητές ασκούνται στη γεωπονική επιστήμη. Ανέκαθεν, στόχος της τοπικής κοινωνίας ήταν να συνδεθεί η εκπαίδευση με την παραγωγή της περιοχής, κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις προκάλεσαν σοβαρά εμπόδια στους ανθρώπους που ανέλαβαν την προσπάθεια αυτής της σύζευξης και έτσι η τοπική κοινωνία και οικονομία δεν κατάφερε ακόμη να έχει πρόσβαση στην –πολύτιμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής– έρευνα και γνώση. Πρέπει να επισημανθεί ότι το αγρόκτημα της Κωπαΐδας του ΓΠΑ βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αλιάρτου, καταλαμβάνει μία έκταση 1.000 στρεμμάτων και είναι διαιρεμένο σε 11 τεμάχια. Οι υπεύθυνοι του αγροκτήματος ασχολούνται με τις αροτραίες καλλιέργειες (σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, μηδική κ.ά).

Το αγρόκτημα διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για την κάλυψη των καλλιεργητικών του αναγκών, όπως υπόγειο σύστημα άρδευσης, μετεωρολογικό σταθμό, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία. Επιπλέον, διαθέτει μια στοιχειώδη εκπαιδευτική κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, που καλύπτει κάποιες πρωταρχικές ανάγκες των εκπαιδευόμενων.

Είναι σαφές, όμως ότι η υπάρχουσα υποδομή πρέπει να αναβαθμιστεί, για να υποστηρίξει αποτελεσματικά το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του υπό ίδρυση γεωπονικού τμήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση για την παραχώρηση κτηρίου 2.400 τ.μ από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του παλαιού εκκοκκιστηρίου του Οργανισμού Κωπαΐδας. Στο κτήριο αυτό θα δημιουργηθούν αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και κοιτώνες για τη διαμονή των φοιτητών.