Η χειροποίητη τοπική μπύρα της Χαλκιδικής

Μια μπύρα που φανερώνει την καταγωγή της και περικλείει τις γεύσεις και τα αρώματα της Χαλκιδικής φιλοδοξεί τους τελευταίους μήνες να μπει δυναμικά στο «παιχνίδι» της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για την μπύρα Valtinger που είναι η μοναδική η οποία παρασκευάζεται στη Χαλκιδική με την ταυτότητά της να αναγράφει ως έδρα την Κασσανδρεία ή αλλιώς Βάλτα, από όπου προέρχεται και το πρώτο συνθετικό της ονομασίας της.

Παραγωγός ο 39χρονος Θανάσης Μισάλτης, ο οποίος προσπάθησε να συγκεντρώσει τις γευστικές, ποιοτικές, αλλά και βραβευμένες, πρώτες ύλες της περιοχής του και να συγκεράσει το γαστρονομικό πλούτο της Χερσονήσου με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μοντέρνου σε φιλοσοφία προϊόντος. Ο κ. Μισάλτης, πρώην ξενοδοχοϋπάλληλος, άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την παρασκευή μπύρας το 2012, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο από οικοζυθοποιός έγινε μικροζυθοποιός, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής.

«Τα τελευταία χρόνια, όπως έγινε και με τον οίνο, υπάρχει μια έκρηξη δημιουργίας και στον κλάδο της μπύρας. Στη δική μου περίπτωση μετά από πειραματισμούς στο σπίτι κατέληξα να πάρω δικό μου εξοπλισμό, να παρακολουθήσω σεμινάρια στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και να έχω σήμερα σταθερή παραγωγή περίπου 40.000 φιαλών», σημειώνει ο κ. Μισάλτης.

Η Valtinger είναι η μοναδική τοπική μπύρα της Χαλκιδικής. Οι πρώτες ύλες είναι σχεδόν όλες ελληνικές, εκτός του λυκίσκου που δεν καλλιεργείται στη χώρα μας, ενώ στο νερό της Χαλκιδικής γίνεται ειδική επεξεργασία στο προφίλ προκειμένου να αναδεικνύει τις συγκεκριμένες συνταγές.

Κυκλοφορεί με δύο ετικέτες και η ελληνική εκδοχή της Golden Ale που παράγει ο κ. Μισάλτης, συνδυάζεται, όπως τονίζει, αρμονικά με τα αρώματα του βιολογικού και βραβευμένου μελιού βελανιδιάς οξιάς και καστανιάς που παράγεται στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη μπύρα βραβεύτηκε και σε πρόσφατους πανελλήνιους διαγωνισμούς.