Ξεκίνησαν οι κοπές στα ενσιρώματα καλαμποκιού

ensirwma-kalampoki
Τ

α ενσιρώματα κατά κανόνα συγκεντρώνονται στις κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, έτσι η μεγαλύτερη συγκέντρωση εμφανίζεται στην Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο. Πέρα από τα ενσιρώματα καλαμποκιού που αποτελούν την βασική παραγωγή, και άλλα κτηνοτροφικά φυτά μπορούν να περάσουν την διαδικασία της ενσίρωσης, όπως το τριφύλλι αλλά και συνδυασμοί σιτηρών όπως σταροσίκαλη με πρωτεϊνούχα φυτά όπως μαυροκούκι και μπιζέλι. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, πειραματικά σπέρνονται στην περιοχή των Σερρών και λειμώνια κτηνοτροφικά φυτά που ενσιρώνονται περίπου στις αρχές Ιουνίου, όπως ανέφερε μιλώντας στην «ΥΧ» ο Αναστάσιος Μαρτίνης, γεωπόνος της περιοχής.

Παραγωγή – Κοπή

H διαδικασία της κοπής και του ενσιρώματος έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για τις υπερπρώιμες ποικιλίες, ενώ στις 10-15 Αυγούστου αναμένεται να κοπεί ο κύριος όγκος καλαμποκιού. «Παίρνουμε οριακά καλή παραγωγή σε ποιότητα και ποσότητα λόγω καιρού, τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φουντούκη, που διατηρεί βιοτεχνία ενσιρωμάτων στην Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης.

Με ένα 10%-15% των παραγωγών να έχουν ξεκινήσει τις κοπές, ο Γιάννης Τσιτσιλίδης, αγελαδοτρόφος που παράγει τα δικά του ενσιρώματα στον Γάζωρο Σερρών, εκτιμά ότι τα καλαμπόκια για ενσίρωμα της περιοχής θα έχουν κοπεί σε 10-15 μέρες. Προσδοκά σε αυξημένη παραγωγή κατά 6%-8% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της πρώιμης σποράς. Πρώιμα κατά 8-10 μέρες έρχονται τα καλαμπόκια της περιοχής των Σερρών, σύμφωνα με τον γεωπόνο Αναστάσιο Μαρτίνη και λόγω καιρού, αλλά και λόγω πρώιμης σποράς υπό τον φόβο του εντόμου diabrotica που έχει πλήξει την περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτάσεις καλαμποκιού έχουν μειωθεί μέχρι και 40%.

Περιφερειακή κατανοµή εκτάσεων µε αραβόσιτο για ενσιρώµατα %
Σύνολο Ελλάδας: 206.493 στρέµµατα
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι παραγωγοί των Τρικάλων, που βρίσκονται στην καρδιά του ενσιρώματος με περισσότερα από 5.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον Κοσμά Μπαλούτσο, που προσφέρει υπηρεσίες ενσίρωσης στην περιοχή, ενώ μπορεί οι παραγωγοί στη Φαρκαδόνα αλλά και στη Λάρισα να έχουν ξεκινήσει ή και τελειώσει ως τώρα.

Καλή παραγωγή αναμένουν οι παραγωγοί στον κάμπο Κωπαΐδας στη Βοιωτία, «μένει όμως να δούμε και την εξέλιξη του καιρού, καθώς η κοπή για ενσίρωση αναμένεται στα μέσα Αυγούστου», σύμφωνα με τον Σεραφείμ Κεφαλά, καλλιεργητή και παραγωγό ενσιρωμάτων στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

Αποδόσεις – τιμές

Η απόδοση του καλαμποκιού για ενσιρώματα κυμαίνεται από 3,5 έως και 7 τόνους το στρέμμα, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά, ενώ η μέση απόδοση κυμαίνεται από 5,5-6 τόνους το στρέμμα, σύμφωνα με τους παραγωγούς. Ωστόσο, η καλή απόδοση φτάνει και τους 8 τόνους το στρέμμα, όπως δήλωσε ο κ. Μπαλούτσος. Η τιμή του καλαμποκιού για ενσίρωση ανέρχεται σε περίπου 4 λεπτά το κιλό, υπάρχουν όμως διακυμάνσεις, αναλόγως την ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος, αλλά και την αρχική συμφωνία μεταξύ παραγωγού και κτηνοτρόφου ή εταιρείας. «Συμφέρει τον καλλιεργητή η διάθεση του καλαμποκιού για ενσίρωμα αντί για καρπό», τονίζει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Ζώνας, παραγωγός από τον κάμπο της Κωπαΐδας, «καθώς για το ξερό καλαμπόκι θα πάρεις μία απόδοση 1.400 κιλά/στρέμμα, με 17 λεπτά/κιλό, όταν για το ενσίρωμα η απόδοση μπορεί να φτάσει τους 7 τόνους/στρέμμα με 4 λεπτά το κιλό, γλιτώνοντας και τα έξοδα της κοπής, όπου τα αναλαμβάνει ο αγοραστής».

Διαβάστε σχετικά: Βήμα-βήμα η διαδικασία της ενσίρωσης και τα στάδια για ένα ποιοτικό προϊόν

«Μέχρι και τα 80 ευρώ τον τόνο μπορεί να φτάσει μια καλή ποιότητα, με βάση τα περσινά δεδομένα», μας δήλωσε ο κ. Κεφαλάς, «ενώ μεσαίες και κατώτερες ποιότητες μπορεί να αγοραστούν και με 50 ή ακόμη και 30 ευρώ τον τόνο». Στα 40 ευρώ/τόνο ανέρχεται η μέση τιμή και στη Θεσσαλονίκη, ενώ για μια όψιμη ποικιλία όχι και τόσο καλής ποιότητας μπορεί να πέσει και στα 35 ευρώ.

Οικονομική και θρεπτική συμβολή στην κτηνοτροφία

Στην αναζήτηση οικονομικότερων επιλογών για την καλύτερη απόδοση των ζώων επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, πολλοί από τους οποίους επιλέγουν να καλλιεργούν οι ίδιοι τις ποσότητες ενσιρώματος που χρειάζονται. Μπροστά στο όφελος της ποιότητας, ακόμη κι αν δεν αξίζει οικονομικά, όπως επισημαίνει ο ίδιος, ο αγελαδοτρόφος Γιάννης Τσιτσιλίδης από τις Σέρρες καλλιεργει 400 στρέμματα καλαμπόκι, 250 σταροσίκαλη και 50 τριφύλλι. Το 70%-80% του συνολικού σιτηρέσιου αποτελεί το ενσίρωμα καλαμποκιού, καλύπτοντας τα 32-35 από τα 42-45 κιλά των ημερήσιων αναγκών διατροφής των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων, ενώ το σιτηρέσιο αυτό στηρίζει 33-36 κιλά γάλα.

ensirwma-diadikasia4.000-5.000 τόνους καλαμποκιού για ενσίρωμα προμηθεύεται και ο αγελαδοτρόφος Κώστας Τσέτσιλας, μέλος ΔΣ του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, για τις ανάγκες της διατροφής των ζώων του στη μεγάλη γαλακτοπαραγωγική μονάδα που διαθέτει στη Βερδικούσια Ελασσόνας. Ο ίδιος πραγματοποιεί τη διαδικασία του ενσιρώματος σε δεξαμενές που διαθέτει. Με περισσότερους από 10-12 τόνους ημερήσια παραγωγή γάλακτος, δίνει έμφαση στη διατροφή των αγελάδων γενετικής βελτίωσης που εκτρέφει. Μεταξύ των 16-17 διαφορετικών προϊόντων που χρησιμοποιεί για τη διατροφή τους είναι και το ενσίρωμα καλαμποκιού σε συγκεκριμένες ποσότητες για να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του γάλακτος.