Ξυλόκαστρο – Ευρωστίνη: Αυξανόμενος ο κίνδυνος για την άρδευση

Διαρκώς αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος για τους παραγωγούς στην περιοχή Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά ελλείμματα στην άρδευση των χωραφιών, αφού η έλλειψη υποδομών,  η υπερανάληψη και οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ξυλοκάστρου – Καρυώτικων, Σπύρος Αποστολόπουλος, επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα κυρίως στην παραλιακή ζώνη, αλλά και στα ημιορεινά του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Αν και έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής, το πρόβλημα αντί να μειώνεται, αυξάνεται, με αποτέλεσμα σε λίγο να είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε θέματα διαχείρισης με ανασταλτικά μέτρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στο Θαλερό Κορινθίας, η αρδευόμενη έκταση δεν ποτίστηκε ούτε μία φορά.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από μία σαφή μείωση τα τελευταία δύο χρόνια των βροχοπτώσεων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολόπουλος προσθέτει ότι «τα παραλιακά κομμάτια έχουν, και λόγω γεωλογίας, μικρές ποσότητες νερού και κακού νερού, αφού έχουμε υφαλμύρωση. Μεγάλα χωριά, όπως το Μελίσσι, το Θαλερό και τα Καρυώτικα, πλήττονται τόσο από την έλλειψη νερού όσο και από την κακή ποιότητά του. Υπάρχουν πλέον γεωτρήσεις που έχουν κλείσει, αφού, εάν χρησιμοποιηθούν, είναι σαν να ρίχνεις φωτιά».

Διαχείριση του ποταμού Σήθα

Υπάρχει λύση, όμως; Ναι, δηλώνει ο Σπύρος Αποστολόπουλος: «Η λύση είναι η διαχείριση του ποταμού Σήθα, που είναι και ο μεγάλος πάροχος νερού, αφού απορρέει, σύμφωνα με υπάρχουσα μελέτη, 40.000.000 m3 νερού τον χρόνο. Η κατασκευή λιμνοδεξαμενής με τα νερά του ποταμού είναι η απάντηση στο πρόβλημα». Η βασική μελέτη χρηματοδοτήθηκε το 2002 και ολοκληρώθηκε το 2006, αλλά το έργο δεν έχει υλοποιηθεί. Στη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Σήθα συγκλίνει και ο φυτωριούχος Σωτήρης Σαλής, που εδρεύει και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ξυλοκάστρου, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις πολλές γεωτρήσεις και την ασύστολη άρδευση που γίνεται χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Η υπεράντληση ανεβάζει την αλατότητα, ειδικά σε μια περιοχή όπως το Μελίσσι, όπου υπάρχουν γεωτρήσεις με 16.000 αγωγιμότητα».

Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Σαλής τονίζει ότι «το φράγμα του Σήθα, που κατεβάζει τεράστιες ποσότητες νερού, είναι η απόλυτα ενδεδειγμένη λύση. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ώρα να αλλάξουμε και τον τρόπο ποτίσματος και να περάσουμε στις σταγόνες, ώστε να μην ξοδεύουμε αδικαιολόγητα το νερό σε μια εποχή που είναι ζητούμενο».