Η χονδροελιά που κέρδισε τις ΗΠΑ, εξελίσσεται – Το νέο προϊόν με μανούρι

georgia-kostas-doliana-agrotes
Η Γεωργία Ζέρβα και ο Κώστας Μπουτσιάνης απο τα Κάτω Δολιανά Αρκαδίας

Τα κάτω Δολιανά Αρκαδίας έχουν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή μιας ελιάς που χαρακτηρίζεται για το μέγεθος και τη γεύση της. Η περιοχή παράγει μια ξεχωριστή ποικιλία, τη χονδροελιά, την οποία η Γεωργία Ζέρβα και ο σύζυγός της, Κώστας Μπουτσιάνης, έχουν καταφέρει να διαδώσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο για τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, όσο και για το ασυνήθιστο μέγεθός της.

«Ασχολούμαστε με την καλλιέργεια της χονδροελιάς από το 2003 και την τυποποίηση της με το όνομα “Το Δολιανίτικο” από το 2006. Αξιοποιήσαμε τα κτήματα που είχαν οι γονείς μας, με σκοπό να μάθει και η υπόλοιπη Ελλάδα αυτή την ποικιλία ελιάς, η οποία δεν ήταν αρκετά διαδεδομένη. Γνωρίζαμε ότι με τη σωστή προώθηση, η χονδροελιά μπορούσε να βρει τον κατάλληλο αγοραστή, καθώς είναι ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό προϊόν», αναφέρει στην «ΥΧ» η Γεωργία, η οποία συνεχίζει λέγοντας πως «αυτού του είδους η ελιά δεν παράγεται σε μεγάλες ποσότητες πουθενά αλλού στην Ελλάδα, καθώς χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσει».

Έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξάγουν το 70% της παραγωγής τους σε Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Ρουμανία και ΗΠΑ. Το ζευγάρι τονίζει πως η εξαγωγική τους δραστηριότητα οφείλεται στην ποιότητα που διαθέτει το προϊόν, την οποία ο κόσμος έχει γνωρίσει μέσω των εκθέσεων.

Η επιχείρηση «Το Δολιανίτικο» διαθέτει τρεις διαφορετικούς κωδικούς, την κλασική γεύση με βότανα του βουνού και του κήπου, τη χονδροελιά με γλυκό τσίλι και τη χονδροελιά με γλυκιά πάπρικα. Η Γεωργία τονίζει πως τις ελιές τους μπορεί να τις βρει κανείς σε συγκεκριμένα καταστήματα ντελικατέσεν στην Αθήνα, ενώ τροφοδοτούν εστιατόρια όπως αυτό του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετανίας

Η εξέλιξη γέννησε τη χονδρελιά με μανούρι

Οι δύο παραγωγοί εντάσσουν πλέον στους κωδικούς τους και ένα νέο προϊόν, αυτό της χονδροελιάς με μανούρι η οποία, έπειτα από δοκιμές, ελέγχους και σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή, φέρνει μια νέα πρωτότυπη γεύση, γεμάτη από Ελλάδα.

Η επιχείρηση “Το Δολιανίτικο” μετρά πολλές διακρίσεις με πιο πρόσφατη την ειδική τιμητική διάκριση στις κουζίνες της Μεσογείου τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης τροφίμων και ποτών Food Expo 2019 που διεξήχθη στον Αερολιμένα Αθηνών, της μεγαλύτερης έκθεσης στην Ευρώπη στο είδος της. Μια διάκριση που έφερε το Δολιανίτικο πιο κοντά στο ευρύ κοινό καθώς επιλέχθηκε από τους Αρχισεφ της Ελλάδας και της Μεσογείου στο Mediterranean Gastronomy Forum της Λέσχης Αρχισεφ να εκπροσωπήσει την χώρα μας, ανάμεσα σε εφτά χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Τουρκία, η Κύπρος, η Τυνησία.

Στα Δολιανά, η χονδροελιά εντυπωσιάζει και ταξιδεύει μέχρι τη Νέα Υόρκη