Χωρίς αντίπαλο τα Βαλέντσια στη Λακωνία

Το μόνο δεδομένο στις καλλιέργειες της Λακωνίας είναι η παραγωγή πορτοκαλιού Βαλέντσια, που αποτελεί τον βασιλιά των εσπεριδοειδών. Από τη χρονιά που πέρασε, όμως έγινε φανερό ότι σε γενικότερο επίπεδο οι φυτεύσεις γίνονται τελείως άναρχα και με βασικό κριτήριο ποιο προϊόν είχε καλή τιμή στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Κώστα Χιώτη, ιδιοκτήτη φυτωρίου «με βάση τις πωλήσεις του 2019 και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι παραγωγοί, η σειρά προτίμησης είναι τα Βαλέντσια, τα Lane Late, τα Nave Late και τα Νόβα μανταρίνια». Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η αναφορά του στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιλογές αφού, όπως υποστηρίζει, «όποιο προϊόν “φεύγει” αυτό ζητάει ο παραγωγός να βάλει. Δεν υπάρχει προγραμματισμός».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο κ. Χιώτης εκτιμά ότι «στο τέλος θα εξαφανιστούν τα Μέρλιν, αλλά και οι Ναβαλίνες θα μειωθούν σημαντικά. Παράλληλα, οι προσδοκίες που υπήρχαν για τα λεμόνια διαψεύστηκαν, αφού όλοι ψάχνουν ποικιλίες για το καλοκαίρι. Έβαλαν στην αρχή, τώρα όμως σταμάτησαν, αν και φέτος πήγαν καλά».

Ανερχόμενα και πολλά υποσχόμενα

Τα Lane late είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στη Λακωνία, εκτιμά από την πλευρά του ο φυτωριούχος Αλέξανδρος Καρυτσιώτης, που αποδίδει την άνοδό τους στην οψιμότητά τους, ενώ την έλλειψη λεμονιού στην άναρχη και με σκοπό το άμεσο κέρδος φύτευση.

«Φέτος δεν είχαμε νέες λεμονιές στη Λακωνία και αυτό οφείλεται στη νοοτροπία του κόσμου να καλλιεργεί μόνο ό,τι πάει καλά σε τιμή. Αυτό ισχύει και για τις ελιές. Μέχρι τον Αύγουστο φύτευαν ελιές, αλλά μόλις φάνηκε πρόβλημα με τις τιμές, σταμάτησαν. Άλλο παράδειγμα αποτελούν οι φυτεύσεις με ροδάκινα και νεκταρίνια, που όμως δεν είχαν τιμές και έτσι τα σταμάτησαν κι αυτά».