Ο Χρήστος Γιαννούλης είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά»

Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα του αγροδιατροφικού τομέα με μέτρα που στηρίζουν ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, συνεισφέρουμε στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε αυτό τον τόσο σημαντικό στόχο; Μόνο με αποκεντρωμένες πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης, με αξιοποίηση παραγωγικών πόρων, εκσυγχρονισμό παραγωγικών συστημάτων και κυρίως με ενεργοποίηση και συμμετοχή της παραγωγικής βάσης των αγροτών και ιδίως των νέων.

Παράλληλα, οφείλουμε να φροντίσουμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, ενώ απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με οργάνωση των συστημάτων πολιτικής προστασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Εξίσου σημαντική είναι η θεσμοθέτηση, μέσω ειδικών διαδικασιών, περιοχών ως ζώνες υψηλής παραγωγικότητας για τη γεωργία και το περιβάλλον και η πρόβλεψη ειδικών κινήτρων σε αυτές για επενδύσεις.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει άμεση ανάγκη για την εκπόνηση και την υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης όλων των βοσκήσιμων εκτάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που αποτελεί από το 2017 αποκλειστική αρμοδιότητα της περιφέρειας, ενώ οι κτηνοτρόφοι, ήδη για δύο χρονιές, καταβάλλουν το ειδικό τέλος βόσκησης, που είναι αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό, σε ειδικό λογαριασμό.

Η υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων θα πετύχει την αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Επίσης, την αύξηση των ποσοτήτων βοσκήσιμης ύλης και συνεπώς τη μείωση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, τα Διαχειριστικά Σχέδια θα συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση του φυσικού πλούτου και στην προστασία της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος, ενώ θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Ζώνες υψηλής παραγωγικότητας

Εξίσου σημαντική είναι η θεσμοθέτηση, μέσω ειδικών διαδικασιών, περιοχών ως ζώνες υψηλής παραγωγικότητας για τη γεωργία και το περιβάλλον και η πρόβλεψη ειδικών κινήτρων σε αυτές για επενδύσεις. Τέτοιες περιοχές είναι ο κάμπος της Θεσσαλονίκης, οι γεωργικές περιοχές των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, ο κάμπος του Ανθεμούντα και ο κάμπος των Σερρών. Για παράδειγμα, η τυποποίηση και διασύνδεση των διαδικασιών παραγωγής, με διαδικασίες φιλικές για την προστασία του περιβάλλοντος, μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των εισοδημάτων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας προϊόντων υψηλής αξίας, με βάση την τοπική βιοποικιλότητα. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εκτάσεων που θεωρούνται γεωργικές, αλλά είναι οριακές. Σε τέτοιες εκτάσεις, δίπλα σε δάση, ντόπιοι γεωργοί θα μπορούν να φυτέψουν, μέσω κινήτρων και συνεργασιών με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, είδη υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως για παράδειγμα αγριομηλιές, αγριοκερασιές, αγριαχλαδιές κ.ά.

Στην περιφέρεια πρέπει επιτέλους να Κοιτάξουμε Μπροστά και να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε. Αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, σχεδιάζοντας και στηρίζοντας πρωτοβουλίες που αφορούν στον αγροτικό τομέα, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.