Χρόνο ζητούν τα αδέλφια Κανάκα, στον εισαγγελέα μερίδα ρυζοπαραγωγών

Χρόνο ζητούν τα αδέλφια Κανάκα, στον εισαγγελέα μερίδα ρυζοπαραγωγών

των Γιάννη Τσατσάκη, Φανής Γιαννακοπούλου και Αφροδίτης Χρυσοχόου

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της εταιρείας εµπορίας ρυζιού Κανάκας ΕΠΕ, µε µία διόλου ευκαταφρόνητη µερίδα παραγωγών που παραµένουν απλήρωτοι και κλιµακώνουν τις νοµικές τους κινήσεις, µε σκοπό να εξασφαλίσουν τα οφειλόµενα. 

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο Θεόδωρος Κανάκας, εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, διαψεύδει τις φήµες για επερχόµενη πτώχευση ή φυγή στο εξωτερικό και διαβεβαιώνει πως «η εταιρεία είναι εδώ, λειτουργεί και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». 

Επιπλέον, τονίζει ότι χρονοδιάγραµµα πληρωµών θα ανακοινωθεί σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις µε τους παραγωγούς καθώς, όπως σηµειώνει, «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οπότε δε μπορεί να βγει το ίδιο χρονοδιάγραμμα για το σύνολο των παραγωγών, μιας και για κάποιους υπολείπεται μόνο η εξόφληση, για άλλους το 50% και για μερικούς ολόκληρο το πόσο». 

«Τη δεδοµένη στιγµή, χρειάζονται πολύ λεπτοί χειρισµοί και σοβαρός προγραµµατισµός, γιατί ό,τι πούµε πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα», σηµειώνει και προσθέτει µε έµφαση: «Μιλάµε συνέχεια µε τους παραγωγούς. Χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει σωστός προγραµµατισµός. Όµως, δεν τίθεται κανένα θέµα να φύγουµε στο εξωτερικό». 

Πάντως, ένας σηµαντικός αριθµός καλλιεργητών δεν φαίνεται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις και την Τρίτη, 14 Νοεµβρίου, είχαν συνάντηση µε τον προϊστάµενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, ζητώντας την επίσπευση των νοµικών διαδικασιών για την συνεκδίκαση όλων των υποθέσεων (50 ποινικών και 60 αστικών) που έχουν κατατεθεί κατά της επιχείρησης αλλά και την επιβολή περιοριστικών και ασφαλιστικών µέτρων. 

Βαριές κατηγορίες

Ο –γνωστός και για την αγροτοσυνδικαλιστική του δράση– παραγωγός, Κώστας Ανεστίδης, που πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία, κατηγορεί την εταιρεία ότι «κινήθηκε µε σχέδιο, πούλησε τα ρύζια και δεν έχει να λαµβάνει σήµερα χρήµατα από πουθενά». Υποστηρίζει, µάλιστα, ότι η εταιρεία ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε από τον περασµένο Μάιο και σε απόπειρες που έγιναν µε ασφαλιστικά µέτρα, για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, «αποδείχθηκε ότι τους είχαν εξοφλήσει, οπότε δεν µπορούσαµε να δεσµεύσουµε κανένα ποσό. Βασίζονται στο ότι στους λογαριασµούς δεν υπάρχουν χρήµατα, οπότε δεν έχουµε να παίρνουµε και εµείς». 

Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι παραγωγοί έχουν εξαγριωθεί, γιατί εκτός από τις επιταγές χωρίς αντίκρισµα που έλαβαν από την εταιρεία, κλήθηκαν να καταβάλουν εφορία, αφού τα τιµολόγια µπήκαν στις φορολογικές τους δηλώσεις, πλήρωσαν ΦΠΑ και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις. Μάλιστα, τονίζει ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες των παραγωγών να επικοινωνήσουν µε τους εκπροσώπους της εταιρείας, είτε δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα, είτε προφασίζονταν διάφορες δικαιολογίες. Τα χρέη, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης, φτάνουν τα 9 εκατοµµύρια ευρώ προς τους ίδιους και αφορούν 272 οικογένειες, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ, νούµερα που πάντως δεν επιβεβαιώνει η εταιρεία.

Tιµές ρυζιού Παβία (Λοµβαρδία) (ευρώ/τόνος)

Ιταλικές ποικιλίες

15/11/2017

Arborio-Volano (µεσόσπερµες)

300

320

Carnaroli 

310

335

Baldo 

355

385

Dardo-Luna CL

260

270

 

Βλέπει τα 30 λεπτά το ρύζι

Την ίδια στιγµή, στα 27 µε 28 λεπτά το κιλό κινούνται το τελευταίο διάστηµα οι τιµές παραγωγού στην εγχώρια αγορά ρυζιού, µε παράγοντες του κλάδου να σηµειώνουν ότι δεν αποκλείεται µέσα στο επόµενο δεκαήµερο να σηµειωθεί πιο υψηλό εύρος, µεταξύ 28-29 λεπτών το κιλό. 

Ανοδικά κινείται το ρύζι και στην ιταλική αγορά, η οποία αποτελεί δείκτη και για την εγχώρια (βλ. σχετικό πίνακα). Ευνοϊκά προς την αγορά του προϊόντος επιδρά και η πρόσφατη έκθεση του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), σύµφωνα µε την οποία το 2017, το εµπόριο ρυζιού θα φτάσει σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, µε τη ζήτηση να βρίσκει στήριγµα στην αύξηση του πληθυσµού σε Αφρική και Μέση Ανατολή.