Ζημιές στην Ισπανία από παγετό και χαλάζι σε δενδρώδεις καλλιέργειες

Ζημιές στην Ισπανία από παγετό και χαλάζι σε δενδρώδεις καλλιέργειες

Δηλώσεις ζημιών λαμβάνει τις τελευταίες μέρες ο φορέας γεωργικών ασφαλίσεων της Ισπανίας (Agrosecuro), μετά τον παγετό και το χαλάζι που σημειώθηκε σε περιοχές με αγροτικές καλλιέργειες. Πρόκειται για τις περιοχές Murcia, Castilla-La Mancha, Comunidad Valenciana, Aragon, Navarra, La Rioja και Extramadura, για τις οποίες, όπως ανακοινώθηκε ξεκίνησαν ήδη οι εκτιμήσεις.

Ο παγετός έχει επηρεάσει περίπου 40.000 στρέμματα με οπωροφόρα, κυρίως στη Murcia, στα τέλη Μαρτίου, και άλλες εκτάσεις στις περιοχές Albacete, Zaragoza, Valencia, Navarra και La Rioja.

Οι καταιγίδες που συνοδεύτηκαν από χαλάζι, επηρέασαν επίσης, ιδιαιτέρως οπωροφόρα στις περιοχές Aragon και Extramadura. Στις 5 Απριλίου, η συνεταιριστική οργάνωση Asaja Castilla-La Mancha, προειδοποιούσε ότι ανοιξιάτικοι παγετοί προκαλούν ζημιές στις αμυγδαλιές σε κύριες παραγωγικές περιοχές. Σύμφωνα με την ίδια, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οι ζημιές σε χωράφια κυμαίνονται μεταξύ 80% και 100%, κάτι το οποίο θα επιφέρει «σημαντική οικονομική απώλεια για τους αγρότες», όπως σημειώνεται. Λόγος γίνεται για μέση απώλεια της παραγωγής κατά 70%, αν και επισημαίνεται πως πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες για να ξεκαθαρίσει η εικόνα και στις πρώιμες και στις όψιμες ποικιλίες.

Η διοίκηση της επαρχίας της Murcia υπολόγισε τις απώλειες από τις πρόσφατες ζημιές σε 27,46 εκατ. ευρώ, πρωτίστως από βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια και αμύγδαλα. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν σε αρδευόμενες καλλιέργειες βερίκοκου, με 8.720 τόνους, στα ροδάκινα με 4.484 τόνους, στα νεκταρίνια με 1.491 τόνους και σε ξηρικά χωράφια με αμυγδαλιές με τις ζημιές να ανέρχονται σε 1.485 τόνους. Το 100% χάθηκε από το βερίκοκο σε κάποιες περιοχές, μέχρι και 98% σε νεκταρίνια στη Jumilla και 100% του ροδάκινου στη Mula.

Για τις πληγείσες περιοχές ζητείται ήδη από το υπουργείο Γεωργίας η εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τους αγρότες.