Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Η δική μου Πάρος

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η δημοφιλής σεφ γράφει για το νησί που λατρεύει...

Η Πάρος είναι το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων που η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου λατρεύει. Η ίδια, για πρώτη φορά, αποφάσισε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς αναγνώστες 10 μυστικά του νησιού που για εκείνη είναι ο προσωπικός της παράδεισος και για όλους εμάς μια ξεχωριστή απόλαυση. Μάλιστα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ποζάρει στον φακό και με τα δύο της παιδιά, τα οποία διατηρούν στη Νάουσα της Πάρου εστιατόριο αυθεντικής παριανής κουζίνας. Η Αργυρώ γράφει:

Γιατί για μένα η Πάρος είναι το νησί που μεγάλωσα.

παρος κυκλαδες

1) Παραλία Λάγγερη: Virgin beauty

Βούτα στα υπέροχα νερά της Λάγγερης. Πρόκειται για μια από τις πιο παρθένες παραλίες της Πάρου με παχιά άμμο και σμαραγδένια νερά. Ιδανικά, κι’αν έχεις όρεξη να κάψεις τις θερμίδες από τις καλοκαιρινές λιχουδιές, περπάτησε την διαδρομή από τη Ζωοδόχο Πηγή μέχρι τις αμμοθίνες της Λάγγερης!

παραλια λαγγερη παρος παραλιες

2) Παραλία Μοναστήρι: Βουτιά και…συχώριο!

Μια βόλτα από το μοναστήρι του Αη Γιάννη της Νάουσας προς το Φάρο, στο πιο βόρειο σημείο της Πάρου μέσα από το σεληνιακό τοπίο των βράχων, θα σας κλέψει την καρδιά, όπως και τη δική μου! Στο κατέβασμα ρίξε οπωσδήποτε μια βουτιά στα τιρκουάζ νερά της φυσικής πισίνας που σχηματίζουν τα βράχια. Και αν έχεις όρεξη περπάτα στα μονοπάτια που οδηγούν στην άμμο του Τούρκου. Κάθε βήμα και βουτιά! Είναι κάτι που κάνω κάθε φορά όποια εποχή κι αν επισκεφτώ την Πάρο.

3) Παραλία Χρυσή Ακτή: απόδραση και τιρκουάζ πειρασμός

Αν είσαι λάτρης των θαλάσσιων σπορ, πας με κλειστά μάτια στη Χρυσή Ακτή! H πασίγνωστη παραλία, εκτός από πανέμορφη, προσφέρεται για μοναδικές watersports συγκινήσεις. Επίσης, πήγαινε οπωσδήποτε για μπάνιο στο μαγευτικό Φάραγγα, τα διαυγή τιρκουάζ νερά του, η τριζάτη άμμος και οι χαλαροί ρυθμοί του είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σου μεταδώσουν mood Καραϊβικής.

παραλια χρυση ακτη παρος παραλιες

4) Λιλιπούτειος Αμπελάς

Μόλις 3 χλμ από τη Νάουσσα συναντά κανείς τον Αμπελά, ένα μικρο γραφικό ψαροχώρι με όμορφες αμμουδιές και τέλεια παραδοσιακά ταβερνάκια με καλό φαγητό, ολόφρεσκα θαλασσινά και απίστευτους ψαρομεζέδες!

Στο γυρισμό προς τη Νάουσα, πάρε τον επαρχιακό δρόμο προς τη Santa Maria και κάνε μια στάση στο Φιλίζι. Παραλία παρθένα με κέδρους και αμμοθίνες. Ακόμα και τον Αύγουστο κολυμπάς μόνος εδώ. Παραδίπλα, η κοσμοπολίτικη παραλία Santa Maria με τροπικό χαρακτήρα και party vibes, κι εσύ μόνος στο τιρκουάζ Αιγαίο σε μια παρθένα αμμουδιά, γεμάτη αμμόλοφους. Όλα τα λεφτά είναι αυτή η βουτιά!

5) Νext stop: Λεύκες

Στις Λεύκες, το αγαπημένο μου και τόσο γραφικό ορεινό χωριό της Πάρου, κάντε στάση για καφεδάκι στο καφενείο, με γλυκό του κουταλιού και οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη μυζηθρόπιτα της Νικολίνας. Απόλαυσε υπέροχα αρτοποιήματα αν βρεις ανοιχτό τον παραδοσιακό φούρνο του Στρατή.

Κατεβαίνοντας, κάνε στάση στον λιλιπούτειο χωριουδάκι Κώστος και πιες πορτοκαλάδα στη σκιά των υπεραιωνόβιων δέντρων.

Αν έχετε χρόνο, κάντε τη διαδρομή από Λεύκες προς Άσπρο χωριό, οδηγώντας στην κορυφογραμμή κι έχοντας αριστερά την Νάξο, δεξιά την Αντίπαρο και στο βάθος Σαντορίνη, Io και Σίφνο. Άφωνος μένεις με αυτήν την ομορφιά.

λευκες παρος κυκλαδες

6) Παροικιά, εσύ σούπερσταρ!

Περιπλανήσου στην παλιά πόλη της Παροικίας και άρχισε να φωτογραφίζεις παραδοσιακές αυλές και καλντερίμια που θα κάνουν το Instagram σου να πάρει φωτιά! Highlight το υπέροχο πασίγνωστο ηλιοβασίλεμα της Παροικίας με τον ήλιο να χάνεται δύοντας μέσα στο Αιγαίο.

Είτε είσαι στην στην παραλία της Παροικιάς είτε στο μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων, η θέα κόβει την ανάσα!

7) Αγαπώ το Παριανό φαγητό!

Το μόνο επίσης σίγουρο, είναι ότι στην Πάρο θα φας πολύ καλά σε όλα τα χωριά του νησιού. Έχει φαγητό για όλα τα γούστα και παρά πολλά εστιατόρια ταβερνάκια που ο καθένας σας θα βρει το δικό του αγαπημένο προορισμό.

Μην χάσεις για κανένα λόγο παριανές τυρόπιτες, λιαστή γούνα, ρεβυθάδα Πάρου, χταποδοπίλαφο, φάβα παντρεμένη, κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο, ρεβυθοκεφτέδες, ντοματοσαλάτα με ξινομυζήθρα και αντράκλα, στραπατσάδες, πατάτες με τα αυγά, ραφιόλια με φρέσκια μυζήθρα και ντόπιο μέλι.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς στο νησί! Τα δε ψωμιά, οι τοπικοί φούρνοι τα έχουν αναγάγει σε επιστήμη. Σε όποιο φούρνο κι αν μπεις το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φας υπέροχο ψωμί με προζύμι ζυμωμένο με γλυκάνισο και σουσάμι!

Φεύγοντας πάρε μαζί σου ξινομυζήθρα και ώριμο ανθότυρο Πάρου, καπαρόφυλλα, παξιμάδια, σύκα σαμωτά, ζαχαρομπακλαβά, αμυγδαλωτά, παριανή γραβιέρα, κρασιά και μπύρα από το νησί!

8) Νάουσα forever

Η Νάουσα για μένα είναι έρωτας, είναι τρόπος ζωής, είναι στο μυαλό και στην ψυχή μου μόνιμα.

Κατά βάθος παραμένει πάντα η ίδια, μόνο που εκσυγχρονίζεται συνεχώς. Είναι παλιά και ολοκαίνουργια μαζί. Τα έχει όλα. Οπωσδήποτε μια βόλτα, μη σας πω και δυο και τρεις στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα υπέροχα μαγαζιά, στο γραφικό λιμανάκι με τα καΐκια, στα εστιατόρια που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην Πάρο και θα σας εντυπωσιάσουν.

Κι όσο πέφτει η νύχτα ο κόσμος πληθαίνει και ξεκινάει η ξέφρενη νυχτερινή ζωή που εδώ και πολλές δεκαετίες προσελκύει χιλιάδες κόσμο από όλα τα μέρη της γης.

Μην το χάσετε για κανένα λόγο.

9) Το νέο hot spot της Πάρου

Όταν ήμασταν μικροί, τα καλοκαίρια πίσω από το γραφικό λιμανάκι τη Νάουσας στην παραλία του Αγίου Δημητρίου ακούγονταν γέλια και φωνές. Και αυτό γιατί, όλα τα παιδιά της Νάουσας, εκεί μαθαίναμε κολύμπι. Σήμερα, σε αυτό το σημείο χτυπάει η καρδιά του νέου hot σημείου της Πάρου. Ένα σκηνικό λες και στήθηκε για γύρισμα ταινίας. Κάτι σαν τη μικρή Βενετία της Μυκόνου.

Τα λευκά σπιτάκια κολλημένα στα βράχια με τη θάλασσα άλλοτε να τα γλύφει κι άλλοτε να τα μαστιγώνει.

Σήμερα είναι γεμάτο εστιατόρια, καφέ και μπαράκια. Εδώ θα φας υπέροχο φαγητό αγναντεύοντας τη Μύκονο, αλλά θα δοκιμάσεις και τα πιο ψαγμένα πρωινά και brunch του νησιού. Εδώ σε αυτή την παραλία θα πιεις τα πιο ωραία cocktail και θα διασκεδάσεις μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το βίντεο είναι γυρισμένο αρχές Μαρτίου, μια μέρα σαν καλοκαιρινή.

10) Σταθερός… αξία

Και επειδή είμαι μαμά που καμαρώνω τα παιδιά μου, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυθεντική παριανή κουζίνα στην Κωνσταντίνα μου και στο Γιάννη μου, στο εστιατόριο «Σταθερός» στη Νάουσσα, που εδώ και δυο χρόνια αναδεικνύουν με μεράκι τις Παριανές συνταγέςμε τοπικά προϊόντα Πάρου.

Ε πως να μην καμαρώνω λοιπόν;

 

YΓ. Προφανώς δέκα προτάσεις δεν είναι αρκετές για να χωρέσει κανείς τον πλούτο της ομορφιάς ενός τόπου! Θα μπορούσα να σας γράφω κείμενα ολόκληρα π.χ. για το πόσο μαγεύομαι κάθε φορά με τη διαδρομή από τον Άγιο Αντώνιο προς την Μάρπησα και τα Μάρμαρα. Η θέα θα σου κόψει την ανάσα. Κάνε στάση στο Πίσω Λιβάδι στο γραφικό λιμανάκι για έναν καφέ ή κολύμπησε στο Λογαρά!

Πηγή: Argiro.gr – Η δική μου Πάρος