Χανιά | Αίτημα αποζημίωσης για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς από τον δήμο Αποκορώνου

χανιά-αίτημα-αποζημίωσης-για-τους-πλη-945030

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης κατανοώντας το μεγάλο θέμα που δημιουργήθηκε στη φετινή ελαιοπαραγωγή και θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους κεντρικούς Κρατικούς Φορείς, να σκύψουν στο πρόβλημα και να δώσουν λύση, αποζημιώνοντας τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αίτημα αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών μας, κοινοποιώντας παράλληλα στους βουλευτές, Περιφέρεια Κρήτης και Π.Ε.Δ. Κρήτης.

Η επιστολή-αίτημα έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το 2019 σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία αναμένεται να αναδειχτεί η καταστροφικότερη ελαιοκομική χρονιά των τελευταίων δεκαετιών στον Δήμο Αποκόρωνα. Οι λόγοι σύμφωνα με τις επιστημονικές αιτιάσεις είναι ότι ο συνδυασμός των κλιματικών συνθηκών και του κρατικού προγράμματος Δακοκτονίας έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα η υπερβολική υγρασία σε συνδυασμό με τη ζέστη που επικράτησε κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο γεγονός ασυνήθιστο για τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής μας και το αρκετά υποχρηματοδοτούμενο κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας (για τα ελαιοκομικά δεδομένα του δήμου μας) έφεραν συνδυαστικά ένα καταστρεπτικό αποτέλεσμα για την ελαιοπαραγωγή στο Δήμο μας. Η παραγωγή έχει υποστεί σημαντικότατη μείωση η οποία δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι λόγω της δακοπροσβολής έχουν πολλαπλασιαστεί οι οξύτητες των λαδιών με αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των τιμών και την οικονομική καταστροφή πολλών αγροτών οι οποίοι έχουν αποκλειστικό εισόδημα και ζουν από την ελαιοπαραγωγή.

Επειδή υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος εγκατάλειψης της ελαιοπαραγωγής όπου είναι η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος χιλιάδων δημοτών μας, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας ως προς την αποζημίωση των ζημιών, μετά τα επίσημα και τεκμηριωμένα στοιχεία τα οποία θα σας αποστείλουμε, από το κρατικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, με την ολοκλήρωση της ελαιοκομικής περιόδου. Επίσης επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη της αναθεώρησης της κρατικής χρηματοδότησης όσον αφορά τη Δακοκτονία η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη πραγματική βάση των αναγκών για τη προστασία των ελαιοκαλλιεργειών

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook