Χανιά | Η παράταξη Σαρρή για τον Λόφο Καστέλλι: Να μην τουριστικοποιηθεί η ιστορία του τόπου

χανιά-η-παράταξη-σαρρή-για-τον-λόφο-κα-961318

Θέση στην περίφημη «αξιοποίηση» του Λόφου Καστέλλι στα Χανιά παίρνει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών.

Η παράταξη του Γιάννη Σαρρή διατείνεται ενάντια στην τουριστική εκμετάλλευση του υπό κατάληψη αυτή τη στιγμή κτιρίου της 5ης Μεραρχίας, σχολιάζοντας οτι πρέπει να γίνει διαβούλευση ώστε οι εγκαταστάσεις να αποκατασταθούν και να αποκτήσουν χρήση που θα αξίζει στην ιστορική τους διαδρομή και υπόσταση.

Αναλυτικά:

«Όταν το δόγμα «νόμος και τάξη» επιβάλλεται με κάθε αφορμή και κάθε μέσο, όταν η ιδιοκτησία ανάγεται σε αυταξία και οι επινοημένοι «εσωτερικοί εχθροί», που δήθεν την απειλούν, απομακρύνονται με «δικαιολογημένη» αστυνομική βία, τότε προβάλλεται ως κανονικότητα και λογικό επακόλουθο η δήλωση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων πως χρειάζεται να προχωρήσει «η αξιοποίηση του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας που δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω της κατάληψης».

Υπενθυμίζουμε στον κ. Διγαλάκη, με την επιλεκτική δημοκρατική ευαισθησία και μνήμη, ότι το ανάχωμα στα επενδυτικά σχέδια, που ο ίδιος με κάθε τρόπο προώθησε ως πρύτανης εις βάρος της προτεραιότητας των εκπαιδευτικών στόχων του ιδρύματος αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης, δεν ήταν μια «παράνομη κατάληψη» αλλά οι πολίτες που με δυναμικό τρόπο εξέφρασαν και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τουριστικοποίηση της ιστορίας του τόπου και στην ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού δημόσιου χώρου – μνημείου που ανήκει στη συλλογική κληρονομιά.

Αυτή η μονομέρεια και η τυφλή προσήλωση στο στόχο της επένδυσης ήταν ίσως ο λόγος που δεν δίστασε να κάνει τις δηλώσεις αυτές σχεδόν ταυτόχρονα με τις δημοσιεύσεις «για το αρχαιολογικό εύρημα της ανθρωποθυσίας στην Κυδωνία των μυκηναϊκών χρόνων, που έφερε στο φως η συστηματική ανασκαφή στο λόφο Καστέλλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων και έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς». Δημοσιεύσεις που υπογραμμίζουν για ακόμη μια φορά τη σημασία του λόφου Καστέλλι, πάνω στον οποίο βρίσκεται το επίμαχο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, «ο οποίος αποτελεί διαχρονικά την καρδιά και τον πυρήνα της ζωής της πόλης, από τον πρώτο οικισμό του τέλους της 4ης χιλιετίας π.Χ. έως σήμερα».

Είναι αυτά τα δεδομένα που επιτάσσουν την προώθηση της αποκατάστασης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας με επανεξέταση της χρήσης του, ώστε να είναι συμβατή με την κήρυξή του και να σέβεται την ιστορικότητα της θέσης του και την ελεύθερη πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο, χαρακτηριστικά που καθιστούν απαγορευτική την τουριστική εκμετάλλευσή του εξ ορισμού.

Επίσης επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης διαβούλευσης του Πολυτεχνείου, ως ιδιοκτήτη του κτιρίου, και όλων των αρμόδιων φορέων (Δήμος Χανίων, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ΤΕΕ – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, εκπρόσωποι κατοίκων) για την επιλογή αποδεκτών και ωφέλιμων για όλους χρήσεων στο κτιριακό σύνολο στο λόφο Καστέλι, και παράλληλα την εξασφάλιση στέγης για όλες τις δομές που δραστηριοποιούνται στο Δήμο. Ανάμεσα σε αυτές ανήκει και η Rosa nera, που έχει κερδίσει το χώρο της στην πόλη, προσθέτοντας πλούτο στον πολιτικό προβληματισμό, υπηρετώντας την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό με την ποιότητα των δράσεων που έχει αναπτύξει (εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, συναυλίες και θεατρικά), που συντέλεσαν στη μετατροπή ενός άψυχου κτιρίου σε χώρο ζωής με δραστηριότητες δωρεάν και για όλους.

Το ζήτημα της εκποίησης του ιστορικού κτιρίου, που επικαιροποιούν οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, αφορά άμεσα τη δημοτική αρχή αλλά και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, τους οποίους καλούμε να αφουγκραστούν τους πολίτες και να πρωτοστατήσουν στην υλοποίηση των παραπάνω επιτακτικών κινήσεων.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook