Χανιά | Εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ομιλητές Αποστολάκη, Ευθυμίου, Συρίγο | Photos + Videos

χανιά-εκδήλωση-για-τις-ελληνοτουρκικ-914546

Με αφορμή την επέτειο της γεννήσεως του Ελευθερίου Βενιζέλου, πραγματοιποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στις Μουρνιές η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που οργανώνουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων.

Για μια ακόμη χρονιά πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση που έγινε στον Περίβολο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής και είχε ως θέμα της την «Επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με το βλέμμα στο αύριο».Ομιλητές της εκδήλωσης, που συντόνισε ο Γεν. Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νικόλαος Παπαδάκης ήταν οι Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Αποστολάκης, επ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τ. Υπουργός Άμυνας και Πέτρος Ευθυμίου, πρ. Υπουργός, πρ. Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).

Και οι τρεις διακεκριμένοι ομιλητές, κορυφαίοι γνώστες των ελληνοτουρκικών, ανέπτυξαν μέσω ενός ελεύθερου διαλόγου τις θέσεις τους επί του θέματος, με αναφορές στα μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ κα.

Για τη δυσκολία της γείτονος χώρας αλλά και την προσοχή που χρειάζεται στο χειρισμό των θεμάτων μίλησε μεταξύ άλλων, ο Κρητικός πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τέως Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τη μη λήψη μέτρων από τη διεθνή κοινότητα στις κινήσεις που κάνουν οι Τούρκοι. 

Στη σημασία της εκδήλωσης για το ίδρυμα και το ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου διαχρονικά σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά θέματα στάθηκε μεταξύ άλλων ο Γεν. Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος »Ελευθέριος Κ Βενιζέλος».’

Ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Διεθνών, Άγγελος Συρίγος επεσήμανε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του, ότι οι Τούρκοι, έχουν χάσει πλέον το «πάνω χέρι» στη λύση του Κυπριακού, το οποίο είχαν θεωρήσει λήξαν από το 1974 και το ανοίξανε ξανά σήμερα, λόγω της ανευρέσεως των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος ο πρώην Υπουργός και πρώην Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής, Πέτρος Ευθυμίου τόνισε τη συγκεκριμένη επεκτατική πολιτική των Τούρκων, εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook