Χανιά | Στήριξη για να αντέξουν ζητούν επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι

χανιά-στήριξη-για-να-αντέξουν-ζητούν-ε-1050764

Την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊου εξέθεσαν στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, επαγγελματοβιοτέχβνες και αυτοαπασχολούμενοι σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, του Συλλόγου Εστίασης, του Σωματείου Πρακτόρων του ΟΠΑΠ, του Συνδέσμου Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Επισκευαστών Φρένων Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Νομού Χανίων και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας με αφορμή την σημερινή Πανελλαδική Ημέρα Δράσης και την κινητοποίηση στις 8 το βράδυ στην πλατεία της Δημοτικης Αγοράς, συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων ζητώντας την συνδρομή της Αντιπεριφέρειας προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιώργος Τοπολιανάκης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται.

Τόνισε πως όλοι οι τοπικοί παράγοντες και οι φορείς θα πρέπει να σκύψουν πάνω στα προβλήματα για να μην μεγαλώσει η ανεργία και να κλείσουν επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι στα Χανιά όπου είμαστε ένας τουριστικός νομός τα προβλήματα θα διογκωθούν, η κίνηση στα καταστήματα είναι πολύ μειωμένη με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

Αναφέρθηκε στο θέμα της ενίσχυσης επιχειρήσεων που νοικιάζουν ζητώντας την παράταση του μέτρου μέχρι το τέλος του 2020 με ανταποδοτικότητα και στους ιδιοκτήτες.

Κάλεσε δε σε συμμετοχή όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες στις 8 το βράδυ στην κινητοποίηση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Οικονομάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης είπε πως η κίνηση δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι καταστηματάρχες γεγονός που αποτελεί δείγμα για το επόμενο διάστημα.

Έκανε λόγο για την ανάγκη στήριξης σε οικονομικό επίπεδο των καταστηματαρχών όχι σε επίπεδο δανεισμού.

Τόνισε πως η μείωση στο ΦΠΑ δεν ήταν επαρκής, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν  πολλοί καταστηματάρχες με τα ενοίκια ενώ ζήτησε και επιδότηση στο τμήμα της ασφάλισης των εργαζομένων  προκριμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες πρακτορείων του ΟΠΑΠ αναφέρθηκε  πρόεδρος του συλλόγου πρακτόρων ΟΠΑΠ Χανίων Μανώλης Παπαδάκης που είπε πως υπάρχει αγωνία για την δική μας ασφάλεια και υγεία, αλλά και για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων είπε πως έχουν να κάνουν με το ότι «δεν μπορούμε βάλουμε καρέκλες στα καταστήματα μας, υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων  που θα μπουν μέσα, κι ενώ τα έξοδα τρέχουν»

Έκανε λόγο για μέτρα στήριξης τα οποία αν δεν παρθούν θα υπάρξουν άμεσα λουκέτα, επισημαίνοντας που η κίνηση έχει μειωθεί κατά 60% με 70%.

Τέλος από την πλευρά του ο κ.  Μανόλης Κοτσακης ζήτησε «στήριξη των συναδέλφων επισκευαστών οχημάτων στα δίκαια αιτήματα του κλάδου ως προς την διασφάλιση του επαγγέλματος, μη ξεχνώντας ότι στη περίοδο της πανδημίας είχαν ανοιχτά τα καταστήματα τους χωρίς ιδιαίτερο πρωτόκολλο υγείας, παίρνοντας έτσι όλη την ευθύνη και παρέχοντας ασφαλείς μετακινήσεις γιατρών, πολιτών, σωμάτων ασφαλείας, υπηρεσιών ύδρευσης, φωτισμού και άλλων.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων που άκουσε τα αιτήματα των εκπροσωπεύων των επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων τόνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι κλάδοι είναι σοβαρά, και από την πλευρά του θα ζητήσει από τον Περιφερειάρχη του νησιού να υπάρξει αίτημα για επιπλέον στήριξη της Κρήτης, η οποία πλήττεται από την πανδημία ως τουριστική περιοχή περισσότερο από κάποιες άλλες περιοχές της χώρας. Τόνισε πως όπως η Κρήτη συνεισφέρει τόσα χρόνια στο ποσοστό του ΑΕΠ στις καλές περιόδους, να στηριχθεί τώρα που υπάρχει πρόβλημα για να μπορέσουν ανταπεξέλθουν και οι επαγγελματοβιοτέχνες στις υποχρεώσεις τους.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook