Χανιά | Υποψήφιοι, προσοχή στα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων! Έρχονται αγωγές και πρόστιμα «μαμούθ»

χανιά-υποψήφιοι-προσοχή-στα-προσωπικ-850700

Κανείς δεν εξαιρείται από τα όσα ορίζει ο Κανονισμός 2016/679 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR)  που είναι σε ισχύ για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όχι μόνο όλες οι επιχειρήσεις, οι ΟΤΑ και το ελληνικό κράτος αλλά και  οι υποψήφιοι βουλευτές και Δήμαρχοι που πρέπει να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα αλλιώς κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με αγωγές και πρόστιμα.

Αυτά επεσήμανε ο κ. Παναγιώτης Περάκης δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, υπεύθυνος για θέματα προσωπικών δεδομένων σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων  την Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα.

Ο κ. Περάκης εξήγησε πως είναι «ένας κανονισμός της ΕΕ που ισχύει από πέρυσι τον Μάιο, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο σχετικός νόμος ακόμα δεν έχει βγει στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύ σημαντικό καινούριο νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγουμε. Θα μείνει και θα γίνεται όλο και πιο έντονο και θα μπαίνει όλο και περισσότερο στην ζωή μας, γιατί έχει να κάνει με το πώς θα ζούμε και θα συναλλασσόμαστε σε έναν κόσμο που η τεχνολογία ρυθμίζει τα πάντα».

Όπως προσέθεσε, «οι επιχειρηματίες πρέπει να ενημερωθούν άμεσα, γιατί το ενημερωθείς σωστά μπορεί να μην κοστίσει και καθόλου ενώ όποιος δεν συμμορφωθεί αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους. Δεν είναι μόνο τα τεράστια πρόστιμα που φτάνουν εκατομμύρια ευρώ αλλά επειδή αυτό είναι κάτι που θα μπει στην καθημερινότητα των πολιτών και είναι κάτι που θα γίνει κουλτούρα των πολιτών μέρα με την μέρα και όποιος προσπαθήσει να το αποφύγει, θα ζημιωθεί».

Μάλιστα, τόνισε ότι αν και είμαστε ακόμα σε μια περίοδο ανοχής, υπάρχουν κάποια πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί και πάρα πολλές καταγγελίες. Όπως εξήγησε, «προσωπικά δεδομένα είναι το όνομα, το τηλέφωνο, η δουλειά, το εισόδημα, όλα. Κάποια είναι πιο ευαίσθητα και απαιτούν περισσότερες προϋποθέσεις για να είναι νόμιμη η επεξεργασία τους».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook