Διχάζει η «Ιρλανδική διάβαση» στον Κερίτη ποταμό | «Χειροκροτούν» οι κάτοικοι – Έξαλλος ο Αντιπεριφερειάρχης | Photos + Video

διχάζει-η-ιρλανδική-διάβαση-στον-κε-832469

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η πρωτοβουλία κατοίκων και επιχειρηματιών της ΔΕ Μουσούρων να… αποκαταστήσουν την κυκλοφορία κατασκευάζοντας «ιρλανδική διάβαση» στον Κερίτη ποταμό, μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως σκοπός ήταν «η αποσυμπίεση της κυκλοφορίας μέχρι να γίνει κάτι καλύτερο». «Συνδράμουμε όλοι με τον τρόπο μας στο να ξαναβρούμε την καθημερινότητά μας» λένε και ζητούν για την περιοχή, «έργα με όραμα».

Το έργο, έγινε τη νύχτα της Παρασκευής, με πρωτοβουλία, έξοδα και εργασία από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου και μετά από ενημέρωση από πολίτες, στο σημείο μετέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος έγινε έξαλλος με την κατάσταση και προανήγγειλε παρέμβαση Εισαγγελέα.

Τι είναι η «ιρλανδική διάβαση»

Ονομάζονται διεθνώς (ή πάντως σε πολλές χώρες) «ιρλανδικές διαβάσεις» κάποιες τρόπον τινά πρόχειρες διαβάσεις που έγιναν για να εξυπηρετουνται τα ΙΧ και τα φορτηγά σε χειμάρρους χωρίς να δαπανώνται χρήματα για πολυέξοδη  κατασκευή μεγάλης γέφυρας. Ενω δηλαδή δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν ασφαλή υψηλή γέφυρα ώστε να περνάει κάποιος τον χείμαρρο από πάνω με ασφάλεια, έριξαν άσφαλτο ώστε τα καλoκαίρια ή γενικά σε εποχές που ο χείμαρρος δεν εχει πολλά νερά, να μπορούν να τον διαβαίνουν αυτοκινητα και πεζοί. Οι ιρλανδικές διαβάσεις ΔΕΝ πρεπει να διασχίζονται όταν ο καιρός είναι βροχερός ή όταν για οιοδήποτε λόγο αρχίζει ο χειμαρρος να γεμίζει έστω και το καλοκαιρι (π.χ. λιώσιμο πάγων, μπουρίνια)

Ονομάσθηκαν έτσι επειδή στον αγγλοϊρλανδικό πόλεμο οι Ιρλανδοί είχαν τέτοιες διαβάσεις που οι Βρετανοί δεν ήξεραν ότι υπήρχαν, καθώς όταν έβρεχε έστω και λίγο, η διάβαση σκεπαζόταν και γινόταν αόρατη, οπότε πίστευες ότι εκεί δεν υπήρχε πέρασμα να διαβείς τον ποταμό.

Στην ιρλανδέζικη διάβαση είτε έχει γίνει μικρή ασφαλτόστρωση σε χείμαρρο (δηλαδή σε «ποτάμι» που εχει νερό μόνον όταν βρέχει) είτε έχει στηθεί ένα χαμηλό γεφύρι που εξυπηρετεί τα αυτοκινητα όταν υπάρχει ελάχιστο νερό στο χείμαρρο.

zarpanews.gr

9 thoughts on “Διχάζει η «Ιρλανδική διάβαση» στον Κερίτη ποταμό | «Χειροκροτούν» οι κάτοικοι – Έξαλλος ο Αντιπεριφερειάρχης | Photos + Video

  1. Δεν έχει καταλάβει ο αντιπεριφερειάρχης ότι τον βρίζει όλος ο κόσμος.και ότι γίνεται αντιπαθής και μισητός σε μια ολόκληρη περιοχή από λάκκους μέχρι αγυια.και ότι όλοι συζητούν για διάφορα παράξενα με τα έργα και ότι η γέφυρα έπεσε από παρεμβάσεις.

  2. ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΙΚΙΑΝΟ ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΣΙΠΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ.
    ΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΧΤΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΣΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΡΑΨΑΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ; ΠΟΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ; ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΥΠΗΡΧΑΝ; ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕΣ ΘΑ ΨΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ.

  3. «Το έργο, έγινε τη νύχτα της Παρασκευής, με πρωτοβουλία, έξοδα και εργασία από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής» Να μας φέρουν τα τιμολόγια να τα δούμε. Τι έργα γίνονται, πως τιμολογουνται , ποιος εργολάβο χρεώνει ποια υπηρεσία, ποιος ελέγχει τις χρεώσεις, όλα γκρίζα…Μερικοί θα οικονομησουν χοντρά αυτη την περίοδο και τα γνωστά ζώα και θα πληρώνουν και θα παίζουν και παλαμάκια..

  4. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ:
    -1, Η ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ… «ΤΥΠΟΥ ΛΑΚΚΩΝ».
    -2, Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΚΤΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΑΥΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΙΖΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΑΜΠΟΣ.
    -3, ΑΝ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΝ Η ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΕΣΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΟΞΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΘΕΙ, (ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ).
    -4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ ΡΗΜΑΔΙΟ.
    Υ,Γ, ΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ…

  5. ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΠΕΡΝΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ [ΕΞΟΥΣΙΑ] ΝΑ ΤΡΕΜΕΤΕ ΟΙ [ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ] ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ.

  6. Αν οντως ενημερωθει εισαγγελεας ειναι υποχρεωμενος να «στειλει» τα μηχανηματα της περιφερειας να κατεδαφισουν το «αυθαιρετο». Θα πεσει γελιο!!!!!

  7. Αντί να λέει ευχαριστώ που έπαιρνε ένα μισθό τόσα χρόνια ο Αποστόλης στέλνει και τον εισαγγελέα γιατί τονξεμπροστιασαν σε μια νύχτα.
    Θα μπλεξει και τον εργολάβο που εριξε τα τσιμέντα στην όχθη όταν έπεσε η γέφυρα.
    Έχασες την ψυχραιμία σου αποστολή και τώρα στο τέλος εκτεθηκες.πολυ.
    Βρες έναν καλό δικηγόρο πάντως να τον έχεις standby γιατί έρχονται μηνύσεις.

  8. Αν στην πιο τουριστική και κεντρική οδό τον Χανίων που οδηγεί στο παλιό λιμάνι όπως είναι η οδός Χάληδων, μερικών εκατοντάδων μέτρων, έβγαλαν χρονοδιάγραμμα 9 μήνες, αλλά θα προσπαθήσουν να την παραδώσουν στους 6, φανταστείτε πόσο θα τους πάρει να φτιάξουν τα εκατοντάδες χιλιόμετρα στο κεντρικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, πόσο θα τους πάρει να φτιάξουν της γέφυρες που έπεσαν, πόσο θα τους πάρει να (σηκώσουν) τα βουνά από χώματα, πόσο θα τους πάρει να στερεώσουν κάτι χωμάτινους όγκους που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια ανυποψίαστων οδηγών και μη, πόσο θα τους πάρει να αποκαταστήσουν την καθημερινότητα τον πολιτών που αξίζουμε σε αυτόν τον τόπο.ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΕΙΡΜΟ.Και όταν μιλάμε να φτιάξουν εννοώ να φτιάξουν,και όχι να μασαμπουκοσουν τα λεφτά και να κάνουν μπαλώματα. Τελικά μια καταιγίδα ήταν αρκετη να μας συνεφέρει, δείχνοντας μας την πολυπραγματη και πολυποίκιλη ανικανότητα πολλών καρεκλοκενταυρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook