Γιατί πληρώνουμε «χρυσές» τις κρητικές πατάτες;

γιατί-πληρώνουμε-χρυσές-τις-κρητικ-655436

Λιγοστές είναι οι πατάτες Μεσαράς στην ντόπια αγορά λόγω των καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών, ενώ “τσίμπησε” απότομα τις τελευταίες μέρες η ντομάτα και αντιθέτως, οι τιμές του καταναλωτή μειώθηκαν πολύ μέσα σε λίγες μέρες σε αγγούρι και κολοκύθι.

Αλλοπρόσαλλες καταστάσεις, που έχουν σχέση με τις καιρικές συνθήκες από τη μια, αλλά και με τα παιχνίδια που γίνονται με τις εισαγωγές από την άλλη, ενώ τουλάχιστον σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με την περυσινή χρονιά διαμορφώνονται οι τιμές σε κουνουπίδι και λάχανο, με το μπρόκολο να είναι… εντελώς ανύπαρκτο ως είδος στα μανάβικα του Ηρακλείου!

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα, όπως την κατέγραψε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” σε επικοινωνία της τόσο με το Τυμπάκι όσο και με την ντόπια λιανική κατανάλωση των οπωροκηπευτικών. Αλλά ας ξεκινήσουμε από την πατάτα. Τόσο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, όσο και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης μάς μίλησαν χθες για ποσότητες μεσαρίτικης πατάτας στην αγορά σαφώς μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μάλιστα, ο Μανόλης Ορφανουδάκης κάνει λόγο για πατάτες που λόγω των βροχοπτώσεων βγήκαν από τα χωράφια με καθυστέρηση.

«Είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη έλλειψη ακόμα και στα εισαγόμενα. Και γι’ αυτό υπάρχει ιδιαίτερα στην πατάτα το φαινόμενο της αισχροκέρδειας μέσα από τις ελληνοποιήσεις. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι δεν είναι κακό, από τη στιγμή που σε ένα προϊόν υπάρχει έλλειψη, να γίνουν εισαγωγές. Το θέμα είναι να γίνονται με βάση όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία. Να γνωρίζουμε τη χώρα προέλευσης και ο καταναλωτής να μην πέφτει θύμα εξαπάτησης».

Ωστόσο, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να αρχίσουν να μπαίνουν στην αγορά φρέσκες πατάτες τόσο από τη Μεσαρά όσο και από το Οροπέδιο. Στο μεταξύ, πάντως, ο καταναλωτής συνεχίζει να αγοράζει ακριβά την πατάτα Μεσαράς, όπου και όταν τη βρίσκει βέβαια, με ένα μέσο όρο τιμής που δεν πέφτει κάτω από το ευρώ.

«Σε καμία περίπτωση βέβαια δε μιλάμε για την ακρίβεια που είχαν οι τιμές της πατάτας πριν από ένα μήνα», εξηγεί ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου και προσθέτει: «Βρίσκεις τώρα Μεσαράς πατάτα. Όχι βέβαια σε μεγάλη ποσότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των αγροτών λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” γενικότερα για τη σημερινή περίοδο: «Ζέστανε ο καιρός. Υπάρχει επάρκεια σε όλα σχετικά τα είδη. Και γι’ αυτό και είναι οι τιμές σε χαμηλά σχετικά επίπεδα για την εποχή. Και βέβαια, ό,τι προϊόντα υπάρχουν είναι προϊόντα θερμοκηπίου»…

Για τις τιμές παραγωγού, μας είπε ότι η ντομάτα πωλείται από τον παραγωγό γύρω στα 0,90 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο και το αγγούρι γύρω στα 0,50 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο.

«Σε σχέση με τις συνθήκες του χειμώνα, που μας ανέβασαν πολύ το κόστος παραγωγής, δεν είναι τιμές που μας ικανοποιούν», λέει ο συνδικαλιστής.

«Τον Ιούλιο οι λασιθιώτικες πατάτες»

Για τις πατάτες, η Μεσαρά έχει ένα μέσο όρο τιμής στην ντόπια αγορά το 1 ευρώ και της Αιγύπτου γύρω στα 0,85 ευρώ το κιλό. Αυτά μας είπε χθες ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης. Και για να μην πέφτουν οι καταναλωτές θύματα εξαπάτησης από πλανόδιους εμπόρους, ο κ. Χαλκιαδάκης λέει ότι «εμάς οι πατάτες μας έχουν διάφορα σχήματα επειδή είναι τα χώματά μας με πέτρες. Η αιγυπτιακή πατάτα, επειδή είναι το χώμα τους σαν τύρφη, είναι όλες ομοιόμορφες»…

Βέβαια, ο ίδιος επισημαίνει ότι η τιμή για τον καταναλωτή στην ντόπια πατάτα παραμένει υψηλή. «Δε θα έχουμε μεγάλη επάρκεια στην πατάτα μέχρι να έρθει και του Λασιθίου. Και στο Λασίθι δεν έχουν φυτέψει ακόμη. Θα φυτέψουν από τώρα και μετά. Αλλά πριν τον Ιούλιο δε θα υπάρχουν πατάτες Λασιθίου»…

Στο μεταξύ, τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες “τσίμπησε” η τιμή της ντομάτας για τον καταναλωτή. Όπως λέει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, η ντομάτα πωλείται σήμερα στο 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ πριν από 2-3 μέρες είχε γύρω στο 1,20 ευρώ το κιλό.

Αντιθέτως, το αγγούρι “χαμήλωσε” στο 1,20 με 1,50 ευρώ το κιλό, ενώ είχε μέχρι και 2,80 ευρώ το κιλό πριν από αρκετό καιρό. Και το κολοκύθι έπεσε γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό, από περίπου 2,50 ευρώ το κιλό που είχε πριν από λίγο καιρό.

Στο μεταξύ, μεγάλη είναι η έλλειψη σε λάχανο και κουνουπίδι. Έτσι, οι τιμές στο ράφι έχουν φτάσει στο 1 ευρώ και στα 2 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, ενώ σε σχέση με πέρυσι οι τιμές αυτές είναι διπλάσιες.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook