Κρήτη | Μεγαλώνει ο «πονοκέφαλος» για τις λαϊκές αγορές

κρήτη-μεγαλώνει-ο-πονοκέφαλος-για-τ-838272
Φωτογραφία αρχείου

Αντιδράσεων συνέχεια για τη χωροθέτηση και λειτουργία λαϊκών αγορών στην πόλη του Ηρακλείου.

Πριν ακόμα κλείσει το «μέτωπο» στη Ν. Αλικαρνασσό, που έχει φέρει στα πρόθυρα του «εμφυλίου» κατοίκους και εμπόρους – παραγωγούς, η δημοτική αρχή καλείται να αντιμετωπίσει νέο πρόβλημα, αυτή τη φορά στην περιοχή του Μασταμπά.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους κάτοικοι των οδών Α. Καστρινάκη και Π. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι ζητούν απλά «ισονομία και ίση μεταχείριση»

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Οι λαϊκές αγορές είναι αναγκαίες διότι πρωτίστως εξυπηρετούν τους δημότες – πολίτες, παρέχοντας συγχρόνως ευκαιρία οικονομικού οφέλους και στους εμπόρους και παραγωγούς. Η πραγματοποίηση τους, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να γίνεται σε κατάλληλους χώρους, και αν δεν υπάρχουν, τότε γίνεται σε οδούς με την μικρότερη δυνατή όχληση. Οι οχλήσεις αυτές – λόγω του τρόπου τέλεσης των λαϊκών αγορών – είναι μεγάλες, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έντονη και πολλαπλή αντίδραση των κατοίκων των δρόμων στους οποίους γίνονται οι λαϊκές αγορές.

Έτσι μέχρι την οριστικότερη λύση αυτών των προβλημάτων, πρέπει αυτές οι οχλήσεις περιοδικά να επιμερίζονται σε όλους τους κατοίκους της συνοικίας στην οποία γίνεται η λαϊκή αγορά με βασικό κριτήριο την ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Δεν είναι πολιτικά και κοινωνικά ορθό και δίκαιο οι ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ να υφίστανται συνεχώς τις συνέπειες ενώ κάποιες άλλες, χωρίς επαρκή δικαιολόγηση και με ασαφή κριτήρια, να βρίσκονται στο «απυρόβλητο».

Αυτό συμβαίνει με τη λαϊκή αγορά του Μασταμπά όπου 2 περιοχές υφίστανται συνεχώς την επιβάρυνση και τις οχλήσεις δηλαδή οι οδοί ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ και Α. ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ (το νότιο τμήμα) – Π. ΦΩΤΙΟΥ.

Γι αυτό οι κάτοικοι – δημότες των οδών Α. ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ και Π.ΦΩΤΙΟΥ, στους οποίους προτείνεται και πάλι η μεταφορά της λαϊκής του Μασταμπά ζητούν ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να υποστούν για μία ακόμη φορά αυτό το βάρος. Από έγγραφο του Δήμου Ηρακλείου (αρ. πρωτ. 31152) προκύπτει ότι από το 2003 μέχρι το 2007 (5 χρόνια) και από το 2010 μέχρι το τέλος του 2013 (4 χρόνια) η λαϊκή γινόταν συνεχώς στους οδούς Α. Καστρινάκη και Π. Φωτίου. Δηλαδή στα τελευταία 15 χρόνια η λαϊκή του Μασταμπά ήταν 9 χρόνια στην περιοχή μας!

Η Δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι προτείνει μία περιοδική τέλεση σε οδούς του Μασταμπά εκ των οποίων 2 περιοχές είναι τα «συνήθη υποζύγια» δηλαδή οι οδοί Παρασκευοπούλου, Α. Καστρινάκη κα Π. Φωτίου. Και το κυριότερο προτείνει την παρούσα μετακίνηση της από την οδό Παρασκευοπούλου πάλι στην οδό Καστρινάκη και Π. Φωτίου. Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ «ΑΠΟΔΕΙΞΗ» ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

Εμείς οι κάτοικοι της οδού Α. Καστρινάκη και Π. Φωτίου ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΡΝΟΥΜΕΘΑ να δεχθούμε αυτή την μακροχρόνια μεροληπτική μεταχείριση ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εφαρμόσει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης των δημοτών και δηλώνουμε την πρόθεση μας να προσφύγουμε στον Συνήγορο του Πολίτη (και Συνήγορο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) κατά αυτής της πρακτικής της μη-χρηστής διοίκησης.

Πληροφοριακά επίσης γνωστοποιούμε ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο της Τροχαίας Ηρακλείου που αποφαίνεται αρνητικά για την μεταφορά της λαϊκής σ΄ αυτές τις οδούς.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή έρχεται για διαβούλευση ΤΡΙΤΗ (3η) ΦΟΡΑ!!! Τον Οκτώβριο του 2018 απερρίφθη ομόφωνα – για πρώτη φορά – από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Ετέθη ξανά(!) σε διαβούλευση τον Φεβρουάριο το 2019 – χωρίς καμία επαρκή δικαιολόγηση – μαζί με την οδό Πατελάρου. Μετά την δίκαιη διαμαρτυρία και εξαίρεση της οδού Πατελάρου (περιπτώσεις ΑΜΕΑ) σήμερα είναι ξανά για 3η φορά σε διαβούλευση! Δίκαια λοιπόν αναρωτιόμαστε για την αξιοπιστία των θεσμών και διαδικασιών που ίσως επιτρέπουν συμψηφισμούς με τη διαχείριση άλλων λαϊκών αγορών, καθώς και για τον έλεγχο αυτών των διοικητικών παλινωδιών από την αρμόδια επιτροπή των Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κρήτης.

Έτσι λοιπόν ζητάμε ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΑΡΩΝ για την παρούσα μετακίνηση της λαϊκής του Μασταμπά σε οδούς και περιοχές που ΠΟΤΕ δεν έχουν συμβάλλει σ΄ αυτήν τη διαδικασία. Αρνούμεθα να γίνουμε για μία ακόμη φορά τα συνήθη υποζύγια και δημότες «δεύτερης κατηγορίας»»!

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook