Ματαιώθηκε η Γενική Συνέλευση στην Creta Farms – Αναμένεται το σχέδιο εξυγίανσης

ματαιώθηκε-η-γενική-συνέλευση-στην-creta-farms-8-960533

Σε απόφαση για ματαίωση της γενικής συνέλευσης οδηγήθηκαν την περασμένη Δευτέρα οι βασικοί μέτοχοι της Creta Farms, καθώς λόγω της μη ολοκλήρωσης της σύνταξης του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας, η έγκριση του οποίου ήταν και το μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, η Γ.Σ. ήταν επί της ουσίας άνευ αντικειμένου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται συνάντηση μεταξύ του διαφαινόμενου ως προτιμητέου επενδυτή, του fund Impala BV, επικεφαλής του οποίου είναι ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, και των πιστωτριών τραπεζών, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαδικασιών.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Η πλάστιγγα των εξελίξεων στην υπόθεση της αλλαντοβιομηχανίας, που αναμένονται πλέον από τη νέα χρονιά, φέρεται να γέρνει προς το σενάριο που θέλει τις τράπεζες να προχωρούν στην κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης -όταν αυτό «κλειδώσει»- στο Πρωτοδικείο για να εγκριθεί, χωρίς αυτό να έχει λάβει πρώτα το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η δυνατότητα αυτή προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 100 του πτωχευτικού κώδικα, που δίνει την «εναλλακτική» για σύναψη συμφωνίας εξυγίανσης χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη, αλλά μόνο των πιστωτών αυτού.

Παρά την εκφρασμένη πρόθεση των πιστωτριών τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες διάσωσης της Creta Farms, το «σίριαλ» της σωτηρίας της εταιρείας φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Ήδη υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα, αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση του σχεδίου που θα προταθεί προς έγκριση από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ακόμα και στο σενάριο που θέλει τις τράπεζες να προχωρούν στην κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης χωρίς την έγκριση της Γ.Σ. υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα, που αφορά τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, των οποίων η εγκυρότητα σε ό,τι αφορά παρελθούσες χρήσεις έχει αμφισβητηθεί από τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη. Υπενθυμίζεται ότι «ο ασκός του Αιόλου» στην υπόθεση άνοιξε όταν ο Κων. Δομαζάκης επικαλέστηκε ότι χρηματοδότησε την εταιρεία με 11,6 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2006, αλλά το ποσό αυτό δεν έχει καταγραφεί στα βιβλία.

Εκκρεμότητα, όμως, υπάρχει και με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης του 2018, η οποία -στο πλαίσιο των αιτιάσεων του Κων. Δομαζάκη- τέθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε καθεστώς επανακατάρτισης, γεγονός που δεν έχει περατωθεί. Στο σημείο αυτό ενδιαφέρον έχει το εάν τελικά θα γνωστοποιηθούν και τα πορίσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Deloitte.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς την ύπαρξη οικονομικών καταστάσεων δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία εξυγίανσης, με βάση πάντα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Ειδικά για το θέμα της έγκρισης οικονομικών καταστάσεων ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει μια γενική συνέλευση των μετόχων το προσεχές διάστημα.

Οι διεργασίες

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι ο κ. Βιντζηλαίος -που αποτελεί τον διαφαινόμενο προτιμητέο επενδυτή στον διαγωνισμό των τραπεζών, αν και επίσημα δεν έχει γνωστοποιηθεί- πραγματοποιεί επισκέψεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κρήτη, ή όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες προχωρά ήδη στην τοποθέτηση δικών του στελεχών στην Creta Farms, δημιουργεί έντονη αντίδραση από τους παλιούς βασικούς μετόχους, ενώ εγείρει σκεπτικισμό για τον τρόπο που εξελίσσονται οι διαδικασίες.

Παράλληλα, υπάρχουν φωνές που εκτιμούν ότι η εταιρεία παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην «εντατική», καθώς, παρά την εκφρασμένη πρόθεση του κ. Βιντζηλαίου να αποκτήσει την Creta Farms, ενδεχόμενες περαιτέρω καθυστερήσεις επί των διαδικασιών δύνανται να αποδυναμώσουν το ενδιαφέρον του και η υπόθεση διάσωσης να βρεθεί εκ νέου στο σημείο μηδέν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook