«The γόπα project στα Χανιά»: Εθελοντές μάζεψαν 6.000 αποτσίγαρα σε 1,5 ώρα | Photos + Video

the-γόπα-project-στα-χανιά-εθελοντές-μάζεψαν-6-954280

Με σύμμαχο τον καλό καιρό μέλη του συλλόγου «Ακαπνίστας» αλλά και 15 μικροί και μεγάλοι Χανιώτες, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην παιδική χαρά, στην πύλη της Άμμου και μάζεψαν περίπου 6.000 αποτσίγαρα μέσα σε περίπου 1,5 ώρα, στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης «The γόπα project στα Χανιά».

Οι διοργανωτές μοίρασαν στους εθελοντές, γάντια μιας χρήσης, πλαστικά μπουκάλια του 1.5 λίτρου, που χώραγαν συνολικά 765 τσιγάρα και για περίπου 1,5 ώρα με αφετηρία από την παιδική χαρά ανηφόρισαν στον Δημοτικό Κήπο μαζεύοντας αποτσίγαρα, από πάρκινγκ, δρόμους, πάρκα, δεντράκια κ.α. Κάτι που οι περισσότεροι άνδρες ίσως να θυμούνται ως αγγαρεία στα χρόνια της στρατιωτικής τους θητείας ως… αντιγόπινγκ.«Ακριβώς όπως κάναμε στον στρατό! Μαζεύουμε γόπες…» δήλωσε αστειευόμενος στο zarpanews.gr o πρόεδρος των Ακαπνίστας, Δημήτηρης Κοτζαμπασάκης που στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημερινή δράση «The γόπα project στα Χανιά»: «Είναι μία δράση ευαισθητοποίησης, για τα αποτσίγαρα και όχι προφανώς, για να καθαρίσουμε την πόλη. Τα αποτσίγαρα έχουν καταστροφική επίπτωση στο περιβάλλον , έχουν βαρέα μέταλλα και τοξικά…» τόνισε ο κ. Κοτζαμπασάκης (φωτό).

Η επιλογή της τοποθεσίας που άρχισε η παρθενική δράση των «Ακαπνίστας» σχετικά με την αποκομιδή αποτσίγαρων (έχουν προηγηθεί διαγωνισμοί μαντινάδας, διαλέξεις κ.α) που έχουν εγγεγραμμένα συνολικά 45 μέλη και 2000 διαδικτυακά, μόνο τυχαία δεν ήταν όπως εξήγησε o κ. Κοτζαμπασάκης στο zarpanews.gr: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου δηλητηριάσεων η κατάποση της γόπας του τσιγάρου, αλλά και του υγρού πλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η πρώτη αιτία δηλητηριάσεων, σε παιδιά. Για αυτό και αρχίσαμε από την παιδική χαρά εδώ στην Πύλη της Άμμου και θα ακολουθήσουν επόμενες δράσεις που θα έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό, στο πλαίσιο της καμπάνια που τρέχει στην πόλη με τίτλο «Καπνίζω αλλά σέβομαι – Χανιά άκαπνη πόλη».

Η σημερινή δράση ευαισθητοποίησης ολοκληρώθηκε στον Δημοτικό κήπο, όπου εκεί κάθε εθελοντής ερχόταν με το μπουκάλι του και τα συγκεντρωμένα αποτσίγαρα, τα οποία αφού ζυγίστηκαν και συγκρίθηκαν με ογκομετρημένο δείγμα, η τελική συλλογή έφτασε τον εντυπωσιακό αριθμό των 6.000 αποτσίγαρων και τα 10 λίτρα!

Από την πλευρά του ο Γραμματέας των «Ακαπνίστας», Παναγιώτης Αλεβαντής, πέρα από τη σημερινή δράση μίλησε για θέματα σεβασμού, ξεκαθαρίζοντας δεν μισούν τους καπνιστές, αλλά τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. «Στα Χανιά, μερικοί σέβονται, αλλά το σεβασμό πρέπει να τον νιώθεις… Σέβομαι τις εγκύους, σέβομαι τα παιδιά, σέβομαι αυτούς που διασκεδάζουν… Δεν είναι τίποτα, όλος ο κόσμος στην Ευρώπη, βγαίνει έξω και καπνίζει. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των καπνιστών, οι καπνιστές είναι εξαρτημένοι και πρέπει να πάνε στο γιατρό για την υγεία τους. Δεν μισούμε τους καπνιστές, αλλά μισούμε τον καπνό γιατί μας βλάπτει. Στα τρία τσιγάρα του καπνιστή, είναι σαν να έχουμε καπνίσει εμείς 1 τσιγάρο. Προσπαθούμε με την πειθώ και με ανάλογες δράσεις να δείξουν όλοι σεβασμό…» επεσήμανε ο κ. Αλεβαντής, παραπέμποντας στα βίντεο που δημιούργησε ο σύλλογος με την συμμετοχή γνωστών ηθοποιών, την άδεια του ΕΣΡ για την δωρεάν μετάδοση και με την υποστήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

zarpanews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook