Τούρτα τιραμισού

τούρτα-τιραμισού-768850

Χρόνος Εκτέλεσης 30′

Χρόνος Αναμονής 8 ώρες

Χρόνος Ψησίματος 25′

Μερίδες 10-12

Βαθμός Δυσκολίας 2

Συστατικά

Για το σιρόπι

100 γρ. καφέ φίλτρου ή στιγμιαίο καφέ

80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

20 γρ. κονιάκ

Για τη γέμιση

125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

60 γρ. κονιάκ

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

5 κρόκοι από μεσαία αυγά

500 γρ. μασκαρπόνε

250 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη

2 κ.σ. κακάο

Για τη σύνθεση

420 γρ. φύλλα σφολιάτας Χρυσή Ζύμη

1 κ.σ. κακάο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

180 γρ. κουβερτούρα

Για το σερβίρισμα

20 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

20 γρ. κακάο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τον καφέ, τη ζάχαρη, το κονιάκ και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη σφολιάτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε 4 λωρίδες από τη μεγάλη πλευρά. Στη συνέχεια, κόβουμε την κάθε λωρίδα σε 10 μικρότερα κομμάτια.

Βουτάμε κάθε σφολιάτα στο μπολ με το κακάο και τη ζάχαρη και τις τοποθετούμε σε δύο ταψάκια με λαδόκολλα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια από τις σφολιάτες για να μην φουσκώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνουμε 20-25 λεπτά. Αφήνουμε 20-30 λεπτά να κρυώσουν.

Για την κρέμα

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας, τους κρόκους και μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και δημιουργούμε μπεν μαρί.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 5-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, το κακάο και χτυπάμε μέχρι να σφίξει η κρέμα. Βάζουμε το μείγμα με τα αυγά και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.

Για τη σύνθεση

Απλώνουμε μεμβράνη σε ένα ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε στην άκρη. Βουτάμε τα κομμάτια σφολιάτας στο κρύο σιρόπι και τοποθετούμε περιμετρικά στο ταψάκι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για να καλύψουμε τη βάση του ταψιού.

Απλώνουμε τη μισή κρέμα, τη μισή κουβερτούρα και καλύπτουμε με άλλη μια στρώση από τις σφολιάτες. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, την κουβερτούρα και καλύπτουμε με άλλη μία στρώση από τις σφολιάτες.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να καλυφθούν τυχόν κενά. Βάζουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες να κρυώσει καλά.

Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με την κουβερτούρα, το κακάο και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook