Βασίλης Διγαλάκης: Για να «φύγει μπροστά» η Παιδεία μας χρειάζεται μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός | Video

βασίλης-διγαλάκης-για-να-φύγει-μπροσ-986049

Στους δύο βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη εκπαίδευση που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των ΑΕΙ αλλά και τους Ειδικούς λογαριασμούς, επικεντρώθηκε την Τρίτη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ο Χανιώτης Υφυπουργός Παιδείας , Βασίλης Διγαλάκης.

«Αυτό το πρώτο νομοσχέδιο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» όπως δήλωσε ο κ. Διγαλάκης, «δίνει το στίγμα της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου που θα είναι περισσότερο αυτοδιοίκητο, που θα βασίζεται στο στρατηγικό σχεδιασμό και θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και την αξιοκρατία».

Συγκεκριμένα ο κ. Διγαλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Παιδεία μας για να «φύγει μπροστά» χρειάζεται έναν μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, κάτι που όπως υποστήριξε «δεν τηρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Παράλληλα όμως, εξήγησε ο Διγαλάκης, «απαιτείται να υπάρχει σεβασμός σε θεσμούς και διαδικασίες, όπως η Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων. Για αυτό το παρών νομοσχέδιο στοχεύει στην αναβάθμιση της ανεξάρτητης αρχής, την πρώην Αρχής Διασφάλισης & Πιστοποίησης (ΑΔΙΠ), με τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕ), που έχει αυξημένες και καινοτόμες αρμοδιότητες στο θέμα της αξιολόγησης.

Επιπρόσθετα με την αξιολόγηση θα αναλάβει και το ρόλο του στρατηγικού σχεδιασμού, την ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής, του αυτοδιοίκητου, αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη και κατανομή του ετήσιου ποσοστού της χρηματοδότης (80% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων-20% βάσει ετήσιας αξιολόγησης)».

Αναφερόμενος δε στη ρύθμιση για την αναστολή των 37 τμημάτων, μεταξύ των οποίων πολλά τμήματα από τα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη, ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι «είναι οριζόντια και βασίζεται σε αρχές και διαδικασίες».

Μιλώντας τέλος για τους ειδικούς λογαριασμούς κονδυλίων έρευνας και τα προβλήματα που έφερε ο νόμος 4485/2017 και η ένταξη των ΕΛΚΕ στο Δημόσιο λογιστικό, ο Χανιώτης Υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «εξ ορισμού η έρευνα δεν μπορεί να προγραμματιστεί, ούτε να μπει σε καλούπια, όπως άλλοι τομείς του Δημοσίου».

Αναλυτικά η ομιλία του Βασίλη Διγαλάκη στη Βουλή

zarpanews.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook