Η ζάχαρη είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να φας (εάν θέλεις να φτάσεις τα 100 υγιής). Όλοι το ξέρουν αυτό. Αυτό που δεν ξέρουν είναι τα 12 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν τρως πολλά γλυκά.

1 Ο εγκέφαλός σου εθίζεται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα γλυκά ως ανταμοιβή ή απόλαυση, με αποτέλεσμα όσο περισσότερα γλυκά τρως, τόσο περισσότερα να ζητάς. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση πολλών γλυκών οδηγεί στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή εκείνου που μας κάνει να θέλουμε περισσότερο από αυτό, όπως ακριβώς συμβαίνει με την κοκαΐνη. Με λίγα λόγια σε εθίζει.

2 Το σώμα σου δεν έχει ενέργεια

Μόλις φας γλυκό, το σώμα σου απελευθερώνει ινσουλίνη, μια ορμόνη από το πάγκρεας. Η δουλειά της ινσουλίνης είναι να απορροφήσει την περίσσεια γλυκόζης στο αίμα και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου. Μόλις η ινσουλίνη κάνει τη δουλειά της, το σάκχαρό σου μειώνεται ξανά. Έτσι η κατανάλωση πολλών γλυκών σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος. Πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το να νιώθεις κουρασμένος όμως όλη την ώρα ή πάντα να πεινασμένος ή διψασμένος είναι σημάδι ότι έχεις εθιστεί στη ζάχαρη. Η φυσιολογική ανταπόκριση του σώματός σου είναι να στείλει αρκετή ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει όλη τη ζάχαρη και αυτό μπορεί οδηγεί στην κόπωση. Επιπλέον, αν τρως μόνο απλά σάκχαρα, θα νιώθεις πεινασμένος και κουρασμένος επειδή δεν παίρνεις αρκετές από τις άλλες θρεπτικές ουσίες για να διατηρήσεις την ενέργειά σου, όπως οι πρωτεΐνες και οι ίνες.

3 Παχαίνεις

Η εξίσωση είναι αρκετά απλή: Η υπερβολική ζάχαρη ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες που ισούται με το υπερβολικό βάρος με τη μορφή λίπους. Όχι μόνο τα γλυκά περιέχουν έναν τόνο θερμίδων σε μια μικρή ποσότητα, αλλά δεν περιέχουν σχεδόν καμία ίνα ή πρωτεΐνη και έτσι συχνά καταλήγεις να τρως πολύ περισσότερο για να χορτάσεις. Επικίνδυνος φαύλος κύκλος: αν τρως γλυκά, μπορεί να παχαίνεις, αλλά εξακολουθείς να πεινάς. Μην ξεχνάς ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση διαβήτη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο coremag.gr!

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης