Την αξιολόγηση των έργων εξυγίανσης και αποκατάστασης του υπεδάφους και του υπόγειου νερού στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα και την υποβολή τους στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα, κατά τη συνεδρίασή της, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Το σημείο όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις είναι μια έκταση εξακοσίων στρεμμάτων στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη από βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης, κατάλοιπα από την εποχή λειτουργίας των βυρσοδεψείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, το έργο έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα του Δυτικού Μετώπου Θεσσαλονίκης, καθώς οι μη ελεγχόμενες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή είχαν αποτέλεσμα την εμφανή και αποδεδειγμένη επιβάρυνση του υπεδάφους, η οποία έχει ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Το γεγονός αυτό, όπως επισήμανε, καθιστά απαραίτητη την άμεση αποκατάσταση του υπεδάφους, ενώ με την υλοποίηση του εξυγίανσης-αποκατάστασης της περιοχής και τη διασφάλιση ότι οι συγκεντρώσεις ρυπογόνων ουσιών θα πέσουν σε επίπεδα που θα επιτρέπουν ακόμα και την αστική χρήση της περιοχής, θα υπάρξει λύση σε μία σειρά από χρόνια προβλήματα. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αναβάθμιση της περιοχής μέσα από τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και εντέλει την οικονομική ανάπτυξή της.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες εξυγίανσης θα γίνουν τμηματικά, θα απομακρυνθούν δοχεία με χημικά από την περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων, ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες απομάκρυνσης λάσπης και φερτών υλικών. Για την αποκατάσταση των υπόγειων υδάτων προβλέπεται επί τόπου διαδικασία, κατά την οποία ειδικά κοντέινερ θα αντλούν το νερό από συγκεκριμένο βάθος και μετά από επεξεργασία και εξυγίανση θα το οδηγούν και πάλι στο έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρεμβάσεις θα γίνουν και μέχρι τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, πέριξ του ΧΑΔΑ του Εχεδώρου που έχει αποκατασταθεί και στην περιοχή δυτικότερα μετά τους Αμπελόκηπους προς το Δήμο Δέλτα. Επιπλέον προβλέπονται έργα για την προστασία εδαφών από τη διάβρωση έτσι ώστε να ανακοπούν φαινόμενα απώλειας εδαφών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ή την καθίζηση της παράκτιας ζώνης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι εργασίες θα διαρκέσουν τριάντα μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης του εργολάβου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης