Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Ένα σπάνιο και θλιβερό γεγονός, που γυρνάει τη χώρα μας σε εποχές προ… 2.000 ετών, σημειώθηκε το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 ακρίβως έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Τρία άτομα επιτέθηκαν σε ομάδα οπαδών της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, οι οποίοι εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν τελετή και δοξολογία, σύμφωνα με το δόγμα που ακολουθούν και ανάγεται στο δωδεκάθεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως καταγγέλουν οι υπεύθυνοι του νόμιμα αναγνωρισμένου Πολιτιστικού Συλλόγου «Γλαυκώπις», που πραγματοποιούν συχνά εξορμήσεις και τελετές σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι άγνωστοι τρομοκράτησαν τους παρευρισκόμενους, βιαιοπράγησαν εναντίον τους και βανδάλισαν τον βωμό που είχαν στήσει.

Οι άγνωστοι προκάλεσαν καταστροφές στον βωμό που είχε στηθεί, καθώς και σε αρχαιοελληνικά αγάλματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια τα τρία άτομα, τα πρόσωπα των οποίων έχουν καταγραφεί σε κινητό τηλέφωνο, αποχώρησαν, ενώ ακολούθησαν μηνύσεις στην αστυνομία και παράδοση των φωτογραφιών τους. 

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Γλαυκώπις» Δημήτρης Περδικάκης εξιστορεί στο zougla.gr τα γεγονότα, τονίζοντας ότι αναμένει τη δίωξη των δραστών, ενώ επισημαίνει πως ο σύλλογος του ζητάει από το κράτος την έκδοση νόμιμης άδειας προκειμένου να πραγματοποιούνται λατρευτικές τελετές και εντός των αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της ανεξιθρησκείας και του σεβασμού όλων των δογμάτων που ισχύει από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

Οι ύποπτοι για την επίθεση:

 Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΓΛΑΥΚΩΠΙΣ»

30-12-2018

Στις 29-12-2018,ημέρα Σαββατο και ώρα 02:00 μ.μ βρεθήκαμε ως σύλλογος στην Ελευσίνα.
Ἀμέσως μετὰ τὴν τέλεση τῆς ἑορτῆς τῶν Ἁλῴων πλησίον τοῦ Ἱεροῦ τῆς Δήμητρος στὴν Ἐλευσῖνα ,δεχθήκαμε φραστικὴ καὶ σωματικὴ ἐπίθεση ἀπὸ τρία ἄτομα, τὰ ὁποῖα, φωνάζοντας «Ἐδῶ εἶναι χριστιανικὴ χώρα!», «Μαζεῦτε τα, γιατὶ θὰ σᾶς τὰ σπάσουμε!» καὶ «Δὲν ἀνήκετε στὴν Ἑλλάδα!», προέβησαν σὲ τρομοκράτηση τῶν μελῶν, προπηλακισμούς, βιαιοπραγία καὶ βανδαλισμὸ τοῦ βωμοῦ καὶ τῶν ἀγγείων.

Παρὰ τὴν παρέμβαση καὶ τῆς ἀρχαιοφύλακος τοῦ χώρου, δὲν κατέστη δυνατὸν νὰ συγκρατηθοῦν οἱ ἐπιτιθέμενοι, καθὼς ἦταν ἐξ ἀρχῆς ἀποφασισμένοι νὰ καταστρέψουν.

Ως σύλλογος ‘Γλαυκώπις’, με άδεια από την Πολιτεία, τόσο για την λειτουργία του, όσο και για μέρος της τελετής εντός του Ιερού, δηλώνουμε ότι:

1ον) Η επίθεσις έγινε απροκλητα τελείως και αναίτια,

2ον) Ήταν επίθεσις κατά της θρησκευτικής Ελευθερίας,

3ον) Ήταν βίαιη λόγω και έργω.

4ον) Υπήρξε αυτοσυγκράτησις από την πλευρά των ανδρών θρησκευτων για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά οι δράστες δεν σεβάστηκαν ούτε τις γυναίκες ούτε τα παιδιά.

5ον) Έχει ρατσιστικό χαρακτήρα.

6ον) Είναι ανάγκη να καταδικαστεί η επίθεσις αυτή από όλους και κυρίως από την Ιερά Σύνοδο, τον οικείο Μητροπολίτη και τις τοπικές αρχές – Δήμο κλπ.
  
Γιὰ τὴν ἰσχυρὴ αὐτὴν δόση χριστιανικῆς μισαλλοδοξίας δὲν γνωρίζουμε ἐὰν εὐθύνεται κάποιος πέραν τῶν τριῶν αυτών ατόμων. Ἔχουμε προβεῖ σὲ μηνύσεις κατ’ ἀγνώστων ἐπὶ τοῦ παρόντος, διαθέτουμε ὅμως φωτογραφικὸ ὑλικὸ μὲ τὰ πρόσωπα τῶν δραστῶν, τὸ ὁποῖο επισυνάπτουμε. Διεξάγονται ἤδη ἔρευνες ἀπὸ τὴν Ἑλληνικὴ Ἀστυνομία, ὡστόσο ἀπευθύνουμε ἔκκληση να δημοσιεύσετε το γεγονός,ώστε να επικοινωνήσει οποιος γνωριζει την ταυτότητα των δραστών.

Με εκτίμηση, το Δ. Σ.

Θεοδοσία Λυκούδη
Ουρανία Σοφλάκη
Δημήτριος Περδικάκης»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης