O Ιανουάριος συνεχίζει να δείχνει το σκληρό πρόσωπο του χειμώνα, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει ντυθεί στα λευκά σχεδόν ολόκληρη η χώρα. Πολικής προέλευσης αέριες μάζες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα με αποτέλεσμα για τις επόμενες ημέρες να βρεθούμε σε συνθήκες παγετού, με τον υδράργυρο να πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Η κακοκαιρία «Σοφία» θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και το Σάββατο 05/01, με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμό ήδη από το βράδυ της Τετάρτης. Παρ όλα αυτά, παρατηρούνται πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε καλλιέργειες αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες έχουν αποκλειστεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα περισσότερο γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Δείτε πως θα κινηθούν οι ψυχρές αέριες μάζες τα επόμενα 24ωρα:

Ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας, όπως:

  • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
  • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
  • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
  • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης,

εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

και εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Τι περιμένουμε την Παρασκευή 

Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο καθώς και τα παραθαλάσσια τμήματά τους, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και στα κεντρικά και βόρεια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και χαμηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου.

Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί κυρίως τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα κεντρικά και βόρεια.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρώτες πρωινές ώρες της  Παρασκευής

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 1 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως -2 βαθμούς), 0 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -4 έως 0 βαθμούς), 5 έως 10 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 13 βαθμούς στην Κρήτη, 1 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 13 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 6-7 μποφόρ και αργότερα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Νεφώσεις με παροδικό χιονόνερο και χιονοπτώσεις, κατά περιόδους πυκνές μετά το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί 6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα κυρίως μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 1 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και αργότερα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα 

Τα πρώτα προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα έχουν ήδη αρχίσει. Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά ενώ χωρίς ρεύμα έχουν μείνει αρκετά χωριά κυρίως στην Εύβοια. 



Προβλήματα στην Εύβοια

Από το απόγευμα της Πέμπτης άρχισαν τα πρώτα προβλήματα στην Εύβοια ενώ χωρίς ρεύμα είναι η Ιστιαία και τα γύρω χωριά.

Σημειώνονται επίσης πολλές πτώσεις δέντρων για τις οποίες σπεύδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σημειώνεται πως δέντρο που έπεσε πάνω σε δρόμο στους Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας έχει εγκλωβίσει ΙΧ αυτοκίνητα.

Η χιονόπτωση είναι έντονη και πυκνή στην βορειοκεντρική Εύβοια και απαγορεύεται η μετακίνηση των φορτηγών στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

Ξεπερνά τους 50 πόντους το χιόνι στον Ελικώνα – Χιονίζει και στη Λιβαδειά

Χιονίζει σε όλο τον Δήμο Λεβαδέων και στα ορεινά του Ελικώνα το χιόνι ξεπερνά σύμφωνα με την πολιτική προστασία του Δήμου τους 50 πόντους.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχουν αναφερθεί στις περιοχές της Αρβανίτσας και της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στο Κυριάκι λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου.

Συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ζημιά. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες αποπαγετοποίησης στους πρωτεύοντες και δευτερεύοντες άξονες της Λιβαδειάς.

Εικόνες από τη χιονόπτωση στο κέντρο της Λιβαδειάς:

Εννέα χωριά χωρίς πρόσβαση στη Ναυπακτία – Ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο

Το ύψος του χιονιού στην Ναυπακτία πάνω από τα 1000μ. φτάνει τα 35-40εκ. Από τα 50 χωριά του ορεινού όγκου του δήμου Ναυπακτίας έχουν πρόσβαση τα 41, ενώ όλες οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοιχτές.

Τα εννιά χωριά που παραμένουν χωρίς πρόσβαση, λόγω ειδικών συνθηκών και απομακρυσμένης πρόσβασης είναι: το Δενδροχώρι, το Λειβαδάκι, η Μανδρινή, η Λεύκα, η Γραμμένη Οξυά, η Καλλονή, η Κυδωνιά, η Ελατόβρυση και η Ελευθέριανη.

Κεντρική Μακεδονία: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κίνηση των οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης αλλά και του παγετού.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται:

 Ημαθία

▪Από το 82 έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)
▪Στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια
▪Από το 21 έως το 39 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας – Δασκίου
▪Στη Δημοτική Οδό Νάουσας – Ροδοχωρίου
▪Στη Δημοτική Οδό Νάουσας – Αρκοχωρίου

Κιλκίς

▪Από το 5 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων
▪Από το 3 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας – Κάρπης

Πιερία

▪Από το 23 έως το 44 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κατερίνης – Ελασσόνας

Σέρρες

▪Από το 11 έως το 30 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών – Άνω Βροντούς
▪ Από το 15 έως το 26 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών – Λαϊλιά

Χαλκιδική

▪Από το 65 έως το 95 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού
▪Από το 49 έως το 60 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου
▪Από το 60 έως το 85 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη)
▪Από τον Άγιο Πρόδρομο έως τον Πολύγυρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου)
▪Από το 51 έως το 59 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού
▪Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος
▪Επαρχιακή Οδό Αρναίας – Στανού
▪Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου – Μεγάλης Παναγίας
▪Επαρχιακή Οδό Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη
▪Δασική Οδό Ταξιάρχη – Παλαιόχωρας
▪Δασική Οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη
▪Εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκάστρου, Ταξιάρχη και Σανών

Σημειώνεται πως έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Στην Κορινθία

Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κορινθίας, έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την Αστυνομία, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής περιοχές:

Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο.
Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.
Στην επαρχιακή οδό Γκούρας-Κιάτου, από το 1ο , έως το 17ο χιλιόμετρο.
Στην επαρχιακή οδό Γκούρας-Δερβενίου, από το 1ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.
Στην επαρχιακή οδό Γκούρας-Λυκουρίας, από το 1ο, έως το 17ο χιλιόμετρο.
Στην επαρχιακή οδό Κιάτου-Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.
Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου-Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Αρκαδία, κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Ελάτης-Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας, ενώ είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Βουρβούρων- Αγίου Πέτρου.

Δείτε βίντεο από τις χιονοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας:

Λαμία:

Ένα μέτρο χιόνι στην Ορεινή Ναυπακτία:

Η επέλαση του χιονιά στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας:

Φάρσαλα:

Πηγή πρόγνωσης: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης