Παρά την εξονυχιστική έρευνα του οπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας που είναι τοποθετημένες περιμετρικά του κτηρίου του «ΣΚΑΪ», φαίνεται πως το σημείο όπου τοποθετήθηκε το σακίδιο με την ισχυρότατη βόμβα είναι «τυφλό». Οι κάμερες έχουν καταγράψει τα οχήματα που διέρχονται μπροστά από το κτήριο της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο Νέο Φάληρο, όχι όμως και τις κινήσεις των δραστών που τοποθέτησαν το σακίδιο με τη βόμβα στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου.

Παράλληλα η Αντιτρομοκρατική ερευνά και το στίγμα του κινητού τηλεφώνου (από τον αριθμό που ήταν εμφανής, προκύπτει ότι ήταν καρτοκινητό), από το οποίο έγιναν οι δύο προειδοποιητικές κλήσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και στο zougla.gr για τη βόμβα που τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχουν εκτιμήσει οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από περίπου 10 κιλά ενός κοκτέιλ ισχυρής εκρηκτικής ύλης.

Το video της έκρηξης στον ΣΚΑΪ

Η βόμβα ήταν μέσα σε σακίδιο πλάτης και οι δράστες τη στερέωσαν στο προστατευτικό κιγκλίδωμα. Επιπλέον, ενισχύονται οι υποψίες ότι το καμένο Opel που εντοπίστηκε στα Άνω Πετράλωνα, είναι αυτό με το οποίο οι βομβιστές προσέγγισαν και διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης. Το αυτοκίνητο βρίσκεται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 15 λεπτά μετά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, οι επιβάτες του εν λόγω οχήματος το στάθμευσαν πρόχειρα στη μέση του δρόμου και του έβαλαν φωτιά. Το Ι.Χ. απομακρύνθηκε από το σημείο με γερανό και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, σχετίζεται με τη σημερινή βομβιστική επίθεση.

Το χρονικό

Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο zougla.gr έγινε στη 01:48 όπως πιστοποιείται από το ψηφιακό ίχνος του τηλεφωνήματος στο τηλεφωνικό κέντρο. Δύο λεπτά αργότερα στη 01:50 ειδοποιούνται οι αρχές. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε είπε τα εξής:

«Θα εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ στις 02.30. Δεν είναι φάρσα». Αυτή ήταν η πρώτη ατάκα. Ακολούθησε μία σιωπή διάρκειας μερικών δευτερολέπτων.

«Με ακούς; Με ακούς;» επανήλθε ο άγνωστος.

«Θα εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ στις 02.30. Να αποκλειστεί η υπόγεια διάβαση και να εκκενωθεί το κτήριο. Δεν είναι φάρσα. Δεν είναι φάρσα (σ.σ.: ήταν η 3η επανάληψη αυτής της φράσης)».

Η έκρηξη σημειώθηκε 45 λεπτά αργότερα. Το ωστικό κύμα οδήγησε την ισχύ του εκρηκτικού μηχανισμού προς τα επάνω. Για τον λόγο αυτό σημειώθηκαν περισσότερες ζημιές στον 3ο, 4ο και τον 5ο όροφο του κτηρίου.

Είναι φανερό πώς οι δράστες δίνοντας λεπτομερές στίγμα με το προειδοποιητικό τηλεφώνημα (Υπόγεια Διάβαση, Εκκένωση κτηρίου) καθώς και η τριπλή υπενθύμιση πώς δεν πρόκειται για φάρσα ,εξάντλησαν τα μέσα που διέθεταν για να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Άλλωστε και η 45λεπτη προθεσμία έδινε αρκετό χρόνο στις Αρχές για να κινητοποιηθούν. Ήδη στις 02:10 η Αστυνομία είχε αποκλείσει όλη την περιοχή περιμετρικά. Πολλές ζημιές, κυρίως θραύσεις υαλοπινάκων, προκλήθηκαν και στα παρακείμενα κτήρια. Οι δρόμοι γύρω από τον τηλεοπτικό σταθμό αποκλείστηκαν και η Αντιτρομοκρατική συνεπικουρούμενη από συνεργεία της Σήμανσης άρχισε τη σχολαστική έρευνα στα συντρίμμια. Λίγο μετά τις 09.00 δόθηκαν στην κυκλοφορία οι οδοί γύρω από τον «ΣΚΑΪ».

Σοβαρές ζημιές στο κτήριο του ΣΚΑΪ

Η θέση όπου τοποθετήθηκε η βόμβα από τον ή τους δράστες ήταν ενδεικτική των προθέσεών τους. Το μάξιμουμ ως προς τις ζημιές στην πρόσοψη του κτηρίου. Το ωστικό κύμα οδήγησε την ισχύ της έκρηξης προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να σημειωθούν περισσότερες ζημιές κυρίως στον 3ο, 4ο και 5ο όροφο του κτηρίου και λιγότερες στο ισόγειο και στους δύο πρώτους ορόφους. Πολλές ζημιές, κυρίως θραύσεις υαλοπινάκων, προκλήθηκαν και στα παρακείμενα κτήρια. Οι δρόμοι γύρω από τον τηλεοπτικό σταθμό αποκλείστηκαν και η Αντιτρομοκρατική συνεπικουρούμενη από συνεργεία της Σήμανσης άρχισε τη σχολαστική έρευνα στα συντρίμμια. Λίγο μετά τις 09.00 δόθηκαν στην κυκλοφορία οι οδοί γύρω από τον «ΣΚΑΪ».



Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών:

Αλέξης Τσίπρας

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν τον στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εκφράζει την ειλικρινή του συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και εργαζομένους του σταθμού.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η αστυνομία επιτέλους να βρει τους δράστες, για να τελειώνουμε με τα φαινόμενα τρομοκρατίας που κάνουν την επανεμφάνισή τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «δυστυχώς εκτρέφεται μια νέα γενιά τρομοκρατών. Η απόσταση από μια μολότοφ σε ένα Καλάσνικοφ δεν είναι μεγάλη». «Αυτή η ανοχή στη βία, από τη βία μικρής έντασης μέχρι και ένα απαράδεκτο τρομοκρατικό χτύπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όταν γίνεται διαχωρισμός με πολιτικά κριτήρια μεταξύ καλής και κακής βίας τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε» συμπλήρωσε.

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι «η δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται» προσθέτοντας «αυτό το τοξικό πολιτικό κλίμα με ευθύνη της κυβέρνησης βλέπουμε ότι έχει παρανέργειες».

«Όλοι να αναλάβουν την ευθύνη τους, όλοι χωρίς αστερίσκους να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στου εργαζόμενους του ΣΚΑΪ» συμπλήρωσε ζητώντας «να σταματήσει η ακραία πόλωση και η στοχοποίηση».

Πάνος Καμμένος

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Άσχετα με τον πολυετή πόλεμο που δεχόμαστε από τον ΣΚΑΪ αρνούμαστε έστω και με τη στάση μας να βρεθούμε τυπικά με τη χρήση βίας. Στηρίζουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ακόμη και σε εκείνους που παραβιάζουν τη δίκη μας» έγραψε ο Πάνος Καμμένος.

Δείτε το tweet του:

Φώφη Γεννηματά

Την ανάγκη να στείλει η κυβέρνηση ξεκάθαρο μήνυμα κατά της βίας εξέφρασε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από τον ΣΚΑΪ όπου βρέθηκε για να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους μετά την τρομοκρατική επίθεση.

«Η τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Την καταδικάζουμε. Δεν αρκεί όμως η λεκτική καταδίκη… Οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, επιβάλλεται επιτέλους να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα μη ανοχής στη βία. Η στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης είναι σε έξαρση και είναι απαράδεκτο.

«Χρειάζεται γι’ αυτό να δοθεί ένα τέλος στα διχαστικά κηρύγματα που ρίχνουν νερό στο μύλο όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Αφύπνιση από όλους μας» κατέληξε στο μήνυμά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης, Κουτσούμπας, επικοινώνησε τηλεφωνικά, με τον διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξη Παπαχελά, προκειμένου να του εκφράσει την απόλυτη καταδίκη του ΚΚΕ για το βομβιστικό χτύπημα στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», στο Φάληρο, καθώς και για να μεταφέρει τη συμπαράστασή του προς όλους του εργαζόμενους, δημοσιογράφους και τεχνικούς.

Βασίλης Λεβέντης

«Καταδικάζουμε όλοι το συμβάν. Δεν είναι τρόπος λειτουργίας της πολιτικής, δηλαδή άνθρωποι να θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν πολιτική πράξη. Αντίθετα η βία γυρίζει πίσω την χώρα, πάμε πίσω, αυτά τα φαινόμενα είναι παρακμιακά. Δεν είναι πολιτική να βάζεις βόμβες» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Διαβάστε επίσης:



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης