Βίντεο – φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές που υπέστησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν την ώρα οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14/5/2019 11:30 π.μ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΦΟΡΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟ Ν. 4387/2016.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ.

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις τους και συγκεκριμένα, με τον επανυπολογισμό τους μετά το ν. 4387/16, το ποσοστό μείωσης στις επικουρικές συντάξεις ΤΕΑΠΕΤΕ που καταβάλλονται από το ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΕΠ) αλλά και στις επικουρικές συντάξεις τ. ΕΤΑΤ (διαφορές ποσών επικουρικής σύνταξης ΤΕΑΠΕΤΕ) ανέρχεται σε 82%, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων μνημονιακών περικοπών. Επίσης, το ποσοστό μείωσης στις συνταξιοδοτικές παροχές του τ. ΕΤΑΤ ανέρχεται σε 52%, συμπεριλαμβανομένων των μνημονιακών περικοπών. Επιπλέον, με την εφαρμοστική εγκύκλιο για το ΕΤΑΤ (Φ80020/οικ.22103/Δ15.404/7.9.2016), ο επανυπολογισμός αφορά στο σύνολο των παροχών και περιλαμβάνει ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης (50% κύρια & 50 % επικουρική).

Η εισφορά επικούρησης στο ταμείο μας -ΤΕΑΠΕΤΕ- καταβαλλόταν επί του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών. Από το 1965 μέχρι το 1993, το συνολικό ασφάλιστρο ΤΕΑΠΕΤΕ ασφαλισμένου και εργοδότη ανερχόταν σε 11,50% και την περίοδο 1.1.1993 – 1.1.2002 διαμορφώθηκε σταδιακά σε 14,75%, ενώ το ασφάλιστρο για το ΕΤΕΑΜ ανερχόταν σε μόλις 6% με ποσά εισφορών υπολογιζόμενα επί αποδοχών έως το πλαφόν της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης ΙΚΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας, την δεκαετία 2002 – 2012 το συνολικό ποσό εισφοράς ασφαλισμένων και εργοδότη που καταβλήθηκε για την Επικουρική Ασφάλιση ανέρχεται σε 240.935.251 €, που αντιστοιχεί σε ποσοστό κατά μέσο όρο 19,26% επί του πλαφόν της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης ΙΚΑ. Σημειώνουμε ότι σε πολλούς συνταξιούχους της Εμπορικής το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 25%.

Τα ποσοστά ασφαλίστρων ΤΕΑΠΕΤΕ και τα ποσά καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών αναμφίβολα αποδεικνύουν την αναντιστοιχία με τις αποδιδόμενες συντάξεις και τον άδικο τρόπο επανυπολογισμού τους. Για τις επικουρικές συντάξεις ΕΤΕΑ λήφθηκε αυθαίρετα υπόψη το ποσοστό αναπλήρωσης 0,45 που αντιστοιχεί στην εισφορά 6% που ίσχυε στο ΕΤΕΑΜ. Οι συνταξιοδοτικές παροχές τ. ΕΤΑΤ και οι επικουρικές συντάξεις τ. ΕΤΑΤ επανυπολογίστηκαν και με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης και χωρίς να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων καταβλήθηκαν οι εισφορές με το ασφάλιστρο ΤΕΑΠΕΤΕ.

Η Διοίκηση του Συλλόγου και οι 10.000 οικογένειες των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας δείξαμε υπομονή, περιμένοντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των δραματικών περικοπών στις συντάξεις μας.

Είναι καιρός πια να δοθεί επίσημη πολιτική απάντηση και να υπάρξει Κυβερνητική παρέμβαση για άμεση λύση και αποκατάσταση της κατάφορης αδικίας σε βάρος μας μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων του τ. ΕΤΑΤ και των επικουρικών συντάξεων ΕΤΕΑ και τ. ΕΤΑΤ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης