Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος 

Αποκαλυπτικός ήταν σήμερα στην απολογία του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά – όπου εκδικάζεται η υπόθεση μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» – ο επί σειρά ετών υπάλληλος του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Σταύρος Λάγιος, περιγράφοντας πώς έφτασε το φορτίο του «λευκού θανάτου» σε βίλα της Φιλοθέης και σε αποθήκη στο Κορωπί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατηγορούμενος που εργαζόταν σε κατάστημα του Γιαννουσάκη στο Κεφαλάρι, ενώ τον βοηθούσε σε εργασίες στη βίλα στη Φιλοθέη επί 11 χρόνια, κατονόμασε το πρώην αφεντικό του για τη μεταφορά των ναρκωτικών από το «Noor 1» που είχε δέσει στην Ελευσίνα, τόσο στο πολυτελές σπίτι όσο και στην αποθήκη.

Πρωτόδικα, ο Λάγιος που είχε καταδικαστεί σε 10 έτη για την απλή συνέργεια στη διαμετακόμιση των ναρκωτικών, περιέγραψε πώς μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά.

Αρχικά, αναφέρθηκε στη σχέση των Ευθύμιου Γιαννουσάκη και Γιώργου Μπουρδούβαλη, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί -και οι δύο- σε ισόβια κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στ. Λάγιος ανέφερε πως ένα χρόνο πριν τη μεταφορά των ναρκωτικών, είχε έρθει το 2013 στην Ελλάδα από το Ντουμπάι ο Μπουρδούβαλης. Τότε ο Γιαννουσάκης είχε πει στον υπάλληλό του να τον μεταφέρει από το αεροδρόμιο. «Θα είσαι μαζί του ό,τι χρειαστεί» του είχε πει.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του αναφέρθηκε στην αποθήκη στο Κορωπί όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά. Ο κατηγορούμενος περιέγραψε:

«Πήγα με το δικό μου αυτοκίνητο στην Βάρης – Κορωπίου. Ο Γιαννουσάκης, ήταν με ένα βεσπάκι και μαζί ένας άλλος κύριος. Κάναμε αριστερά και πήγαμε στην αποθήκη που ήταν ο κ. Καρτσώνης.

Τον γνώριζα φατσικά, έφτιαχνε σιδηροκατασκευές. Είναι σιδεράς, είχε φτιάξει μια πέργκολα. Πήγαμε στην αποθήκη του Καρτσώνη. Ήταν μια μεγάλη αποθήκη». 

Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι ο Γιαννουσάκης του είχε πει να παραλάβει από το αεροδρόμιο έναν από τους εμπλεκόμενους Τούρκους κατηγορούμενους.

«Απ’ ότι άκουσα έψαχναν αποθήκη να κάνουν σκραπ. Ήταν σαν συνεταίρος ο αλλοδαπός. Την αποθήκη πήγαιναν να την νοικιάσουν.

Ο Γιαννουσάκης, ενδιαφερόταν να κάνει μια εταιρεία. Κατάλαβα ότι θα ήταν συνεργάτης του γι’ αυτήν τη δουλειά. Να κάνουν σκραπ». 

Στη συνέχεια, περιγράφει προπαρασκευαστικές πράξεις για τον κατάπλου του «Noor 1» που έγιναν για την έκδοση των απαιτούμενων χαρτιών σε συνεννόηση με πράκτορα που συνεργαζόταν με το Γιαννουσάκη.

Όταν έφτασε το «Noor 1» στην Ελευσίνα, ο Λάγιος περιγράφει πως εκτός από τον Γιαννουσάκη που μιλούσε με τον καπετάνιο, ήταν παρόντες στο πλοίο ο πράκτορας αλλά και οι συγκατηγορούμενοί του, Καρτσώνης και Βασίλης Κουρούβανης (ΣΣ ο οποίος θα ναύλωνε το πλοίο για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο).

«Όταν γύρισα ήταν και ο κ. Κουρούβανης με μια Μερσεντές. Τον είχα συναντήσει μια φορά στην Αττική Οδό. Είχε στείλει κάποια πράγματα από τον Γιαννουσάκη για την Σταματιάδη (ΣΣ πρώην σύζυγος του Γιαννουσάκη). Τον γνώριζα φυσιογνωμικά».

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως στην αποθήκη στο Κορωπί όπου βρέθηκε μέρος του φορτίου της ηρωίνης, είχαν πάει εκτός από τον Γιαννουσάκη και τον Καρτσώνη οι συγκατηγορούμενοι τους στην υπόθεση, ο Ιρανός Μπονιάν (Σ.Σ. ο οποίος ήταν συνοδός του φορτίου των ναρκωτικών πάνω στο «Noor 1») αλλά και ο Κουρούβανης.

Ανέφερε σχετικά:

«Ήρθε μαζί μου ο Ιρανός. Τον παίρνω και τον πηγαίνω στην αποθήκη του Καρτσώνη.

Ήταν εκεί ο Γιαννουσάκης και ο Κουρούβανης».

Πρόεδρος: Γιατί δεν το είπατε αυτό στην ανάκριση;

Λάγιος: Δεν ήθελα να πω γιατί φοβόμουν.

Πρόεδρος: Ποιος ήταν ο λόγος που σας πέρασε ο φόβος;

Λάγιος: Δεν ήθελα να κρύψω.

Πρόεδρος: Κρύψατε όμως. Θα μπορούσατε να φοβηθείτε για άλλα πράγματα αλλά τα είπατε.

Λάγιος: Δεν είχα σκοπό να κάνω κακό στον κ. Κουρούβανη.

Πρόεδρος: Ούτε καλό του κάνατε που δεν το είπατε πριν.

Λάγιος: Δεν είχαμε καμία επικοινωνία.

Μετά ήρθε και ο κύριος που είχα πάρει το αυτοκίνητο (Σ.Σ. εννοεί τον αλλοδαπό για λογαριασμό του οποίου είχε νοικιάσει ένα όχημα, με εντολή Γιαννουσάκη).

Μου έκανε εντύπωση ο εγκάρδιος χαιρετισμός Μπονιάν με Σαχίρ. Σαν να τον έβλεπε για πρώτη φορά.

Στη συνέχεια αναφέρεται σε δύο μεταφορές των ναρκωτικών στη βίλα και στην αποθήκη.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπάλληλος του Γιαννουσάκη περιγράφει:

«Έρχεται ο Γιαννουσάκης με ένα βαν και είχε μια σκάλα. Είχε τσουβάλια που τα έβαλε στην αποθήκη. 10-14 τσουβάλια. Ο Καρτσώνης κρατούσε το κόντρα πλακέ και έπαιρνε πράγματα. Δεν φαινόταν το εμπόρευμα.

Την άλλη μέρα το πρωί 12/6 έρχεται ο Γιαννουσάκης με ένα μαύρο τζιπ και από πίσω το βανάκι γεμάτο πέλετ. Οδηγούσε ο κ. Καρτσώνης. Άρχισαν να φαίνονται κάτι συσκευασίες, σακιά και τσουβαλάκια. Ο Γιαννουσάκης τα έβαλε στην αποθήκη και κλείδωσε».

Όπως είπε, κατά τη μεταφορά στη βίλα της Φιλοθέης απουσίαζε η πρώην σύζυγος του Γιαννουσάκη αλλά και ο άνθρωπος που φρόντιζε το σπίτι.

Ως προς τη μεταφορά των ναρκωτικών στην αποθήκη στο Κορωπί, περιγράφει:

«Ήταν και ο Ιρανός που πήγα στην αποθήκη. Ο Μπονιάν άρχισε να φόρτωνε. Δεν ακούμπησα. Μόνος του τα πήρε».

Αναφερόμενος σε συνάντηση που έγινε σε πάρκινγκ, ανέφερε ότι στο αμάξι ήταν ο Λάγιος με τον Μπονιάν και προπορευόταν ο Γιαννουσάκης με άλλο αυτοκίνητο.

Πρόεδρος: Ρωτήσατε τον Γιαννουσάκη τι είναι αυτά τα πράγματα;

Λάγιος: Μου λέει «έχω μπλέξει θέλω να δώσω αυτά τα πράγματα, χασίς». Εκείνη την στιγμή μπλόκαρα.

Πρόεδρος: Σας ζήτησε βοήθεια και σεις διστάσατε να πείτε όχι;

Λάγιος: Βρίσκομαι στο μηδέν την επόμενη μέρα αν αρνηθώ… 11 χρόνια συνεργασίας… Μου λέει «βοήθησε με να τα δώσω να ξεμπερδέψω». Μπλόκαρα. Έκανα λάθος.

Πρόεδρος: Αν δεν γινόταν αντιληπτό, θα ήσασταν ήσυχος;

Λάγιος: Όχι.

Πρόεδρος: Θα συνεχίζατε τη συνεργασία σας με τον Γιαννουσάκη;

Λάγιος: Εκείνη τη στιγμή δεν το σκέφτηκα.

Πρόεδρος: Στο να μεταφέρετε χασίς αυτή ήταν η σχέση σας;

Λάγιος: Μου λέει θα σε χρειαστώ ξανά το απόγευμα.

Πρόεδρος: Αυτό είναι πιο εντυπωσιακό. Σας άφησε να το σκεφτείτε…

Λάγιος: Το είχα στο μυαλό μου τι να κάνω. Αν αρνηθώ στο μηδέν… Έμεινα στο σπίτι στη Φιλοθέη. Απογευματινές ώρες είχε μαζί του και το μικρό τον Αλέξανδρο με το «Smart» και μου λέει «θα ξανάπαμε στη Φιλοθέη να πάρεις το αυτοκίνητο και να το φέρεις στη Φιλοθέη. Όντως πήγα. Ο Μπονιάν ήρθε μετά στο σπίτι. Φόρτωσε ο Μπονιάν κάποια πράγματα. Μετά μου λέει ο Γιαννουσάκης «πάρε τον Μπονιάν και πήγαινε τον κάπου κεντρικά να πάρει ταξί». 

[…]

Ο Γιαννουσάκης μου είχε δώσει και ένα δεύτερο τηλέφωνο και το άλλο να το έχω κλειστό. Να μιλάμε με αυτήν την συσκευή όταν ήρθε το πλοίο.

Πρόεδρος: Ο Γιαννουσάκης τα αρνείται όλα αυτά…

Λάγιος: Το ξέρω.

Μετά την έφοδο της Αστυνομίας στη βίλα της Φιλοθέης, ο Λάγιος αναφέρει στην απολογία του ότι του τηλεφώνησε ο Γιαννουσάκης και του είπε: «Θα πούμε ότι εσύ ζήτησες να νοικιάσεις την αποθήκη. Να μείνει το θέμα εκεί. Εσένα είδαν ότι οδηγούσες το αυτοκίνητο. Να μείνει το θέμα εκεί και ότι ζήτησες να νοικιάσεις την αποθήκη και ότι αυτός που τη νοίκιασε την αποθήκη έβαλε τα ναρκωτικά και ότι δεν ήξερες».

Επίσης, αναφέρθηκε σε μηνύματα που του έστειλε ο Γιαννουσάκης στο κινητό. «Στάλθηκαν για να με ενοχοποιήσουν» υποστήριξε.

Επίσης, περιέγραψε ότι ο Γιαννουσάκης του είπε: «Κλείσε το τηλέφωνο που μιλάμε και πέταξε το».

Λάγιος: «Δεν είχα καταλάβει τι γίνεται. Έπαθα σοκ».

Πρόεδρος: Χασίς μεταφέρατε (Σ.Σ. όπως είχε πει στον Λάγιο ο Γιαννουσάκης). Τι δεν καταλάβατε;

Λάγιος: Μετά είδα την ηρωίνη στη βίλα. Δεν είχα καταλάβει το μέγεθος…

[…]

Πρόεδρος: Ο καπετάνιος λέει ότι ο Λάγιος και ο Καρτσώνης έβαζαν τα πράγματα σε σακ βουαγιάζ…

Λάγιος: Δεν άγγιξα τίποτα. Δεν μετέφερα ούτε το αμάξι που πήγα στην αποθήκη, ούτε ο άνθρωπος που μετέφερα.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Σταύρος Λάγιος υποστήριξε πως στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ο Γιαννουσάκης είχε πει να κατηγορήσει τον Μπουρδούβαλη.

Εισαγγελέας: Η Σταματιάδη (ΣΣ πρώην σύζυγος Γιαννουσάκη) λέει ότι ήταν δική σας δουλειά…

Λάγιος: Για να προστατέψει τον Γιαννουσάκη.

Εισαγγελέας: Πώς σας είπε να τα ρίξουμε όλα στον Μπουρδούβαλη;

Λάγιος: Μου είπε ότι «δίνω μυστικές καταθέσεις και ότι τα έχω κανονίσει όλα» και ότι με έβαλε ο Μπουρδούβαλης και ο Καρτσώνης.

Ο κατηγορούμενος «βομβαρδίστηκε» από ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην αφεντικού του, του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Ο συνήγορος του κ. Φίλιας, τον ρώτησε πώς εξασφάλιζε ότι Γιαννουσάκης δεν θα πήγαινε στο Λιμενικό;

Ο Λάγιος απάντησε πως ο Γιαννουσάκης του είχε εμπιστοσύνη.

Ο συνήγορος του Γιαννουσάκη παρατήρησε, επίσης, πως οι μυστικές καταθέσεις του πελάτη του ήταν σε μεταγενέστερο χρόνο από τον ισχυρισμό του Λάγιου πως του είπε να τα ρίξουν στον Μπουρδούβαλη και τον Καρτσώνη. «Δεν ξέρω, μπορεί να μου είπε και ψέματα» απάντησε ο κατηγορούμενος.

Η δεύτερη συνήγορος υπεράσπισης του Γιαννουσάκη από το δικηγορικό γραφείο του Γιάννη Γλύκα, ανέφερε πως ο πλοίαρχος του «Noor 1» δεν επιβεβαιώνει τα όσα λέει ο Λάγιος.

«Από το γραφείο μας αθωώθηκε το πλήρωμα» ανέφερε η συνήγορος.

Για να πάρει την μονολεκτική απάντηση του κατηγορούμενου: «Τυχαίο;»

Ακολούθησαν επίμονες ερωτήσεις της ίδιας συνηγόρου του Γιαννουσάκη:

Συνήγορος: Γιατί λέτε ότι προπορευόταν ο Γιαννουσάκης;

Λάγιος: Δεν το αλλάζω και δεν θα το αλλάξω όσο ζω.

Συνήγορος: Πρώτη φορά λέτε ότι μιλούσατε με κινητό με τον Γιαννουσάκη.

Λάγιος: Γράμματα του έστελνα; Λάθος μου που το πέταξα το κινητό. Θα έβγαιναν και άλλα πράγματα.

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα με την απολογία του κατηγορούμενου Κωνσταντίνου Καρτσώνη, τον οδηγό του οχήματος που μετέφερε τα ναρκωτικά στην αποθήκη στο Κορωπί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης