«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το βράδυ στις 20.00, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου στην Ηλεία, ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος.

Όπως εξήγησε, «πρέπει να δούμε κάποια πράγματα, δηλαδή να δούμε τον μηχανισμό του σεισμού αυτού, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία, και γι’ αυτό είναι σχετικά νωρίς να πούμε οτιδήποτε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φαίνεται ότι υπάρχει μία σεισμική διέγερση και μία σεισμική ακολουθία με μικρά σχετικά μεγέθη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τη δυτική Ελλάδα, δηλαδή την περιοχή της χώρας μας με τους περισσότερους σεισμούς» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις υπόκωφες βοές που ακούν οι κάτοικοι, κυρίως της δυτικής Ηλείας, ο Ευθύμιος Σώκος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτές οι βοές είναι μικροί σεισμοί που γίνονται και οι κάτοικοι ακούν ουσιαστικά τα σεισμικά κύματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «όταν είσαι κοντά στη σεισμική εστία, όπως είναι οι κάτοικοι του Πύργου, του Κατάκολου, της Αμαλιάδας και των γειτονικών κοινοτήτων, δεν αισθάνεσαι τον σεισμό, αλλά ακούς τα σεισμικά κύματα, διότι τα σεισμικά κύματα έχουν ακριβώς αυτήν την ιδιότητα, γι’ αυτό και δεν είναι κάτι περίεργο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης