Στις 20 και 21 Απριλίου τελέστηκαν στη Λήμνο οι εορτασμοί μνήμης για τα 101 χρόνια από την απόβαση στην Καλλίπολη και το Anzac Day, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το ακριτικό νησί και τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συμμετοχή Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (ANZAC) στη μάχη της Καλλίπολης (που έληξε με την ήττα των συμμαχικών δυνάμεων) θεωρείται ιστορικό γεγονός εξαιρετικής σημασίας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κάτοικοι του νησιού, μαθητές σχολείων, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, μαζί με εκπρόσωπους ξένων χωρών (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία), απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς όλων των κρατών που πολέμησαν στην Καλλίπολη και τη Λήμνο. Στεφάνια κατατέθηκαν στα συμμαχικά νεκροταφεία του Μούδρου και του Πορτιανού. Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο μουσουλμανικό συμμαχικό νεκροταφείο.
Η συμμετοχή Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (ANZAC) στη μάχη της Καλλίπολης (που έληξε με την ήττα των συμμαχικών δυνάμεων) θεωρείται ιστορικό γεγονός εξαιρετικής σημασίας, καθώς αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας στις δύο χώρες του Ειρηνικού. Μεγάλο τμήμα των στρατευμάτων αυτών παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα στη Λήμνο, όπου είχαν στηθεί μεταξύ άλλων και νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών.

Προσπάθειες ανάδειξης του ρόλου της Λήμνου στη μάχη της Καλλίπολης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του ANZAC από τη Λήμνο», για ακόμη μία φορά, συνδιοργάνωσε με τις Αρχές του νησιού τους εορτασμούς, κάνοντας μεταξύ άλλων την επίσημη ανακοίνωση διεθνούς έρευνας ανάδειξης και επίσημης απόδειξης της συμμετοχής της Λήμνου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεγάλο τμήμα των στρατευμάτων αυτών παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα στη Λήμνο, όπου είχαν στηθεί μεταξύ άλλων και νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών.​«Με αυτόν τον τρόπο και μαζί με την παγκόσμια πανεπιστημιακή και ιστορική κοινότητα θα αποδείξουμε τη σοβαρότητα της πολιτιστικής – πολιτισμικής σχέσης που αναδύθηκε από την παραμονή στη Λήμνο περισσότερων από 160.000 στρατιωτών πριν, κατά, αλλά και μετά τη διάρκεια της εκστρατείας. Έτσι, με σοβαρότητα και περισυλλογή θα ζητήσουμε απ’ όλους τους εμπλεκομένους να γίνει ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας Υπογραφής της Συνθήκης του Μούδρου, στον φυσικό του χώρο, τον Μούδρο της Λήμνου, με την πρέπουσα λαμπρότητα του παγκόσμιου δρώμενου» αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέλιος Μάντζαρης.

«Το καινούργιο επίσης Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης που εγκαινιάστηκε στον ίδιο χώρο που έγιναν όλα τα ιστορικά δρώμενα, θα χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο γνώσης για τους επισκέπτες του αλλά και τους ιστορικούς που θα θέλουν να δουν ζωντανές αναπαραστάσεις της θέσης της Λήμνου στην παγκόσμια ιστορία» προσθέτει.

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις

Πηγή: limnosfm100.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης