Aκόμα μια καταγγελία που αφορά συμπεριφορά αστυνομικών προς πολίτες στην περιοχή της Φωκίδας έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Η συγκεκριμένη καταγγελία που δημοσιεύει το fokidanews αφορά σε κατάχρηση εξουσίας από δύο αστυνομικούς σε βάρος δύο κοριτσιών 21 ετών στην περιοχή της Ιτέας με πρόφαση τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα πάντα με τον τοπικό τύπο, για το συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχει και ηχογραφημένο υλικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες συνέβη ακόμα ένα περιστατικό μεταξύ αστυνομικού και πολίτη το οποίο καταγγέλθηκε δημόσια. Τότε γνωστοί πολίτες και επιχειρηματίες της Άμφισσας που περπατούσαν στο κέντρο της πόλης δέχθηκαν έλεγχο από αστυνομικούς.

Όταν ο ένας εξ αυτών βρέθηκε να μην έχει μαζί του την ταυτότητά του, τον προσήγαγαν στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων και επιβολή προστίμου.

Υπήρξε έντονη αντίδραση από τον πολίτη κατά την προσαγωγή του διότι οι αστυνομικοί δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας κατά του κορωνοϊού (γάντια, μάσκες, αποστάσεις). Ήδη το γεγονός αυτό έχει πάρει διαστάσεις κυρίως όσον αφορά τη συμπεριφορά αστυνομικών και αναμένεται να έχει εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιτέας, η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας, η οποία εποπτεύει την περιοχή, αλλά και η Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα από το fokidanews:

Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 18:20, στην Ιτέα. Δυο κορίτσια 21 ετών, αφού είχαν στείλει τον προαπαιτούμενο αριθμό 6 στο 13033 κάνουν τη βόλτα τους ώστε να ξεχαστούν και να «αποδράσουν» έστω και λίγο από την σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης .

Τις σταμάτησε λοιπόν η αστυνομία ζητώντας τους να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα κυκλοφορίας. Έπειτα τις πλησίασε ο αστυνομικός, χωρίς να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ,όπως γάντια και μάσκα. Στη συνέχεια έπιασε το κινητό της μιας κοπέλας έχοντας εκτεθειμένα τα χέρια του, σε απόσταση μικρότερης από μισό μέτρο.(Τα κορίτσια είχαν την ταυτότητα σε φωτογραφία καθώς βγήκαν για τρέξιμο ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο να την χάσουν).

Ο αστυνομικός τότε είπε πως η φωτογραφία, πίσω μπρος (της ταυτότητας) δεν αποτελεί ισχύον έγγραφο, για αυτό και έβγαλε το μπλοκάκι για να επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμο. Η μια από τις κοπέλες απάντησε πως από την στιγμή που η ίδια η αστυνομία δεν τηρεί τα μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα να έρχεται τόσο κοντά, ακόμα και ακουμπώντας προσωπικά αντικείμενα, γιατί είναι τόσο κακό που απλά είχαν την ταυτότητα σε φωτογραφία; Ο  αστυνομικός το πήρε αρκετά προσωπικά με αποτέλεσμα να τις βάλει στο περιπολικό και να τις πάει στο αστυνομικό τμήμα.

Εκεί άρχισαν να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας, φωνάζοντας πως για αυτή την συμπεριφορά θα μπορούσαν να τις περάσουν αυτόφωρο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κοπέλες δεν επέδειξαν απρεπή συμπεριφορά προς τους αστυνομικούς. Από την άλλη πλευρά υπήρχαν τρεις αστυνομικοί που συνεχώς επιβάλλονταν λέγοντας πως θα έπρεπε κανονικά να τους “κόψουν τα πολλά πολλά” εξ αρχής, κολλώντας τες στο αμάξι και γυρίζοντας τες για να τους φορέσουν χειροπέδες, παίρνοντας τες στη συνέχεια για αυτόφωρο.

Τα παραπάνω έχουν ηχογραφηθεί για την προσωπική ασφάλεια των κοριτσιών, καθώς αποτελούν και αποδεικτικό στοιχείο για το πώς διεξήχθησαν τα πράγματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως επίσης τους έγινε  σωματικός έλεγχος, μέσα από τα εσώρουχα, βγάζοντας ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους, σαν να είχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Όλο αυτό επειδή κυκλοφορούσαν με φωτογραφίες της ταυτότητας τους.

Η μια από τις δύο κοπέλες ζήτησε την ταυτότητα του αστυνομικού για να καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα, λόγω της απαράδεκτης αυτής κατάστασης αστυνομικός αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητα του και αντέδρασε λέγοντας:

 -Και ποια είσαι εσύ που θα  μας απειλήσεις για μήνυση;

Συνέχισε λέγοντας εγώ αυτή την στιγμή άνετα μπορώ να σου λερώσω το ποινικό μητρώο σου  ώστε να μην έχεις ποτέ την δυνατότητα  μιας σωστής επαγγελματικής αποκατάστασης. Όπως θα παρατηρήσατε οι επιθέσεις και οι απειλές ήταν αρκετές με σκοπό να εκφοβίσουν τα κορίτσια.

Έπειτα τις κράτησαν στο τμήμα για δυόμισι ώρες μη έχοντας το δικαίωμα. Αυτό τους επισήμαναν και οι κοπέλες και ενώ ζήτησαν δικηγόρο εάν θα τους κρατούσαν παραπάνω, οι αστυνομικοί τις άφησαν.

Σήμερα το πρωί ορισμένα άτομα που πήγαν και έκαναν ένσταση για τα πρόστιμα τους δέχτηκαν, αλλά στην κοπέλα, η οποία ζήτησε και σύσταση για τον αστυνομικό, της είπαν ότι η αίτηση για την ένσταση καθώς και η σύσταση γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, προφανώς να καθυστερήσουν την διαδικασία…

Γνωστοποιώ τα γεγονότα αυτά με σκοπό να σας δείξω πως κάποια όργανα της τάξης, αντί να προστατεύουν τους πολίτες αυτές τις δύσκολες ώρες, τους εκφοβίζουν και τους συμπεριφέρονται σαν κοινούς εγκληματίες ενώ το μόνο «έγκλημα» τους ήταν ότι είχαν φωτογραφία της ταυτότητάς τους.

Ti απαντά ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Φωκίδας

Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Φωκίδας, Χρήστος Ντελής, τοποθετήθηκε για την καταγγελία σε δηλώσεις του στο zougla.gr. Ακούστε τι δήλωσε:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης