Ένας νεκρός στις Πλαταιές Βοιωτίας, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας, απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων, χιόνια, πολλή βροχή και τσουχτερό κρύο ήταν το αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα, παρά την προσπάθεια των συνεργείων να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.  

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας η αστυνομία είχε εκδώσει ανακοίνωση για απαγόρευση κυκλοφορίας των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων. Παρ’ όλα αυτά, κεντρικοί οδικοί άξονες, όπως η Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, «εγκλώβισαν» τους οδηγούς, οι οποίοι έμειναν για περισσότερο από τρεις ώρες στάσιμοι, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τροχαία με συνεχόμενες τεχνητές ανασχέσεις της κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κίνησης των οχημάτων. Η βροχή που ξέσπασε αργά το απόγευμα ήταν «σωτήρια» για τους οδηγούς, καθώς έλιωσε τα χιόνια και διευκόλυνε το πέρασμά τους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο ρεύματα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στη Μαλακάσα άνοιξαν λίγο μετά τις 20.00, ενώ στην περιοχή έπεφτε από το μεσημέρι πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού.

Το απόγευμα, περίπου στις 17.00, η κατάσταση επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στο ύψος των διοδίων Αφιδνών για όσους κινούνταν προς Λαμία και στα διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τις 10.00 το πρωί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως τις 10.00 το πρωί παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Σε ισχύ είναι επίσης το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες από το λιμάνι της Ραφήνας στην περίπτωση εξασθένησης των ανέμων θα πραγματοποιηθούν μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Κλειστή είναι η γραμμή Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα.

Στο μεταξύ, κατά την κρίση του πλοιάρχου θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Νταλίκες «δίπλωσαν» από το χιόνι στη Μαλακάσα

Η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία λίγο πριν από τις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας και οι οδηγοί που ήταν εγκλωβισμένοι για ώρες στη Μαλακάσα και στις Αφίδνες άρχισαν σιγά σιγά να κινούνται.

Τις προηγούμενες ώρες, παρά το απαγορευτικό που υπήρχε για φορτηγά, κάποια από αυτά βρέθηκαν να κινούνται χωρίς αλυσίδες στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα στο ύψος της Μαλακάσας νταλίκες να «διπλώσουν» και να χρειαστεί πολύωρη και δύσκολη επιχείρηση για να βγουν στην άκρη του δρόμου, κατά τη διάρκεια της οποίας διεκόπη η κυκλοφορία.

Δείτε το βίντεο από το LamiaReport:

 

Τραγωδία στις Πλαταιές Βοιωτίας: Νεκρός από αναθυμιάσεις γεννήτριας ένας ηλικιωμένος

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Δευτέρας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, έπειτα από μαρτυρία πολίτη ότι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, βρίσκονταν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα στο σπίτι τους στις Πλαταιές Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, οι δύο άνδρες, 94 ετών ο πατέρας και 66 χρόνων ο γιος, βρίσκονταν χωρίς τις αισθήσεις τους εντός της κατοικίας όπου διαμένουν, καθώς άνοιξαν γεννήτρια για να θέσουν σε λειτουργία θερμαντικό σώμα προκειμένου να ζεσταθούν, αφού το χωριό ήταν αποκλεισμένο από το χιόνι και είχε κοπεί το ρεύμα.

Αμέσως στήθηκε επιχείρηση, κατά την οποία εκχιονιστικά μηχανήματα προσπάθησαν να ανοίξουν τον δρόμο για την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, προκειμένου να προσεγγίσουν το σπίτι. Στο μεταξύ, γείτονες που μπήκαν στην κατοικία βρήκαν τον ηλικιωμένο νεκρό, ενώ ο γιος είχε επανακτήσει τις αισθήσεις του.

 

 

Εγκλωβίστηκαν οδηγός και εκδρομείς στα Σκούρτα στα Δεβενοχώρια

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός 20χρονου που είχε εγκλωβιστεί με το όχημά του στα χιόνια 4 χιλιόμετρα πάνω από τα Σκούρτα στα Δερβενοχώρια, αλλά και μιας παρέας τεσσάρων εκδρομέων στην περιοχή.

Ειδικότερα, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων αλλά και στο Π.Κ. Δερβενοχωρίων έπειτα από τηλεφώνημα του 20χρονου, ο οποίος είχε κολλήσει για περίπου πέντε ώρες στη θέση «Τσιγκουράτι».

Πυροσβέστες από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες κατόρθωσαν τελικά να φτάσουν στο σημείο, χάρη στις μπουλντόζες της Πολιτικής Προστασίας που άνοιξαν τον δρόμο.

Εκτός από το χιόνι που ξεπέρασε το μισό μέτρο, υπήρχαν και σπασμένα δέντρα που έκλεισαν τον δρόμο στα 4Χ4 οχήματα των πυροσβεστών και εκεί χρειάστηκαν τα βαριά ερπυστριοφόρα μηχανήματα της Περιφέρειας.

Παράλληλα, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν μία παρέα τεσσάρων εκδρομέων που είχαν εγκλωβιστεί επίσης στο χιόνι, στον δρόμο Δερβενοχωρίων – Ελευσίνας, στο ύψος του «Τιτάνα».

Νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο 10 ατόμων τα οποία είχαν μείνει με τα αυτοκίνητά τους στην επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας στην Τ.Κ. Στεφάνης Βοιωτίας εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης.

Οικογένεια εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητο λόγω χιονιού στην Κρήτη

Ταλαιπωρία για μία οικογένεια στην Κρήτη έκρυβε η βόλτα το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητο λόγω του χιονιού στον δρόμο μεταξύ Οροπεδίου Λασιθίου και Οροπεδίου Καθαρού.

Υπάλληλοι του Δήμου Οροπεδίου και αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τα μέλη της οικογένειας.

«Συνεργεία του Δήμου και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να απεγκλωβίσουν τα άτομα, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους. Έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο» επεσήμανε στο cretapost ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης.

Εκκένωση οικισμών λόγω υπερχείλισης ποταμού στη Χαλκίδα

Σε επιφυλακή βρίσκεται στην Εύβοια από χθες η δημοτική αρχή Χαλκιδέων και η Πολιτική Προστασία, για τον Λήλαντα ποταμό, καθώς έχει αρχίσει να φουσκώνει, ενώ αναμένεται να κατέβει μεγάλη ποσότητα νερού από τα χωριά του Μίστρου και του Πούρνου.

Έχει αποφασιστεί η διακοπή της κυκλοφορίας σε όλες τις διαβάσεις, ενώ σύμφωνα με το Star Κεντρικής Ελλάδος, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βασιλικού, μεταξύ του Δήμου Χαλκίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της αστυνομίας, αποφασίστηκε να δοθεί εντολή εκκένωσης για τα σπίτια στην περιοχή του Λήλαντα.

H επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων

«Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, στο Δημοτικό Κατάστημα της ΔΕ Ληλαντίων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Γιώργου Κελαϊδίτη, της Δημάρχου Χαλκιδέων κ. Έλενας Βάκα, του Αστυνομικού Διευθυντή Εύβοιας κ. Απόστολου Κουφού, του Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Αντώνη Μίχα και του Υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Γιώργου Κωστόπουλου, αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών του Λήλαντα (Παραλία Βασιλικού-Μανίκα και Όαση) από τις κατοικίες τους, με σκοπό την αποφυγή ενδεχομένων κινδύνων από πιθανή υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα» αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων.

Με εντολή Μητσοτάκη θα διερευνηθούν τα αίτια της ταλαιπωρίας των πολιτών στην Αθηνών-Λαμίας

Με εντολή του πρωθυπουργού δύο υπουργοί διερευνούν τα αίτια για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης κινούν όλες τις διαδικασίες για να διερευνηθεί τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής θα καλέσει τους υπευθύνους της Νέας Οδού για εξηγήσεις, ενώ αντίστοιχα ο κ. Χρυσοχοΐδης διερευνά τυχόν παραλείψεις της Τροχαίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης