Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής που σημειώθηκε στη Ναυπακτία και την ευρύτερη περιοχή το βράδυ του Σαββάτου. Αυτοκίνητα βούλιαζαν στις λάσπες και περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μετρούν τις πληγές τους. 

Μεγάλη ζημιά επίσης υπέστη ο δρόμος προς το αρχαίο θέατρο Μακύνειας ενώ οι παραλίες της Ρίζας και της Μακύνειας καταστράφηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίντεο και φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Τέγας, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξήγησε πως έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια, λόγω εισροής υδάτων, στην αγροτική οδοποιία, εξ΄αιτίας καταπτώσεων χωμάτινων όγκων, καθώς και σε ακτές, λόγω φερτών υλικών.

Επίσης, ο Χρήστος Τέγας είπε ότι μηχανήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Ναυπακτίας «εργάζονται συνεχώς για τον καθαρισμό δρόμων από φερτά υλικά, ώστε να γίνεται χωρίς προβλήματα η πρόσβαση των κατοίκων σε σπίτια και καταστήματα».

Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια να διακοπή για αρκετές ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ιόνια Οδό στο ύψος του Πλατανίτη η οποία αποκαταστάθηκε στις 7. 00. Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, η τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου προκειμένου τα αυτοκίνητα να μην κατευθύνονται στην Ιόνια Οδό. 

Πλέον, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως στον αυτοκινητόδρομο της «Ιονίας» οδού, από το Αντίρριο έως την Γαβρολίμνη Αιτωλοακαρνανίας, και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της Μακύνειας και του Πλατανίτη αναμένεται να υποβάλλει ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, νωρίς το πρωί επισκέφθηκε την περιοχή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συναντήθηκε στην περιοχή του Αντιρρίου με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για την κατάσταση που επικρατούσε, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και στην Αχαΐα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονταν, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Όσον αφορά τώρα στην κατάσταση που επικρατεί σε Μακύνεια και Πλατανίτη, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι έχουν πλημμυρίσει πολλά υπόγεια σπιτιών, καθώς και εκτάσεις γης, ενώ όπως πρόσθεσε έχουν παρασυρθεί και αυτοκίνητα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λουκόπουλο, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας στις ορεινές κοινότητες.

Διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας: «Δώσαμε μάχες σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία»

«Δώσαμε μάχες σήμερα τα ξημερώματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας ότι «πραγματοποιήσαμε δεκάδες διασώσεις, χωρίς να συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός».

Επίσης, ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι καιρικές συνθήκες έχουν πλέον βελτιωθεί και δεν έχουμε βροχοπτώσεις», ωστόσο, όπως συμπληρώνει, «κλιμάκια της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τις απαντλήσεις υδάτων από περίπου 15 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Ναυπακτίας».

Σχετικά με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, τόνισε ότι «από χθες το μεσημέρι είχε τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδας». Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο σε δύο διαφορετικές περιοχές, το ένα στο Δρέπανο της Αχαΐας και το άλλο στην Μακύνεια και στον Πλατανίτη της Αιτωλοακαρνανίας».

Σε αυτό το σημείο ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το περιστατικό στο Δρέπανο, αφού όπως δήλωσε, «ήταν πάρα πολλά τα εγκλωβισμένα άτομα στο κέντρο διασκέδασης, όπως επίσης και τα αυτοκίνητα, αλλά μπορώ να πω ότι τα πήγαμε καλά».

Πληροφορίες – Φωτογραφίες – Video: ΑΠΕ-ΜΠΕ, nafpaktianews.gr

Διαβάστε επίσης: Πνίγηκε η δυτική Ελλάδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης