Aπό το βράδυ της Τετάρτης η κακοκαιρία «Σοφία» χτυπάει τη χώρα, έχοντας ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε καλλιέργειες αλλά και καταστροφές σε πολλές περιοχές της επικράτειας με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε συναγερμό. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και το Σάββατο 05/01, με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, με θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. 

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία για την συγκεκριμένη διαταραχή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα έχει αρκετές εξάρσεις περισσότερο πάνω από τα ηπειρωτικά και λιγότερο πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές.
  • Η κύρια μάζα ψύχους εγκλωβίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας και τμηματικά στη κεντρική και τη δυτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου ο παγετός την Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι ισχυρός τμηματικά στη κεντρική Ελλάδα και σε περισσότερες περιοχές στη βόρεια Ελλάδα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ολικού παγετού.
  • Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα (από πλευράς χιονοπτώσεων) θα εντοπιστούν σε αρκετά μεγάλο τμήμα της κεντρικής – ανατολικής Θεσσαλίας στους νομούς Καρδίτσας – Λάρισας – Μαγνησίας , στη δυτική – κεντρική Στερεά Ελλάδα και στους νομούς Βοιωτίας – Φθιώτιδας – Φωκίδας – Ευρυτανίας , στην Ήπειρο (νομός Ιωαννίνων) , στη δυτική Μακεδονία (νομός Γρεβενών – Κοζάνης – Φλώρινας)
  • Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα (από πλευράς βροχοπτώσεων) θα εντοπιστούν στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο , τις Κυκλάδες , τα Δωδεκάνησα , τα νησιά του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου , τμηματικά στην Αττική , την Κρήτη και τη νότια Εύβοια.
Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

 Ας δούμε αναλυτικά τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες 24 ώρες για τον καιρό στη χώρα μας σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα του Meteoclub: 

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώνονται χιονοπτώσεις μέτριας ή και τοπικά ισχυρής έντασης στη δυτική Μακεδονία και μέσα στις πόλεις όπως η Φλώρινα, η Καστοριά, τα Γρεβενά, η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα. Παράλληλα το κύμα των χιονοπτώσεων έχει αρχίσει να απλώνεται από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά – νοτιοανατολικά και στις περιοχές της δυτικής – βόρειας Θεσσαλίας, της Ηπείρου , των νήσων στο βόρειο Ιόνιο και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία αρχικά από τα 500μ. υψόμετρο με προοδευτική πτώση των υψομέτρων έως και τα πολύ πεδινά τμήματα.

Φωτογραφία από Λάρισα - Μeteoclub

Δεν αποκλείεται τοπικά και στη Κέρκυρα να εμφανιστούν χιονοπτώσεις στις πεδινές ή και παραθαλάσσιες περιοχές. Στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου προβλέπονται βροχές ή σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς και πιθανόν στα πολύ ψηλά τμήματα της Ζακύνθου , ενδεικτικά υψόμετρα από τα 600-800μ. 

Φωτογραφία νωρίς το πρωί από τα Γρεβενά- Meteoclub

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στα πολύ πεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις ασθενούς ή μέτριας έντασης έως αργά το απόγευμα και από τις πρώτες βραδυνές ώρες.

Το κύμα των χιονοπτώσεων θα επεκτείνεται προοδευτικά προς τη κεντρική Ελλάδα και θα επηρεάσει τη Θεσσαλία με χιονόνερο ή και με ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πολύ πεδινά τμήματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα,την Καρδίτσα ,τη Λάρισα και την πόλη του Βόλου αναμένονται αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας με κορύφωση της έντασης αργά το απόγευμα.

Για τη Στερεά Ελλάδα οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν κυρίως μέρος της δυτικής Στερεάς έως και τις ημιορεινές / ημιπεδινές περιοχές ενώ στις πολύ πεδινές περιοχές θα σημειωθεί χιονόνερο με πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων.

Οινόφυτα: 

Τέλος για την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια αρχικά προβλέπονται βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες προς τις μεσημβρινές ώρες , χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά τμήματα άνω των 700μ. και προοδευτικά από αργά το μεσημέρι και μέσα στο απόγευμα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν ώρα με την ώρα. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της Αττικής- Βοιωτίας – Εύβοιας έως τα 100-200μ. υψόμετρο.

Xιονόπτωση στον Επτάλοφο:

Στην Πελοπόννησο ο καιρός έχει ξεκινήσει άστατος με βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά τμήματα , χιονοπτώσεις στα ορεινά άνω των 800-1000μ. στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Ισχυρές βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες στα νότια – ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου θα σημειώνονται από τις απογευματινές ώρες και πυκνές χιονοπτώσεις άνω των 1100-1200μ. στα ορεινά.

Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική – ανατολική και τοπικά στη βόρεια Πελοπόννησο με εξασθένηση των φαινομένων ενώ στη δυτική Πελοπόννησο σποραδικά φαινόμενα βροχόπτωσης ή χιονόνερου θα απασχολήσουν τα πεδινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά ή και ημιορεινά τμήματα έως 400-600μ. υψόμετρο.

Μέτσοβο:

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα επικρατούν βροχές και πιθανόν ισχυρές καταιγίδες.Μερική εξασθένηση των φαινομένων περιμένουμε σε Κρήτη και τοπικά στις Κυκλάδες αργά το απόγευμα και μέσα στη νύχτα.

Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής ανάλυσης του χιονιά από την Πέμπτη έως και την Κυριακή το Μeteoclub παρουσιάζει ανά πόλη και ανά δήμο (για το λεκανοπέδιο) τις πιθανότητες για χιονοπτώσεις (έστω πρόσκαιρα) καθώς και για τις ενδεχόμενες χιονοστρώσεις που εκτιμούν πως θα προκύψουν.

Πατήστε πάνω στον πίνακα για να δείτε μεγαλύτερη εικόνα:

Πως η κακοκαιρία επηρεάζει την Αττική

Λίγο πριν τις απογευματινές ώρες, έντονες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν την Αττική από τα δυτικά – νοτιοδυτικά μέχρι και το απόγευμα με αυξημένη πιθανότητα και το λεκανοπέδιο της Αττικής να έχει καταιγίδα προς το μεσημέρι , ενώ παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις θα πέσουν σε όλα τα ορεινά με προοδευτική πτώση των υψομέτρων χιονόπτωσης από το απόγευμα και μετά.

Ο καιρός θα καταστεί αρκετά χειμωνιάτικος με τις χιονοπτώσεις να πολιορκούν σε πρώτη φάση τη βορειοδυτική Αττική έως και τα 200-300μ. υψόμετρο με τα φαινόμενα χιονόπτωσης να εμφανίζονται στις περιοχές: Βίλια – Ερυθρές – Κάζα – Δερβενοχώρια – Οινόη.

Τις πρώτες βραδυνές ώρες μέχρι και τα μεσάνυχτα υπάρχουν αρκετά αυξημένες πιθανότητες οι χιονοπτώσεις να εμφανιστούν και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής αρχικά στα δυτικά και βόρεια προάστια έως τα 150-250μ. υψόμετρο και υπάρχει πιθανότητα τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στον Πειραιά αλλά και τοπικά στα ανατολικά προάστια να χιονίσει για λίγες ώρες.

Στα βόρεια προάστια και τα βόρεια του νομού οι χιονοπτώσεις φαίνεται πως θα ξεκινήσουν αρχικά από τα 500μ. υψόμετρο και μέχρι αργά τη νύχτα θα κατέλθουν έως τα 200-250μ. υψόμετρο χωρίς να αποκλείεται τοπικά και για λίγο χαμηλότερα μέσα στη διάρκεια της νύχτας. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων  θα έχουμε προς το ξημέρωμα της Παρασκευής. Στη νότια – ανατολική Αττική θα βρέχει στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας έως και αργά τη νύχτα.

Aυλώνας:

Οι άνεμοι από τις μεσημβρινές ώρες και μετά , ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση στα 6 έως και τοπικά τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως το μεσημέρι από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα και μετά.

Ραγδαία επιδείνωση και στη Θεσσαλονίκη

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη Θεσσαλονίκη. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ξεκινήσει κανονική χιονόπτωση στα προάστια και μέσα στη πόλη της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσουν έως αργά το απόγευμα με σταδιακή εξασθένηση / παύση των φαινομένων τη νύχτα.

Πολύ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι οδηγοί λόγω ολισθηρότητας του δρόμου τόσο μέσα στη πόλη όσο και στον νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις , ισχυροί έως πολύ ισχυροί 6-7 Μποφόρ , τοπικά και τα 8 Μποφόρ στον Θερμαϊκό κόλπο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία», είναι το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 04/01 και του Σαββάτου 05/01/2019, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας, όπως:

  • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
  • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
  • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
  • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης,

εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

και εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
Κρδίτσα- Φωτογραφία από Forecastweather

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η χιονοκάλυψη θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη την Πέμπτη 03/01, αλλά και την Παρασκευή 04/01, όπως διακρίνονται και στους χάρτες χιονοκάλυψης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Xιονόπτωση σε Μαλακάσα και Βίλια – Απαγόρευση της κίνησης φορτηγών

Aπό το μεσημέρι χιονίζει στα βόρεια και τα ορεινά της Αττικής, με συνέπεια η Τροχαία να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών στη Μαλακάσα και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αποκλεισμού του οδικού δικτύου, ενώ και τα ΙΧ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Θήβα:

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών άνω των3,5 τόνων στα εξής σημεία:

1. Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 6ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Θήβα, στην περιοχή των Βιλίων.

2. Στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το 32,5 χιλιόμετρο (διόδια Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία. Εξαιρούνται μόνο τα φορτηγά που κινούνται προς Χαλκίδα.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα υπόλοιπα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, επίσης στο ρεύμα προς Θήβα στο ύψος των Βιλίων. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω.

Διόνυσος Αττικής πριν λίγη ώρα - Μeteoclub

Σε εξέλιξη οι έντονες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας

Σε εξέλιξη είναι οι έντονες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Νίκος Γυφτάκης.

Ειδικότερα, χιονίζει σε περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, ενώ στην Ηλεία χιονοπτώσεις καταγράφονται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, ο κ. Γυφτάκης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι στην Αχαΐα τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς στους οδικούς άξονες, ώστε να μην υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες από τη στιγμή που κινούνται εκτός της πεδινής ζώνης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, Γιάννης Τέγας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων. Μάλιστα, όπως σημειώνει, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι οδηγοί κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στους δρόμους που οδηγούν προς την Ευρυτανία, αλλά και στο δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αχαΐα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αιγίου-Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, από το 11ο χιλιόμετρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:

*στην εθνική οδό Αγρινίου – Καρπενησίου, από το 20ο έως το 52ο χιλιόμετρο

*στην εθνική οδό Καλλιθέας – Προυσού, από το 13ο έως 18ο χιλιόμετρο

*στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου

*στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας έως την τοπική κοινότητα Άνω Χώρας

*στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής

*στην επαρχιακή οδό Αμφιλοχίας – Εμπεσού, από το 10ο έως το 25ο χιλιόμετρο.

Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας – Με αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων

Συνεχίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες, με αμείωτη ένταση, οι χιονοπτώσεις σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, καθώς επίσης στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων, σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου, διεξάγεται με αλυσίδες.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές Αρχές, αλυσίδες χρειάζονται στους παρακάτω δρόμους:

-στη Χαλκιδική από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από τον Άγιο Πρόδρομο έως τον Πολύγυρο, στους επαρχιακούς δρόμους Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος, Αρναίας – Στανού, Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς, Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη, Ταξιάρχη – Παλαιόχωρας, Πολυγύρου – Ταξιάρχη, καθώς επίσης και εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκάστρου, Ταξιάρχη και Σανών
-στην Ημαθία, από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τριών – Πέντε Πηγαδιών, από το 21ο έως το 39ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Δασκίου, στη δημοτική οδό Νάουσας – Ροδοχωρίου και στη δημοτική οδό Νάουσας – Αρκοχωρίου
-στο Κιλκίς, από το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Λιβαδίων, στην Πέλλα στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, στην Πιερία, από το 23ο έως το 44ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κατερίνης – Ελασσόνας, στις Σέρρες, από το 11ο έως το 30ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Άνω Βροντούς και από το 15ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Λαϊλιά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Γρεβενών. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό πραγματοποιείται κανονικά.

Παράλληλα, στη Φλώρινα χρειάζονται αλυσίδες από το 18ο έως το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 22ο έως το 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Κλεισούρας), από το 30ο έως το 43ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής καθώς και στο εθνικό και υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

Λόφος Αγίου Γεωργίου Κιλκίς- Φωτογραφία Forecastweather

Στην Κοζάνη απαιτούνται αλυσίδες στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Φλώρινας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Φλώρινας και παλαιό τμήμα), σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας, στο δημοτικό δίκτυο του Δήμου Κοζάνης και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό δίκτυο της Ηπείρου

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, αλυσίδες χρειάζονται:

– στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο των βορείων Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας, της Ζίτσας, του Πωγωνίου και της Πυρσόγιαννης

– από το 67ο έως το 76ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας-Τρικάλων, από το Αθαμάνιο έως το Σκαρπάρι

– στην επαρχιακή οδό Βουργαρελίου – Μικροσπηλιάς

– στο οδικό δίκτυο των περιοχών Ξηρόκαμπος, Κρανιές, Αστροχώρι έως Πηγές.

Επίσης, οι επαρχιακές οδοί Αθαμανίου-Μεσούντας-Τετράκωμου, καθώς και η Αθαμανίου-Θεοδώριανων, από Σταυρό έως τα Θεοδώριανα, είναι κλειστές λόγω της χιονόπτωσης.

Δείτε βίντεο από διάφορες περιοχές της χώρας:

Καλαμπάκα:

Χιονόπτωση στο κέντρο της Λάρισας:

Χιονόπτωση Πρέβεζα:

Λαμία:

Λίμνη Πλαστήρα:

Μοναστήρι Δομοκού:

Τρίκαλα:

 Καρδίτσα:

  Eπτάλοφος Βοιωτίας:

Γρεβενά:

Διαβάστε επίσης:

Στους 70 πόντους το χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων – Ανοιχτοί οι δρόμοι λέει ο αντιπεριφερειάρχης

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα σε δρομολόγια τρένων

Καρδίτσα: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Ε-65

Σε εξέλιξη η χιονόπτωση σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας

Έντονη η χιονόπτωση στον Νομό Καρδίτσας – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Δείτε live: Πού χιονίζει αυτήν την ώρα

Στα λευκά η Λαμία

Χιονίζει σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης

Πηγές: Μeteoclub.gr, Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Forecastweather.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης