Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν αδίστακτοι κακοποιοί που εδώ και έξι μήνες είχαν σπείρει τον τρόμο σε σπίτια στη βορειοανατολική και τη δυτική Αττική. Πρόκειται για τέσσερις σεσημασμένους δράστες, ηλικίας από 22 έως 34 ετών, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την επεισοδιακή διάρρηξη σπιτιού στη Νέα Πεντέλη στις 19 Ιουνίου. Τότε, σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, κινούμενοι στην οδό Κουντουριώτη στα Μελίσσια, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε πάνω σε δύο πεύκα. Οι κακοποιοί, μην έχοντας δρόμο διαφυγής, άρπαξαν κάτι ξύλινες σανίδες που βρήκαν και βγήκαν στον δρόμο, επιχειρώντας να σταματήσουν κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου που προσπάθησαν να σταματήσουν επέδειξε ψυχραιμία και παρά το γεγονός ότι οι ληστές του έσπασαν το παρμπρίζ, κατάφερε να φύγει. Δεν συνέβη το ίδιο όμως με μια 50χρονη μητέρα, που ακολουθούσαν με το αυτοκίνητό της, στο οποίο επέβαιναν ο 13χρονος γιος της και δύο ακόμα φίλες της. Οι ληστές τράβηξαν από την μπλούζα τον 13χρονο για να βγει έξω, ενώ αν και τα ουρλιαχτά και οι φωνές ξεσήκωσαν ολόκληρη την περιοχή, κατάφεραν να διαφύγουν με το αυτοκίνητο, το οποίο αργότερα βρέθηκε καμένο στα Άνω Λιόσια.

Με βάση την έρευνα των αστυνομικών, στην εγκληματική ομάδα εμπλέκεται και άγνωστος αριθμός συνεργών των τεσσάρων συλληφθέντων οι οποίοι χτυπούσαν τους τελευταίους έξι μήνες, έχοντας ειδική μεθοδολογία. Πρώτα έκλεβαν φορτηγά αυτοκίνητα, στα οποία αντικαθιστούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους με πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε οχήματα ίδιας μάρκας, τύπου και χρώματος, με αποτέλεσμα να μην κινούν υποψίες κατά τις μετακινήσεις τους. Στη συνέχεια προσέγγιζαν τα σπίτια – στόχους τους κυρίως κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες και αφού παραβίαζαν παράθυρα ή πόρτες, έμπαιναν σε αυτά και άρπαζαν από χρήματα μέχρι κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και ό,τι άλλα αντικείμενα αξίας έβρισκαν.

Πάντα κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, καπέλα κ.λ.π. ενώ στα χέρια τους φορούσαν γάντια. Μετά από κάθε διάρρηξη ή ληστεία εγκατέλειπαν τα κλεμμένα οχήματα σε ερημικές τοποθεσίες στην περιοχή των Αχαρνών, τα οποία μάλιστα πυρπολούσαν προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε ίχνος που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτοποίησή τους. Όταν μάλιστα, η δράση τους γινόταν αντιληπτή από αστυνομικούς, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη σύλληψη,  κάνοντας ακόμη και ληστείες σε βάρος ανυποψίαστων περαστικών, τους οποίους αποβίβαζαν δια της βίας από τα οχήματά τους, όπως έγινε και με την 50χρονη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κακοποιοί ήταν «επαγγελματίες». Έπαιρναν ειδικά μέτρα στις επικοινωνίες τους, ενώ όλες οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν ενεργοποιημένες σε τυχαία πρόσωπα (ghost phones), συνήθης τακτική ατόμων που μετέχουν σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Και οι τέσσερις συλληφθέντες έχουν βαρύ ποινικό παρελθόν. Μεταξύ άλλων είναι σεσημασμένοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες, κλοπές, εκβίαση και εμπρησμό, αποδοχή και διάθεση προϊόντων Εγκλήματος, καθώς και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.  

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί μία ληστεία, δύο κλοπές από οικίες, μία κλοπή οχήματος καθώς και μία περίπτωση εμπρησμού αυτοκινήτου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης