Χαμηλής ποιότητας ήταν, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, η σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου το 2011 για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο βρήκε εν πολλοίς μη… ευπρεπή τη «γλώσσα» που είχε χρησιμοποιηθεί στην εκπομπή και επικύρωσε το πρόστιμο 30.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για το «Αλ Τσαντίρι Νιους» του Λάκη Λαζόπουλου που προβλήθηκε την 25η Οκτωβρίου του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΕΣΡ επέβαλε το πρόστιμο, καθώς είχε θεωρήσει πως ο «μούτσος» του Λάκη Λαζόπουλου είχε χρησιμοποιήσει, στην επίμαχη εκπομπή, λέξεις και φράσεις χυδαίες, άσχετες με την πολιτική κατάσταση και τη διακωμώδηση της.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, απέρριψε την προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού με την οποία ζητούσε τη διαγραφή του προστίμου, κρίνοντας πως η εκπομπή δεν είχε την απαιτούμενη ποιοτική στάθμη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επεσήμαναν ότι ο τηλεοπτικός σταθμός έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί ευπρεπή γλώσσα, όπως επιβάλλει ο κανονισμός του ΕΣΡ και το Σύνταγμα, ακόμη και στις σατιρικές εκπομπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσαν η υποχρέωση αυτή «δεν αφορά μόνο ειδησεογραφικές, πολιτικές και εν γένει ενημερωτικές εκπομπές, αλλά και τις εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως, είναι η επίμαχη, οι οποίες δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υπηρετούν τους τασσόμενους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, ενώ, άλλωστε, η ψυχαγωγία δεν είναι, άνευ ετέρου, συνυφασμένη με τη χρήση εκφραστικών μέσων χαμηλής ποιότητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης