Ένα αποκαλυπτικό video έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της βομβιστικής επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Δευτέρας. Στις 02.06, στην οδό Ανθίου 7, στα Άνω Πετράλωνα, δύο άγνωστοι πυρπολούν ένα αυτοκίνητο Opel Astra και στη συνέχεια διαφεύγουν με μηχανή από την οδό Ρούμελης.

Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες της επίθεσης ήταν δύο και χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο. Δεδομένου ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μπροστά από το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού τουλάχιστον από τη 01.45, είναι πολύ λογικό χρονικά και χωροταξικά να πυρπόλησαν το όχημα αυτό ώστε να εξαφανίσουν όλα τα πιθανά στοιχεία που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίησή τους (DNA, αποτυπώματα κ.λπ.) στα Άνω Πετράλωνα στις 2.06.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr παρουσιάζει αποκλειστικό video με την πυρπόληση του αυτοκινήτου

Στις 02.37 εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί μπροστά από το κτήριο που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» στο Νέο Φάληρο. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο zougla.gr.

Ο άγνωστος είχε επαναλάβει τρεις φορές πως δεν επρόκειτο για φάρσα. Το τηλεφώνημα έγινε από κινητό με εμφανή αριθμό. Η προθεσμία που έδινε ο άγνωστος έως τη στιγμή της έκρηξης ήταν 45 λεπτά. Ενημερώθηκαν αμέσως οι Αρχές και κινητοποιήθηκε ο δημοσιογραφικός μηχανισμός της ηλεκτρονικής εφημερίδας. Τρία τέταρτα αργότερα εξερράγη η βόμβα. Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και έγινε αντιληπτή στα νότια προάστια και στον Πειραιά. Ο φακός του zougla.gr ήταν βεβαίως εκεί και κατέγραψε τη στιγμή της έκρηξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στιγμή της έκρηξης

Το video αυτό έκανε τον γύρο του κόσμου. Το αναπαρήγαγε το Euronews, το EBU Geneva, ενώ πληθώρα ξένων ΜΜΕ ζήτησε την άδεια αναπαραγωγής του οπτικο-ακουστικού υλικού του zougla.gr, όπως επιβάλλει ο κώδικας επικοινωνίας – δεοντολογίας μεταξύ των μέσων ενημέρωσης διεθνώς, συμβατικών ή διαδικτυακών.

Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα

Το τηλεφώνημα του αγνώστου στο zougla.gr έγινε στη 01.45 ακριβώς. Η ανδρική φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής ήταν στην αρχή σπαστή.

«Θα εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ στις 02.30. Δεν είναι φάρσα». Αυτή ήταν η πρώτη ατάκα. Ακολούθησε μία σιωπή διάρκειας μερικών δευτερολέπτων.

«Με ακούς; Με ακούς;» επανήλθε ο άγνωστος.

«Θα εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ στις 02.30. Να αποκλειστεί η υπόγεια διάβαση και να εκκενωθεί το κτήριο. Δεν είναι φάρσα. Δεν είναι φάρσα (σ.σ.: ήταν η 3η επανάληψη αυτής της φράσης)».

Ο άγνωστος, δηλαδή, έδωσε σαφείς συντεταγμένες κάνοντας λόγο για την υπόγεια διάβαση (είναι αυτή που οδηγεί στο ΣΕΦ, αριστερά από το φανάρι, όταν κάποιος κατεβαίνει από το Μοσχάτο προς το Νέο Φάληρο). Επίσης, επεσήμανε πως πρέπει να εκκενωθεί το κτήριο, προφανώς επειδή γνώριζε την ισχύ της βόμβας. Η αναφορά στην υπόγεια διάβαση αποτύπωνε χωροταξικά και το πού περίπου είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός.

Η γόμωση της βόμβας με περισσότερα από πέντε κιλά εκρηκτική ύλη αποκαλύπτει και την πρόθεση των δραστών που στόχευαν σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό χτύπημα. Η 45λεπτη προειδοποίηση κατέδειξε, άλλωστε, πως δεν στόχευαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Οι ρεπόρτερ και φωτορεπόρτερ του zougla.gr περιέγραψαν τις πρώτες στιγμές λίγο πριν και λίγο μετά την έκρηξη. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση. Το κτήριο του «ΣΚΑΪ» εκκενώθηκε αμέσως, ενώ επί τόπου έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Η θέση όπου τοποθετήθηκε η βόμβα από τον ή τους δράστες ήταν ενδεικτική των προθέσεών τους. Το μάξιμουμ ως προς τις ζημιές στην πρόσοψη του κτηρίου. Το ωστικό κύμα οδήγησε την ισχύ της έκρηξης προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να σημειωθούν περισσότερες ζημιές κυρίως στον 3ο, 4ο και 5ο όροφο του κτηρίου και λιγότερες στο ισόγειο και στους δύο πρώτους ορόφους. Πολλές ζημιές, κυρίως θραύσεις υαλοπινάκων, προκλήθηκαν και στα παρακείμενα κτήρια. Οι δρόμοι γύρω από τον τηλεοπτικό σταθμό αποκλείστηκαν και η Αντιτρομοκρατική συνεπικουρούμενη από συνεργεία της Σήμανσης άρχισε τη σχολαστική έρευνα στα συντρίμμια. Λίγο μετά τις 09.00 δόθηκαν στην κυκλοφορία οι οδοί γύρω από τον «ΣΚΑΪ».

Δεν υπήρξαν, ευτυχώς, ούτε ελαφροί τραυματισμοί από τα θραύσματα των υαλοπινάκων. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας καταδίκασε ομοθύμως τη βομβιστική ενέργεια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «χτύπημα δειλών και σκοτεινών δυνάμεων». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού, ήταν προσεκτικός και μετριοπαθής ζητώντας να σταματήσει η πόλωση. Επί τόπου βρέθηκαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταδίκασε χωρίς περιστροφές την ενέργεια. ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ εξέφρασαν επίσης την καταδίκη τους για την επίθεση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τους δράστες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες ήταν δύο, άφησαν τη βόμβα σε σάκο, έφυγαν με μοτοσυκλέτα και έχουν καταγραφεί από κάμερες. Όλα δείχνουν ότι είχαν παρακολουθήσει την περιοχή επί ημέρες, οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες, τοποθετώντας μάλιστα τον εκρηκτικό μηχανισμό με τέτοιο τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς τον ΣΚΑΪ.

Εικόνες και video από τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη

(Οι ζημιές με το πρώτο φως της ημέρας)

(Το σημείο όπου έγινε η έκρηξη)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης