«Καμπάνες» επιφύλασσε η Ελληνική Δικαιοσύνη σε δύο 25χρονους Βρετανούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση δολοφονίας του Tyrell Matthews Burton, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα με μαχαίρι από έναν συνομήλικο συμπατριώτη του, ανήμερα των 19ων γενεθλίων του, τον Ιούλιο του 2013, στα Μάλια Ηρακλείου.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου έκρινε την Παρασκευή ομόφωνα ένοχους τους δύο κατηγορουμένους: Ο ένας εξ αυτών κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του αδικοχαμένου Burton, ενώ ο συγκατηγορούμενός του για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, ενώ στον δεύτερο κάθειρξη 7 ετών. Στον τελευταίο, εξάλλου, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Αξίζει να επισημάνουμε, πάντως, ότι κανείς από τους δύο νεαρούς δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο. Ο πρώτος εξ αυτών δικάστηκε ερήμην, ενώ ο έτερος νεαρός (που καταδικάστηκε για απλή συνέργεια) εκπροσωπήθηκε δια του πληρεξούσιου συνηγόρου του.

Ας σημειωθεί ότι το δικαστήριο δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση κανενός εκ των δύο καταδικασθέντων, κατά πλειοψηφία (4-3). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, δικηγόρος κ. Γιάννης Κωνσταντουδάκης, πλέον αναμένεται να δρομολογηθεί η διαδικασία της έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων για τους δύο νεαρούς, προκειμένου να εντοπιστούν και να μεταφερθούν στην Ελλάδα για να εκτίσουν τις ποινές τους.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εκτός φυλακής βρίσκεται και ο φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας. Πρόκειται για έναν –επίσης- 25χρονο Βρετανό, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών, ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα από τις Βρετανικές Αρχές.

Στη δίκη την Παρασκευή έδωσε το «παρών» και η μητέρα του Burton, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας για την υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντουδάκη, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «πραγματικά μια λύτρωση» για τη χαροκαμένη Βρετανίδα.

«Υπήρξε απόλυτη ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο το δικαστήριο αξιολόγησε το αποδεικτικό υλικό» ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Burton, ο οποίος πρόσθεσε ότι πλέον «επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία της έκδοσης των καταδικασθέντων».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κωνσταντουδάκη, το δικαστήριο έκρινε ότι η συνδρομή των δύο καταδικασθέντων στον φυσικό αυτουργό της ανθρωποκτονίας ήταν καίρια και γι’ αυτό κρίθηκαν αμφότεροι ομόφωνα ένοχοι.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στις αρχές του ερχόμενου Φλεβάρη αναμένεται να δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων ένας ακόμη νεαρός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Πηγή: neakriti.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης