Μάλλον ναι!

Aυτό υποστηρίζει σε μακροσκελές άρθρο του στο τμήμα Science το βρετανικό περιοδικό Εconomist:
Τον Μάρτιο ο Mike Pence, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μίλησε στο αμερικανικό Space & Rocket Center στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, όπου είπε στο ακροατήριό του ότι προωθούσε «με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο ως στόχο  για την Αμερική να στείλουν τους αστροναύτες πίσω στη Σελήνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη προθεσμία ήταν το 2028. Τώρα έγινε το 2024.

Στις 13 Μαΐου, ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine έδωσε στο αναζωογονημένο έργο το όνομα «Άρτεμις», όπως η δίδυμη αδελφή του θεού Απόλλωνα, που ήταν η αρχαία ελληνική θεά της Σελήνης.

Μετά από αυτό, στις 10 Ιουλίου, ο κ. Bridenstine μετέφερε δύο μακρόχρονα στελέχη του προγράμματος πτήσης του ανθρώπινου διαστημικού πτήσης της NASA σε άλλα καθήκοντα, γράφοντας στο υπόμνημά του: «Στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση, αποφάσισα να πραγματοποιήσω αλλαγές στην ηγεσία του Human Exploration και Διεύθυνση Αποστολών Επιχειρήσεων (HEO)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρονική στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά δεν είναι σίγουρα σύμπτωση. Στις 21 Ιουλίου συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από τότε που ο Neil Armstrong ολοκλήρωσε τις προσδοκίες όλων στο αποκορύφωμα του αρχικού προγράμματος Moon (Σελήνη)- με το «μικρό βήμα του» από τη σεληνάκατο του Apollo 11, Eagle, στο έδαφος της «Ταραγμένης Θάλασσας» στη Σελήνη.

Η Αμερική εγκατέλειψε τις αποστολές στο Φεγγάρι 41 μήνες αργότερα και οι προσπάθειες για την αναβίωση τους δεν φάνηκαν να είναι πειστικές.

Αλλά η Άρτεμις μοιάζει κάτι διαφορετικό. Διότι, η άφιξή της στη Σελήνη θα έρθει βολικά συμπίπτοντας με την δεύτερη θητεία του Pence και του προέδρου , Donald Trump, εάν θα επανεκλεγούν το 2020. Βοηθά επίσης να ανακυκλώνει η Artemis ιδέες που έχουν αποκατασταθεί από τις προηγούμενες προσπάθειες, και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Constellation, που παρουσιάστηκε το 2005 από τον George W. Bush και ακυρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα από τον Barack Obama.

Με πληροφορίες από economist.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης