Η σύρραξη στην Υεμένη πήγε την ανάπτυξη της χώρας 25 χρόνια πίσω, εκτίμησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη.

Έπειτα από τα τέσσερα χρόνια που διαρκεί η τελευταία φάση του πολέμου, η Υεμένη «κυριολεκτικά (…) πήγε πίσω σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα όσον αφορά στην ανάπτυξή της», επέμεινε ο Άχιμ Στάινερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κέντρου μελετών Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 80% των 28 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια και 10 εκατομμύρια Yεμενίτες απέχουν ένα γεύμα από τη λιμοκτονία, συνέχισε ο Στάινερ.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που έχει τη στήριξη μιας διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Υεμένης κι έχουν στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων αμάχων, άμεσα ή έμμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στάινερ επεσήμανε πως είναι «λυπηρό» ότι η διεθνής κοινότητα «περίμενε τόσο πολύ» να εμπλακεί στην προσπάθεια να τελειώσει ο πόλεμος, ώσπου τα αντίπαλα μέρη να συνειδητοποιήσουν -κατ’ αυτόν- ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί στα μέτωπα.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του UNDP ανέφερε πως είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Η πρόσφατη αποχώρηση των μαχητών των Χούθι από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, μέσω του οποίου εισέρχεται στη χώρα το 80% των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελεί «απτή πρόοδο», έκρινε.

Ομάδες του ΟΗΕ έχουν πλέον πάρει τον έλεγχο του λιμανιού και επισκευάζουν τις υποδομές, επεσήμανε ο Στάινερ, ενώ άλλοι 4.000 άνθρωποι απομακρύνουν νάρκες από τα νερά γύρω από τη Χοντάιντα.

Πρόκειται για «ένα μείζον βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη», να φανεί ότι «η ειρήνη φέρνει αποτελέσματα και η χώρα μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει», διαβεβαίωσε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης