Στην αντεπίθεση περνάει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η ερευνητική ομάδα του Πέτρου Ζωγράφου, έπειτα από τη δημοσίευση «συκοφαντικών», όπως αναφέρουν, άρθρων εις βάρος τους, από την ιστοσελίδα «Ελληνικά Hoaxes». Πρόκειται για τα άρθρα με τίτλους «Όταν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών προωθεί ψευδοεπιστημονικό μυστικισμό» και «Ο Πέτρος Ζωγράφος και η απάτη της παραγωγής ηλεκτρισμού από νερό».

Δια του νομικού τους εκπροσώπου, Γιάννη Σπηλιόπουλου, η Ένωση και ο Πέτρος Ζωγράφος αρχικά απέστειλαν εξώδικα για τα δύο επίμαχα άρθρα στους διαχειριστές της ιστοσελίδας, οι οποίοι όμως έκριναν σκόπιμο να τα δημοσιεύσουν και βεβαίως να μην προβούν σε επανόρθωση ή αφαίρεση των επίμαχων, προσβλητικών όπως αναφέρεται στην αγωγή, δημοσιευμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Ιωάννης Σπηλιόπουλος και η συνάδελφός του επίσης δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πιστοποιημένη υπεύθυνη προστασίας προσωπικών δεδομένων (DPO) Σταματία Φιλοθεΐδου, εξηγούν στον φακό του zougla.gr τους λόγους που προέβησαν στη συγκεκριμένη αγωγή.

Αρχικά, όπως εξηγούν οι νομικοί, τα επίμαχα άρθρα συνιστούν προσβολή της προσωπικότητας των θιγόμενων (το προεδρείο και μέλη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών). Επίσης, σε αυτά γίνεται παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ιωάννης Σπηλιόπουλος, κατά τη διαδικασία επίδοσης της αγωγής, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρές παρατυπίες, σχετικά με κάποια στοιχεία εταίρου-διαχειριστή της ιστοσελίδας, που καταχωρήθηκαν στο δημοσιευμένο καταστατικό της αστικής εταιρείας όπου ανήκουν τα Ελληνικά Hoaxes.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, χάρη σε εισαγγελική παραγγελία έγινε δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων αυτών με δημόσια αρχή και αποκαλύφθηκε η αλήθεια που ήταν διαφορετική από αυτά που δηλώθηκαν στο καταστατικό της εταιρείας, γεγονός που εγείρει υποψίες ακόμη και για… σκόπιμη απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων!

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται επίσης και για το γεγονός, ότι άτομα αναρμόδια -χωρίς καμία επιστημονική ιδιότητα συναφή με τη Φυσική – επειδή έχουν την κατοχή και τη διαχείριση μιας ιστοσελίδας, κρίνουν και… κατακρίνουν, επιστημονικές εφευρέσεις ή το επιστημονικό έργο αναγνωρισμένων επιστημόνων.

Ως εκ τούτου, η έγερση της αγωγήςπρόκειται να γνωστοποιηθεί και στον οργανισμό «The International Fact-Checking Network» (IFCN), ο οποίος έχει “πιστοποιήσει” την ιστοσελίδα Ελληνικά Hoaxes για τον «έλεγχο των ειδήσεων», αφούσύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, προκειμένου να ισχύει η συγκεκριμένη πιστοποίηση, θα πρέπει να τηρούνται μια σειρά προϋποθέσεων δεοντολογίας και ηθικών δεσμεύσεων, οι οποίες μάλλον παραβιάζονται, σύμφωνα με τους ενάγοντες.

Δείτε τις δήλωσαν οι νομικοί στον φακό του zougla.gr:

 

 

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, θυμίζουμε ότι βρέθηκε στο κέντρο της επικαιρότητας πρόσφατα λόγω της αμφιλεγόμενης απόφασης του Facebook να τη χρίσει… σαν τον «τροχονόμο των fakenews» στη χώρα μας, γεγονός που προκάλεσε ακόμη και την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς εγείρονται μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, κυρίως αξιοπιστίας, για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

 

Χαρακτηριστικά, το facebook σε άλλες χώρες ανέθεσε αυτή την ευθύνη σε εγνωσμένης αξίας και κύρους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, και σίγουρα όχι σε μια… παρέα από bloggerσ, που δεν έχουν καν τη δημοσιογραφική ιδιότητα, δύνανται όμως να κρίνουν το προϊόν τόσο της επαγγελματικής δημοσιογραφικής εργασίας, όσο και… επιστημονικών επιτευγμάτων!

Επισκεφτείτε εδώ το φόρουμ του Πέτρου Ζωγράφου και δείτε τις εκπομπές και τα ρεπορτάζ του zougla.gr για τη μεγάλη εφεύρεση.

Παραμείνετε συντονισμένοι στο zougla.gr για τις σημαντικές εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα…

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης