Πρόστιμο συνολικού ύψους 171.553,38 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις εταιρίες «ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ» και «ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ» για την μεταξύ τους συμφωνία να μη συμμετάσχουν ταυτόχρονα σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που διευθετείται με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας διευθέτησης διαφορών, με συνεργασία των εταιριών και για το λόγο αυτό τα πρόστιμα για κάθε εταιρία μειώθηκαν κατά 15%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, με βάση το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής, πρόκειται για σύμπραξη μεταξύ ενός γαλακτοπαραγωγού κι ενός χονδρεμπόρου, τουλάχιστον ως προς τα προϊόντα που αφορά η σχετική αγορά της παράβασης, η οποία, ωστόσο, κατ’ εξαίρεση από το βασικό κανόνα, δεν είναι κάθετη, αλλά οριζόντια, καθόσον αφορούσε ειδικά τη μη ταυτόχρονη συμμετοχή και των δύο σε δημόσιους διαγωνισμούς, περίπτωση δηλ. κατά την οποία και οι δύο εμπλεκόμενες επιχειρήσεις λειτουργούσαν με την ιδιότητα του ανταγωνιστή και οι οποίες θα έπρεπε να αποφασίζουν αυτόνομα σε ποιους δημόσιους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν, έστω και με το ίδιο σήμα.

Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι οι εν λόγω εταιρίες έχουν παραβεί τους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες περί ανταγωνισμού, με τη συμμετοχή τους σε οριζόντια συμφωνία με αντικείμενο την κατανομή αγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης