«Μαγική εικόνα» είναι ακόμη το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, που θα καταγράψει τα σπίτια που νοικιάζονται μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Airbnb, με συνέπεια να γνωρίζει το ελληνικό κράτος ποιος νοικιάζει τι, ποια έσοδα προκύπτουν και τελικά να εισπράττει κάτι από τους αναλογούντες φόρους.

Σήμερα ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει και τα μόνο στοιχεία είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας ή στοιχείων που συγκεντρώνουν οι ξενοδόχοι, που δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα μέσα στην τουριστική περίοδοΣήμερα ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει και τα μόνο στοιχεία είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας ή στοιχείων που συγκεντρώνουν οι ξενοδόχοι, που δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα μέσα στην τουριστική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τοπίο θα μπορούσε να «νοικοκυρέψει» κάπως, το άνοιγμα του μητρώου ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής (πλατφόρμες τύπου Airbnb), χωρίς αυτό να είναι πανάκια αλλά ένα πρώτο και σημαντικό βήμα.

Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2016, βελτιώθηκε τον Μάιο του 2017, αλλά η εφαρμογή για το μητρώο δεν έχει ακόμη ανοίξει.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Με την ενεργοποίησή της, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Εξοχικά προς… αόρατη ενοικίαση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Όπως παρατηρεί η κ. Λάμπρου-Ξυπτερά, έντονο είναι το φαινόμενο της παραξενοδοχίας και στην Πιερία.

«Το φαινόμενο ανθρώπων από γειτονικές χώρες, που παίρνουν κτίρια σε τουριστικές περιοχές και τα δουλεύουν σαν ξενοδοχεία χωρίς καμία άδεια, συζητιέται ευρέως και στην Πιερία και έχει παρατηρηθεί έντονα.

Μπορεί να βλέπουμε και να μετράμε αφίξεις, αλλά δεν βλέπουμε τις αντίστοιχες διανυκτερεύσεις. Υπάρχει και η περίπτωση των ιδιωτών από τα Βαλκάνια, π.χ. από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, που έχουν αποκτήσει μια εξοχική κατοικία στον νομό μας και τη νοικιάζουν σε φίλους ή γνωστούς φίλων έναντι αντιτίμου, χωρίς και πάλι να φαίνονται πουθενά. Και φυσικά υπάρχουν οι μισθώσεις μέσω της πλατφόρμας AirBnB.

Η νόμιμη ξενοδοχεία έχει διαρροές από παντού, ενώ οι έλεγχοι γίνονται πάντα στις νόμιμες επιχειρήσεις» επισημαίνει η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πιερίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης